Last news in Fakti

2 Август, 2021 20:56 7 023 6

Бабин лек срещу лошо слънчево изгаряне

  • слънчево изгаряне-
  • слънце-
  • изгаряне-
  • слънцезащита

Този метод е изпитан и мнозина споделят за ефективността му

Бабин лек срещу лошо слънчево изгаряне - 1
Снимка: Shutterstock

Едно от най-ефективните средства за справяне със слънчевото изгаряне се намира във вашия хладилник. Но при тежки изгаряния, може да разчитате на него само като временна мярка. Не е нужно да сте били на плаж, за да получите слънчево изгаряне - това може да се случи и при разходка под горещите слънчеви лъчи, информира actualno.com.

При слънчеви изгаряния кожата се уврежда от ултравиолетовата светлина, което води до клетъчна смърт на кожните клетки. В резултат се освобождават възпалителни протеини, които причиняват зачервяване, възпаление, подуване и болка. Повечето хора нанасят крем за хидратация върху увредената зона, но това не е достатъчно.

В случая на помощ идва изпитан лек. Студеният млечен компрес ще ускори заздравяването на кожата. Навлажнете мека кърпа със студено обезмаслено мляко и я прикрепете към засегната зона. Студеното мляко помага за облекчаване на температурата. Витамините А и D, съдържащи се в него, са антиоксиданти, които лекуват добре кожата. А млечната киселина ще помогне да се отървете от мъртвите клетки.

Подобен ефект имат компресите с кисело мляко, заквасена сметана, черен чай и отвара от овесени ядки. Но ако кожата е покрита с мехури, които са започнали да се пукат, измийте я старателно със сапун и вода, след което нанесете антибактериален мехлем. И едва след това приложете компреса.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съседе, много си смешен..!

    4 3 Отговор
    Честно, по глупав си, от най глупавите,.... а за слънчево изгаряне, кисело мляко, някои от махалата го ползват за избелване, ако ги видите нощно време, стрес отсекъде...
  • 2 аванта чадър

    4 0 Отговор
    Срещу слънчево изгаряне се стои в началото по 30 минути на слънце, намазан със слънцезащитен крем, а после 1 час. Или се ходи на плаж след 16:30 часа. И не е нужно да станете черни арапи. Като сте дали 5 лв за чадър и 5 лв за шезлонг, не стойте 5 часа.
  • 3 Анонимен

    1 0 Отговор
    Има още един цяр - "бял мъж" му казват по някои места! Пропускам оттук щото новото моди може и да гледа кой и какво пише!
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    Срещу изгаряне и подуване от слънце - само мазане с Ракия облекчава и след 2дни сте пак на плаж!

    Коментиран от #5

  • 5 антрашпиц

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вътрешно мазане,моето момче,вътрешно.Не хаби ракията акерним!!!
  • 6 Лек

    0 0 Отговор
    Най-добре помага горещ чай. Накиснете кърпа в горещ чай и я сложете на изгореното място