Last news in Fakti

4 Август, 2021 11:55 10 102 6

Пиенето на студена вода в жегите е опасно

  • вода-
  • лед-
  • горещо-
  • студена вода-
  • хидратация-
  • пиене на вода-
  • опасно-
  • жега

Учени препоръчват пиенето на топла вода или на такава със стайна температура

Пиенето на студена вода в жегите е опасно - 1
Снимка: Shutterstock

През горещите летни месеци при вдигането на температурите се увеличава приемът на студена вода и всякакви напитки за разхлаждане. Експерти от Германия обаче твърдят, че човек не трябва да набляга на студените напитки, а напротив да се стреми към консумация на вода със стайна температура. В защита на това тяхно твърдение учените предлагат шест причини, поради които не трябва да се пие студена вода в летните жарки дни, пише trafficnews.bg.

1. Нарушава храносмилателния процес

Консумирането на студена вода или вода с лед влияе неблагоприятно на храносмилателния процес, тъй като предизвиква свиване на кръвоносните съдове. Това може значително да забави храносмилането, а при неправилно усвояване на храната, хранителните вещества губят своите качества и не се абсорбират от организма.

Повечето хора вярват, че горят по-голямо количество калории, пиейки ледена вода. Но не е ли по-важно за тялото храносмилателната система да функционира правилно? Хиляди са начините за изгаряне на повече калории и сваляне на излишните килограми, които не водят до отслабване на жизнените функции на човешкия организъм.

2. Възпрепятства усвояването на хранителни вещества

Средната температура на човешкото тяло обикновено варира между 36,5 и 37,2 градуса, но при консумиране на много студена напитка, тялото започва да изразходва енергия, за да се стабилизира температурния баланс. Именно тази енергия може да се използва за смилането и усвояването на хранителните вещества. При пиене на студена вода организмът не може да запази необходимите му вещества, поети с храната.

3. Предизвиква болка в гърлото

Приемането на студена вода може да доведе до натрупване на излишна слуз по дихателните пътища. При увеличаване на този слой се появява риск от затруднено дишане и развитие на различни инфекции, а това може да предизвика появата на болка в гърлото.

4. Забавя нормалния ритъм на сърцето

Пиенето на ледена вода забавя сърдечния ритъм. Според изследвания студената вода стимулира блуждаещия нерв. Това е 10-ият черепно-мозъчен нерв (вагус), който се явява важна част от автономната нервна система, контролираща неволните действия на тялото. Ниската температура на ледената вода допълнително стимулира функцията на блуждаещия нерв, което води до понижаване на сърдечната честота и забавяне на пулса, а това може да е много опасно за здравето и живота на човек.

5. Възпрепятства хидратацията на организма

Консумацията на студени течности през горещите летни дни води до свиване на кръвоносните съдове, което от своя страна пречи на притока на кръв до тъканите и органите и по този начин се възпрепятства хидратацията на тялото.

6. Отслабва имунната система

Студената вода не се препоръчва дори и след приключване на храненето, тъй като тя отслабва функциите на имунната система и увеличава вероятността човек да се разболее от обикновена настинка и грип.

Ако човек изгради навик за пиене на топла вода или такава със стайна температура, ще допринесе за здравословното състояние на тялото си. Наред с многото здравословни ползи, топлата вода премахва всякаква тежест по време и след хранене, тъй като храносмилателната система работи по-добре.

Някои хора, които пият редовно топла вода, дори са на мнение, че този техен навик е довел до понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на апетита и чувството за непрестанен глад.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😷😷😷

    12 1 Отговор
    Важното е някой да не го заболи гърлото, че ще го пишат ковидясъл!
  • 2 Лост

    5 0 Отговор
    Ами тогава първите два могат да се използват за отслабване. Хапваш малко и цял ден на студена вода.

    Коментиран от #4

  • 3 Механик

    6 0 Отговор
    Аз за това не пия вода. Особено студена.
    Бях се изплашил, че ще има някакви противопоказания за студена водка или студен джин, ама гледам, че няма. Значи съм на прав път.
  • 4 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    И който страда от сърцебиене/ тахикардия/ може да си пие студена водица.Без странични ефекти на лекарства.
  • 5 Смел балканджия

    1 0 Отговор
    Кой пие вода

  • 6 васик атанасова

    1 0 Отговор
    но не така стои въпроса със ледено студената бира
    кефа е голям