28 Юли, 2021 20:57 10 555 11

Ако ядете по 2 краставици на ден, тялото ви ще...

  • краставици-
  • краставица-
  • лято-
  • зеленчуци-
  • полезно-
  • ползи

Краставицата е идеалният зеленчук за разхлаждане и хидратация през лятото

Ако ядете по 2 краставици на ден, тялото ви ще...  - 1
Снимки: Shutterstock

Дори лекарите в древен Рим са знаели, че краставиците са много полезни за здравето. Те са препоръчвали възможно по-често да се консумира този зеленчук, чиито вещества пречистват успешно тялото от токсини. Съвременните лекари са напълно съгласни с колегите си от миналото: краставицата е зеленчук с отрицателно съдържание на калории. Това означава, че ще изразходим повече калории за преработката на консумираната красавицата, отколкото ще получим от нея, посочва actualno.com.

Какво прави краставиците толкова полезни?

Тайната е проста - краставиците съдържат 95 процента вода, а останалите пет процента са фибри. Те са богати на тартронова киселина, която предотвратява отлагането на мазнини. Според терапевта Пулок Мукерджи от Индия е по-полезно краставиците да се консумират с кората: тя съдържа много полезни вещества и витамини (К, А, С, група В, както и минерали - желязо, калий, фосфор, мед и магнезий). Именно на нея краставиците дължат свойството си да подобряват чревната перисталтика. Забележително е, че този зеленчук се препоръчва за употреба при хора с диабет и склонност към затлъстяване.

Факт е, че минералният състав на краставицата помага за намаляване на нивата на кръвната захар, прочистване на кръвоносните съдове и премахване на излишните мазнини от тялото. Сокът от нея съдържа киселина, която подобрява състава на кръвта и премахва холестеролните плаки.

Колко краставици трябва да ядете, за да сте здрави?

Ако ядете по 2 краставици на ден, тялото ви ще...

Според лекаря важното е не колко краставици консумирате, а колко често го правите. По-добре е този зеленчук да присъства в менюто ви всеки ден. Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 2 краставици дневно?

1. Ще отслабнете по-бързо, нивата на кръвната ви захар ще се нормализират и тялото ви ще се пречисти от токсини и холестеролни плаки

Само 2-3 краставици на ден могат да направят толкова много за вашата фигура, колкото ежедневно 30-минутно упражнение. Освен това посоченото количество от този зеленчук, консумирано ежедневно, ще пречисти тялото ви от токсини и холестеролни плаки. Наред с това ще се нормализират и нивата на кръвната ви захар.

2. Състоянието на кожата ви ще се подобри

Между другото, наскоро учените забелязаха положителния ефект на краставиците върху състоянието на кожата. С редовното им използване обриви, зачервяване, сухота и лющене изчезват. Кожата се насища с влага, става еластична и кадифена.

3. Ще се предпазите от дегенеративни заболявания

Освен това съвременните учени са открили, че краставиците съдържат изключително полезно вещество - физетин. То е естествен флавонол, който предотвратява прогресивното увреждане на паметта и интелигентността, свързани с невродегенеративни заболявания. Ако ежедневно консумирате по 2 краставици, това значително ще намали риска от болестта на Алцхаймер.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бреееййй

    21 5 Отговор
    Освен това краставицата може да замести и вибратора
  • 2 До автора

    29 4 Отговор
    Вие знаете ли в краставиците на пазара, какво има, бе човече? Идете да видите в оранжериите, как с препарат краставиците никнат за една нощ. И, като хапнеш 2 краставици се подуваш целия, и си мислиш, че е от водата.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кую

    2 7 Отговор
    И моя малкия е като краставица. На вкус....
  • 5 Пъхайте по 1

    7 3 Отговор
    И отзад и ще хем хидратирани хем спокойни ...
  • 6 Краставици

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "До автора":

    Само от градината !
  • 7 прав си

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "До автора":

    Много ниско качество. Краставиците са кисели, вероятно бъкани с торове, а доматите са безвкусни и с вдървенели жилки. 🤬

    Коментиран от #10

  • 8 Чалъми

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "До автора":

    Насади си на балкона, ако нямаш къща с градина или роднини на село. При добро желание се получава. Няма да береш промишлени количества, но все пак ще знаеш, че ти си ги отгледал. В Нета има доста оригинални идеи.
  • 9 Мръсния Фикри

    3 3 Отговор
    Нитратни тез пущини, повечето....!
  • 10 Слави

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "прав си":

    На който не му харесват да си ги отглежда сам😊
  • 11 youtube

    0 0 Отговор
    Мирча Кришан и Сорина Дан - Краставицата