Last news in Fakti

12 Юли, 2021 16:29 5 254 17

Всяко второ пиле e пълно с бактерии

  • пиле-
  • пилешко месо-
  • бактерии-
  • кланници-
  • съвети-
  • здраве

Пилето трябва да се размразява в хладилника, а не на стайна температура

Всяко второ пиле e пълно с бактерии - 1
Снимка: shutterstock

Наскоро федералното правителство на Германия съобщи, че всяко второ пиле, което се предлага на пазара на дребно, е заразено с бактерии, които причиняват диария. Затова трябва да знаете как да се защитите. Важно: пилето не трябва да се мие преди готвене, съобщава порталът germania.one .

Как бактериите влизат в пилешкото месо?

Това се дължи на санитарните условия в кланиците. Поради условията на отглеждане върху оперението на пилетата, чревните бактерии почти винаги присъстват. При клането на пилетата, тази бактерия често попада в самото месо и не умира в него по време на транспортирането, ако се извършва при температура над –20 ° C.

Защо да не измиете пилешко месо?

Когато измием пилето, капки от повърхността му се разпръснат върху кухненски повърхности, те могат да съдържат бактерии. Така те се оказват на дъската за рязане, например. После нарязвайки зеленчуци, върху нев, се излагаме на риска от заразяване с тези бактерии. За да се предпазите, не е достатъчно само да избършете повърхностите, те трябва да бъдат измити и дезинфекцирани.

Как да унищожим бактериите в пилешкото месо?

Не можете да го направите стерилно, но можете да намалите броя на бактериите върху него и да предотвратите по-нататъшното им размножаване. За целта отстранете месния сок, тъй като той е благоприятна среда за растежа на бактериите. След това сварете пилето. Именно топлинната обработка най-добре убива бактериите. Много е важно старателно да миете ръцете си след работа със сурово месо.

Бактериите в пилето умират при условия, когато температурата вътре в него достигне 72 ° C и ще останат така две минути. Разбира се, пилето се готви по-дълго, но за да се затопли месото до тази температура, трябва да мине време.

Как да се измери температурата вътре в пилето?

За да направите това, можете да използвате специален термометър за месо, който на достъпна цена може да бъде закупен в много големи магазини. Ако нямате термометър, проверете степента на готовност на пилето, като го нарежете. Месото вътре трябва да е бяло - това означава, че е добре изпечено или сварено, а в него не са останали опасни бактерии.

Как иначе можете да се предпазите от патогени?

За да размразите месото, го поставете върху сито или друга повърхност на мрежата, като под него поставете контейнер. Така цялата вода ще се оттича, за да не се създаде среда за възпроизвеждане на бактерии. Пилето трябва да се размразява в хладилника, а не на стайна температура, пише сайтът zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шааа

    10 0 Отговор
    Една звезда, за преписване от БΛИЦ.
  • 2 Счупи тъпомера

    17 0 Отговор
    Тея откриха топлата вода, всичко е пълно с бактерии, нали затова го готвим. Започнахте и с храната да ни плашите, като с оня грип, китайския
  • 3 Има друг начин

    11 0 Отговор
    70градуса преварка и нема проблем
  • 4 Blackthorn

    16 0 Отговор
    Бактериите са абсолютно най-най-малкото зло. Антибиотиците и хормоните са 100 пъти по-вредни за здравето, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.
  • 5 Иван Пилето

    12 1 Отговор
    Всяко второ 🐔 е Градус.
  • 6 честен ционист

    4 0 Отговор
    Все повече мъже имат Ешерихия коли в урината. Да се чудиш и маеш, как става това.

    Коментиран от #8

  • 7 Рецептата ми

    2 1 Отговор
    Цялото пиле измивам акуратно , след което го сварявам и изхвърлям бульона . Отново го измивам със студена вода , докато се охлади напълно , обезкостявам и бялото месо давам на пинчера си ! Останалото , без кожата обаче , правя на супа или каквото се сетя .

    Коментиран от #12, #14

  • 8 Минчо Празников

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Е ти не знаеш ли?
  • 9 Незнайко

    2 0 Отговор
    А аз как да избера от всяко първо пиле?

    Коментиран от #13

  • 10 75ееуиоо54

    5 0 Отговор
    Аз моя домашен любимец ми е като дегустатор. Щом не яде то месото дето е купено значе не трябва да го ям и аз. И все повече от магазините дето пазаря. не яде месото. Само от село му светват очите от алчност като го подуши, от ръцете ще ми ги вземе.
  • 11 Чичо Скруч

    2 0 Отговор
    А в Каофланд пилишките бутчета, които продават да не би да ги размразяват в хладилник,случвало си е да попадна и на вече почнали да се развалят такива,особено лятото.
  • 12 Ти си жена

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рецептата ми":

    Имаш време.Ами ние с гайдите,дето ядем пътьом от баничарниците?
  • 13 И така

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Незнайко":

    Броиш-първо,второ,първо ,второ и взимаш всяко първо!
  • 14 Шев Манчо

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рецептата ми":

    Ами ,че то гърдите са най-хубавото от пилето,стават страхотни хапки,пиле Жулиен, със зеленчуци ,гъби и сметана и т.н.защо да го давате на кучето има гранули и консерви за него.
  • 15 Авеее

    8 0 Отговор
    Яжте 30 годишно замразено свинско и телешко месо внос от Германия и от Холандия. Тогава поне месото беше чисто,нямаше отрови и бактерии. Може и асфалт да ядете. В него със сигурност бактерии няма. Баце го препоръча.
  • 16 Мръсния Фикри

    1 0 Отговор
    Като гледам това пиле и си представям нещо, отвратих се и от пилета...!
  • 17 Маde in Bg

    1 0 Отговор
    Ха ха ха! Аз не ям сурово месо! А Вие !?!?