Last news in Fakti

30 Юли, 2021 22:30 3 976 6

Как да запазим косата си чиста за по-дълго

  • коса-
  • чиста коса-
  • омазняване-
  • мазна коса-
  • хигиена-
  • грижа за косата

10 полезни съвети как да предпазим косата от омазняване

Как да запазим косата си чиста за по-дълго - 1
Снимка: Shutterstock

1. Изберете правилния шампоан. Изберете шампоан според вашия тип коса. Това е важно, защото неправилно подбраният шампоан може да наруши работата на мастните жлези, косата ще се замърси по-бързо и ще изглежда неспретнато, съветва trafficnews.bg.

2. Отмивайте продуктите поне една минута. Шампоан, балсам, маска или други продукти трябва да се измиват добре, смята се, че това трябва да се прави в продължение на поне 1,5-2 минути. Остатъците правят косата по-тежка и "мръсна".

3. Използвайте сух шампоан. Сухият шампоан помага да удължите чистотата на косата си, осигурете си такъв под ръка, защото това е истинско спасение, когато няма време и няма къде да си измиете косата. Шампоанът абсорбира себума, правейки косата да изглежда по-свежа и плътна - това е още един плюс на сухия шампоан. Ако сте нанесли сух шампоан сутрин и не сте измили косата си вечер, не забравяйте да се отървете от остатъците от шампоана, като правилно разресвате косата си.

4. Внимавайте с топлата вода. Топлата вода провокира мастните жлези да се удвоят, в резултат косата се замърсява по-бързо и става мръсна. След като измиете главата с топла вода, накрая изплакнете с хладка вода, за да заблести косата ви.

5. Не се решете твърде често. Смята се, че ако се решите по-малко, косата ви ще остане чиста за по-дълго време. Честото разресване активира работата на някои от мастните жлези, а това от своя страна води до омазняване.

6. Използвайте "правилния" гребен. Гребените, изработени от естествени материали и с мека четина, не нараняват скалпа и самата коса. Освен това тези гребени премахват проблема с наелектризирането на косата.

7. Не използвайте сешоар. Изсушете косата си по естествен начин, горещият въздух на сешоара насърчава отделянето на себум. Винаги, когато времето не ви притиска, оставяйте косата да изсъхне от самосебе си.

8. Създайте обем. Ако косата е естествено тънка и няма обем в корените, тогава тя ще се замърси по-бързо. Може да ви се стори странно, но средствата за придаване на обем от корена ще ви помогнат. В това има смисъл, "повдигнатата" коса визуално изглежда по-чиста, а и след като го направите, вече сте с готова прическа.

9. Използвайте аксесоари за коса. Може би сте забелязали, че вързаната коса остава по-чиста за по-дълго време. Разрошената коса като магнит привлича замърсяването отвън. Направете висока опашка, кок или плитки.

10. Прилагайте грижи по цялата дължина на косата си. Използвайте продукти като масло, крем, гелове, спрейове и балсами по цялата дължина на косата си, като започвате на няколко сантиметра от корените.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как

    3 1 Отговор
    Питайте Славуца как.
  • 2 дерматолог

    4 2 Отговор
    Първо започнете с газ,мас и оцет,а после каквото сабя покаже.
  • 3 Прическа

    2 0 Отговор
    Ако нямате сух шампоан, използвайте малко бебешка пудра, с памуче се поръсва малко, само в корените. После се " изтупва " с пръсти деликатно. Бебешката пудра посещава влагата и мазнината , косата става лъскава и пухкава. Естественно това не може да замести едно истинско измиване но при много мазна коса помага. Но ако една коса е мазна, просто трябва да се мие. По добре да загубиш 100 косъма при миене , отколкото да оплешивееш от някое възпаление.
  • 4 Леле

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Как да запазим косата си чиста за по-дълго"...Първо измивате косата с шампоан. После я подсушавате добре. Накрая я отрязвате до дъно и прибирате в подходяща кутия. Така косата ви ще се запази най-дълго без да се изцапа и омазни.
  • 5 Плешивия лешояд, счупена стомна жх

    1 0 Отговор
    И други, цял живот мръсни и фмурисани, сега за, младежите се почистват с четката за,, обуфки,,....!
  • 6 Дарт Вейдър

    1 0 Отговор
    Ааа, не казвам...!