11 Юли, 2021 14:30 5 486 15

Козметик разказа защо косата пада след COVID-19

  • косопад-
  • коронавирус-
  • козметик-
  • причини-
  • коса

Коронавирусът действа като спусък - той разкрива всички слабости на тялото и отключва болести

Козметик разказа защо косата пада след COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

Косопадът след COVID-19 е симптом, който все още се изследва. COVID-19 със своето дълго лечение, карантина и изолация не завършва просто с отрицателен тест. Постковидният синдром включва много усложнения, в сравнение с които липсата на пътуване и копнежът по морето са дреболия.

Косопадът е в списъка на постковидните симптоми.

А това вече не е дреболия, тъй като състоянието на косата е маркер за здравето на целия организъм. Каква е причината? Как да се бием? И вярно ли е, че космите ще пораснат отново? NV Life попита за всичко това Олга Бондаренко, козметик, ръководител на образователно-методическия отдел на козметичната компания Flosal.

5 причини за косопад

Козметик разказа защо косата пада след COVID-19
Снимка: shutterstock

COVID-19 действа като спусък. Той разкрива всички слабости на тялото и отключва болести. При косопада е същата история.

1. Състояние на корените

Вирусът има много силно въздействие върху кръвоносните съдове - микроциркулацията се влошава, възниква техен спазъм. И когато съдовете са стеснени, клетките не получават допълнителни хранителни вещества. Ако съдовете преди са били далеч от идеала, тогава косата страда и ... пада.

2. Повишаване на температурата на тялото

Треската е нормална защитна реакция на организма, но по време на острата фаза на заболяването нивото на цитокините в кръвта рязко се увеличава, което провокира атака от имунната система върху собствените клетки и тъкани на тялото. Това е прословутата "цитокинова буря", за която всички са чували. Космените фоликули са силно зависими от имунитета: по време на заболяване с температура над 38 клетъчното делене в космените фоликули се уврежда, което води до загуба.

3. Стрес

За тези, които са били болни, нивата на стрес буквално са извън графика. В периода на силен емоционален стрес се отделят биологично активни вещества (адреналин, норепинефрин, кортизол, ацетилхолин, вещество Р), които водят до влошаване на микроциркулацията. И отново в резултат на това косата започва да се руши.

4. Прием на лекарства

Започваме да лекуваме всички обострени хронични заболявания след COVID-19. Приемът на много лекарства, включително антибиотици, има токсичен ефект върху тялото и води до загуба на коса. Ясно е, че терапията е необходима, но грижата за косата също.

5. Хормонални нарушения

Така наречената "алопеция", когато косата пада равномерно и структурата ѝ се променя, също може да бъде причинена от хормонални смущения поради COVID-19. Все още малко се знае за това: ясно е, че се среща както при мъжете, така и при жените, но все още не е открита пряка връзка между тежестта на заболяването и количеството коса, която е паднала.

Някои хора губят коса през първите шест седмици след началото на заболяването, докато други започват да губят коса 2-3 месеца след възстановяването.

С течение на времето загубата на коса може да спре сама. Тялото се възстановява и всичко се нормализира. Възможно е косата да порасне отново. Няма обаче гаранция и не всеки е готов да чака толкова дълго. Какво да правя?

Прием на витамини

Необходимо е да се анализира хранителния режим, да се направи храненето не само балансирано, но и полезно за укрепване на косата. След консултация с лекар е добре да се започне да се приемат допълнителни витамини и минерални комплекси.

На първо място са подходящи витамините от група В. Можете да ги намерите в бобови растения, ядки, плодове и листни зеленчуци.

Също така важни са желязо, селен, цинк, витамин С. Струва си да се обърне внимание на плодовете - склад на полезни съединения и витамини, които могат да насърчат растежа на косата. Те са с високо съдържание на витамин С, който има силни антиоксидантни свойства.

Антиоксидантите могат да помогнат за защитата на космените фоликули от увреждане от вредни молекули, наречени свободни радикали.

Добавете спанак в менюто. Това е здравословен зелен зеленчук, който е богат на полезни хранителни вещества (фолати, желязо и витамини А и С), които насърчават растежа на косата. Витамин А помага на кожните жлези да произвеждат себум. Това мазно вещество помага за овлажняване на скалпа, за да поддържа косата здрава.

Авокадото е вкусно, хранително и чудесен източник на здравословни мазнини. Той е отличен източник на витамин Е, който също може да насърчи растежа на косата. Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, който помага в борбата с оксидативния стрес, като неутрализира свободните радикали.

Преди да предприемем каквото и да било е необходимо точно да се определят причините за загуба на коса. Специалист може да ви посъветва да направите тестове. Загубата на коса след COVID-19 може да бъде причинена от липса на желязо, например, или от проблем с хормоните на щитовидната жлеза. Понякога проблемът с косата е пряко свързан с ендокринологията.

След като диагнозата е извършена, причинно-следствените връзки от един или друг тип са определени, можете да започнете терапия за косата си.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Счупи тъпомера

    5 6 Отговор
    Само това не беше падало, след преболедуване от грип :)

    Коментиран от #10, #14

  • 2 Счупи тъпомера

    11 5 Отговор
    И само козметик не се беше изказвал, ама време беше за нещо ново де, то математиците и физиците свършиха :)
  • 3 Сссс

    13 2 Отговор
    Преживях го! Ужасно е, добре че спря, мисля че е започнала да се възстановя.
  • 4 Стилист Капанов

    7 3 Отговор
    Малката и Голямата перука са го карали значи?! Или Лечков и Слави са нулевият пациент?
  • 5 Тттт

    4 1 Отговор
    И преди и след ковида си нямам коса... Барем да ми беше пораснала по тая логика.
  • 6 То туй си

    3 0 Отговор
    е цяла шарлатания. Тогава всички столетници(мъжете) трябва да са с много коса и косми. Рунтави като маймуняци.
  • 7 Да бях станал конски доктор...!

    6 1 Отговор
    Най често пада от хормонални нарушения, Чврнобил онлайн...!
  • 8 Вирусът е гаден и

    3 3 Отговор
    причинява много усложнения, независимо от недоверието на някои хора. А косопадът се среща при боледували и то не рядко. Причините са добре посочени, но още много неща не се знаят за Ковид 19. Спокойствие и балансирано хранене. С умерено движение. И търпение.

    Коментиран от #9

  • 9 Счупи тъпомера

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Вирусът е гаден и":

    Значи аз съм го изкарал тоя ковид, преди 10 години ли бе? :)
  • 10 Оня

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Счупи тъпомера":

    Ти преболедува ли го? И да,пада яко само тва ще ти кажа.Не е грип,отрова е
  • 11 От много мозък

    2 1 Отговор
    Също пада..да ме пази Бог...!
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Здравейте прибрах се!В софия сме,като във Фурна отгоре пече,отдолу камък ,асфалт ,ламарина отразява!Примен след пречоледуване започна да ми никне черна коса и вече съм бяло чер!Косата ми стана по гъста....Съвсем сериозно!Как би обяснил простфесор,академика това явление????
  • 13 Нещо си сбъркал

    1 0 Отговор
    Посоките, пробвай и с другия,, усет,, не само. визуално, можеш..тва много черно е у махалата...!
  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Счупи тъпомера":

    Който не го е минал, той си мисли, че е само грип.
  • 15 ганю

    0 0 Отговор
    идеята е да понамалеят малко маймуните
    че много ядат