Last news in Fakti

15 Юли, 2021 17:56 8 318 11

Симптомите, по които да разпознаем високия холестерол

  • холестерол-
  • високи нива-
  • симптоми-
  • болест-
  • заболяване

Високият холестерол се проявява доста късно - когато артериите вече са засегнати

Симптомите, по които да разпознаем високия холестерол  - 1
Снимка: Shutterstock

Лекарят Георги Сапего говори за опасностите от високите нива на холестерол в кръвта и свързаните с тях симптоми в интервю.

Според него има "лош" и "добър" холестерол, които се различават по състав и действат по различен начин върху организма, пише zdrave.to.

"Лошият холестерол провокира развитието на атеросклероза, която уврежда артериите в мозъка, сърцето, червата или краката. Всички тези части на тялото могат да бъдат много силно засегнати. А добрият холестерол предотвратява развитието на атеросклероза", казва лекарят.

Има две неща, които правят повишаването на нивата на лошия холестерол особено опасно. Болестите, които причинява, не могат да бъдат излекувани, а само забавени. За съжаление е много трудно да се разпознаят необичайни нива на холестерол без изследвания.

"Високият холестерол обикновено се появява само когато артериите вече са сериозно засегнати от атеросклероза.

Симптомите могат да включват силна болка в гърдите, болки в краката, задух, внезапна слабост, проблеми с говора или баланса. Това са признаци на нарушен кръвен поток в артериите на мозъка, сърцето или краката", обясни Сапего.

Освен това при възрастни хора под кожата на клепачите могат да се появят характерни симптоми. Ако такива петна се появят при дете, те могат да показват наследствено нарушение на метаболизма на холестерола.

"Под кожата на клепачите се появяват подобни на мазнини жълтеникави петна. Това не са микроскопични точки, а добре видими петна. В половината от случаите ксантелазмата показва високо ниво на холестерол в кръвта ", споедля лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    5 0 Отговор
    Вярно...другата половина са от пиене хапчета за кръвно.
  • 2 Чишмеджия

    4 2 Отговор
    Видели ли сте кога в тръбата се събира шлака? Когато е ниско налягането. Хапчетата за кръвно намаляват налягането на помпата, налягането в системата пада и запушването става необратимо. Въпросът е, кое е по-голямото зло?
  • 3 инж технолог

    8 1 Отговор
    Яжте съвременните колбаси и чипсове разни в големи пакети,и атеросклерозата ви е гарантирана.
  • 4 црррр

    0 1 Отговор
    споедля лекарят
  • 5 Мръсния Фикри

    2 6 Отговор
    Това, се случва, при 90 годишните, може би....!

    Коментиран от #9

  • 6 Голям Слон

    5 4 Отговор
    Според него имало два вида холистерол… Звучи ми като “според него София е столицата на България”.. Казвайте ги тия неща. Ние тук още влакове взривяваме.

    Коментиран от #8

  • 7 Димов

    7 0 Отговор
    Според него било имало добър и лош холестерол?!..... Не според него, А ХОЛЕСТЕРОЛИТЕ НАИСТИНА СА СИ ДВА - ДОБЪР (HDL) И ЛОШ (LDL).
  • 8 Димов

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    Изпреварил си ме.
  • 9 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мръсния Фикри":

    Напоследък се случва и при 35 годишните. Работа на бюро, заседнал начин на живот, кофти храни, стрес.... Всичко това влошава холестеролът и тялото почва да страда. Ако искаш да се предпазиш, най-напред намери начин да намалиш стреса. Започни да се движиш денем. Трябва да изминаваш минимум 5 км на ден, но не цял ден да седиш пред компа и вечерта да се шляеш, а през час прави разходки, поне по 15 мин. Храненето е от изключително голямо значение. Забравяш за вафли, бисквити и всякакъв вид джънк фуудс от магазина. Никакви меденки, кроасани и подобни. Яж риба, много риба. Трябват ти Омега-3 мастни киселини, да разградят холестерола. Ако ядеш салати, ползвай зехтин, но гледай да е истински, че за 15 лв определено няма да е. Намали силно пърженето и готвенето с олио.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Без, да ги правя тези работи,, фалшив,,

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    И добрия и лишия холестерол са ми ок, това говори, че съм добър човек, който шепа лоши, гледат да ми го съсипят, не само това....!
  • 11 супермаркет

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    Риба от вмирисаната ли? Тя с повече омега ли е?