Last news in Fakti

23 Юли, 2021 16:57 3 930 21

Ето как COVID-19 стига до мозъка

  • коронавирус-
  • мозък-
  • covid-19-
  • инфекция-
  • инсулт

Учени открили начин, по който коронавирусът може да причини инсулт

Ето как COVID-19 стига до мозъка - 1
Снимка: Shutterstock

Американски учени откриха възможния път, по който коронавирусът стига до човешкия мозък, предаде Ройтерс. Изследователите експериментират с изкуствено отгледани клетки, наподобяващи мозъчните. Експертите установяват, че невроните изглеждат "непроницаеми" за новия коронавирус.

Вирусът обаче успява да атакува клетките, наречени перицити - те образуват най-външния слой на малките кръвоносни съдове.

Когато учените добавят перицити към изкуствените мозъчни клетки, установяват "невероятно силна инфекция", обяснява д-р Джоузеф Глийсън от Калифорнийския университет в Сан Диего. Засегнати са не само перицитите, но и невроните.

Така учените стигат до заключението, че "перицитите могат да служат като вход за вируса SARS-CoV-2". В резултат може да се стигне до възпаление на кръвоносните съдове, което пък създава риск от инсулт.

Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего се надяват това да помогне при изучаването на пораженията, които COVID-19 нанася върху мозъка и нервната система. Много от пациентите с новия коронавирус имат подобни оплаквания.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    23 3 Отговор
    А "ваксините", как причиняват инфаркти и инсулти? Даже с 80% по-сигурно.

    Коментиран от #11

  • 2 По Мутафчийски

    26 3 Отговор
    Ковида стига до мозъка по медиен път. За профилактика, изгасете телевизора и не чете нищо, съдържащо "ковид" в заглавието си.
  • 3 😷😷😷

    17 3 Отговор
    Ковид достига до мозъка чрез ...медиите!
  • 4 TOI

    14 2 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ В ГУГЪЛ КАКВО КАЗВА Д-Р ВЪРНЪН КОЛМАН ЗА ВАКСИНИТЕ И КАКВО ПРИЧИНЯВАТ ТЕ ВЪВ ВИДЕОТО МУ - ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ!!!! АНАЛИЗИРАЙТЕ ГО СПРЯМО ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В СТРАНИТЕ С НАЙ-МНОГО ВАКСИНИРАНИ - ИЗРАЕЛ, ИСПАНИЯ, ГЪРЦИЯ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ФРАНЦИЯ И Т.Н. КАКВО СЪВПАДЕНИЕ САМО!!!! МИСЛЕТЕ МНОГО И НЕ СИ СЛАГАЙТЕ САМИ ВЪЖЕТО НА ШИЯТА!!!!

    Коментиран от #17

  • 5 Анонимен

    6 3 Отговор
    Намерете приликите и разликите между грип и КОВИД 19 моля, защото аз не мога!
    " Според степента на протичането клиничните форми биват:
    Атипична (фрустна) форма. Липсват основните клинични признаци – температура и катарален синдром. Означават се като афебрилни или акатарални.
    Лека форма. Протича със слаба фебрилна реакция, незначителни катарални прояви и добро общо състояние.
    Средно тежка форма. Типично протичане с проява на основните симптоми и синдроми.
    Тежка (токсична) форма. Протича с бурно начало, хипертермия, тежка интоксикация, петехиален обрив на фона на слабо проявени катарални признаци.
    Мълниеносна (фулминантна) форма. Проявява се с хипертермия, силно главоболие, адинамия, поява на гърчове и загуба на съзнание.
    Усложнения
    Усложненията от заболяването грип се проявяват с различна органна патология. Най-често пораженията са в дихателната система – вирусни или бактериални ларингити, трахеити, бронхити, пневмонии, емпием и абсцес в белия дроб. Възможни са грипни отити и гнойни менингити.
    На второ място се нареждат сърдечно-съдовите нарушения – сърдечно-съдова слабост, дистрофия на миокарда, перикардит. Нерядко възникват флебити и тромбози на вените и артериите.
    Усложненията от страна на храносмилателната система се проявяват с безапетитие, обложен език, повръщане, тежест и болки в корема.
    При увреждане на ЦНС усложненията са – менингити, енцефалити, миелити, периферни неврити, параинфекциозни психози."

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Уточнение : не мога да намеря разликите!

    Коментиран от #7

  • 7 Варненец

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Ами защото няма, ковида си е грип. Целта беше да се срине икономиката и да ни се набутат едни препарати, при това задължително, от които се умира 80% гарантирано.
  • 8 този път

    1 10 Отговор
    Антиваксърите да си плащат простотията.

    Коментиран от #9

  • 9 Варненец

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "този път":

    Точно вас ваксърите ви мори новия щам бе.

    Коментиран от #18

  • 10 Гост

    6 0 Отговор
    Че вирусът е изкуствен и пуснат нарочно, вече е ясно за всички. Остава въпросът, кого да съдим за милионите, които избиха с него? Защо още не се търси виновник?
  • 11 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Може би защото са си чист вирус.
  • 12 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Карал съм грип много пъти. Изкарах и ковид. Казвам ти, че нямат нищо общо.

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Варненец

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    А грип тип А, карал ли си? Същото е, тип В и тип С, не са страшни.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Оставете ги учените ...дах си учат...Не може да стигне,защото мозъка има защитна линия,която не може да бъде преодоляна и се контролира от него ЦНС!
  • 15 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    3 0 Отговор
    ББ може да не се притеснява,
    няма как да получи инсулт,
    защото при него липсва най-важното условие -
    липсва мозък...
  • 16 Рошко

    2 0 Отговор
    Най вече чрез медиите, просто е
  • 17 голяма работа

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "TOI":

    Ами п -оголяма тъпотия... Всички ще изчезнем някой ден, примирете се. Ако младите хора може да не се ваксинират, да не го правят, ама тия дето няма да се размножаваме и без това след някоя и друга година ще си отидем, какво толкова го правите на въпрос , не знам, още повече, че повечето след 40 са болни или от диабет или от хепатония и сърце, и тоя вирус само ще ги дебне, не можете да избягате.
  • 18 грешка

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    Ни си разбрал нещо, повечето се разболяват от неизкаралите и неваксинирани, някои се разболяват и от ваксинираните, защото са стари и с много заболявания и имунитетът им не е могъл да изработи антитела. Много по-малко са умрелите в страните където има ваксинирани, по няколко души умират от хиляди заразени на ден, а при нас бяха под 100 заразени на ден, ама всеки ден умират по няколко души, щото не са ваксинирани повечето. сега като се вдигнат пак над 1000 души заразените и пак ще почнат да измират по стотина души при нас.
  • 19 истината

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Така е, ама младите не вярват, защото при тях е по-леко. Абе идва вече вълната, ще ни изчисти съвсем от слаби душици, пенсионната система ще се съвземе. Те затова вдигат пенсиите, щото знаят че няма да останат толкова много хора да ги получават. направили са си аритметиката, за какво им е да призовават и насърчават възрастните да се ваксинират. При тоя щам маските не могат да ви предпазят да не се разболеете, доста по-заразен е, евентуално ако намалят малко вирусния товар.
  • 20 мамун

    0 0 Отговор
    донорчета
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.