25 Юли, 2016 13:06 17 927 21

Светът се е побъркал!

  • светът-
  • се е побъркал

Всичко това свързано ли е?

Светът се е побъркал! - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светът се е побъркал! 13 май - Ню Орлиънс, САЩ, 15 юли – Ница, Франция, 7 юни – Истанбул, Турция, 28 юни – Истанбул, Турция, 22 юли – Мюнхен, Германия, 23 юли – Ройтлинген, Германия, 23 юли – Кабул, Афганистан 24 юли – Ансбах, Германия, 24 юли – Багдад, Ирак, 25 юли, Форт Майерс, САЩ... Това са само последните атентати... Статистиката продължава цинично да се пълни. Медиите вече свикнаха с тикера и хранят публиката със заглавия, над които стоят дежурните надписите „на живо“ или „извънредно“. Проблемът е, че тези новини станаха всичко друго, но не и извънредни. Те станаха част от ежедневието, при това не някъде далеч, а у дома. Различни по география и общи по резултат – убити невинни хора. Тук статистиката е безпомощна за мисленето ни.

А общи ли са по съдържание? Със сигурност! И няма значение дали извършителите са отрепки, психически болни хора, масови убийци или зад тях стои „Ислямска държава“, която ще си присвоява всяка пролята кръв и всяка жестокост.

Като прибавим към тази мръсна форма на война – тероризма, най-големия трус в историята на ЕС – Brexit, опита за преврат в Турция, нестихващата война в Сирия и голямото бежанско преселение, студените отношения между САЩ, НАТО и Русия, украинската криза, американската надпревара за президентския пост, дрънкането на оръжие по морета и океани... Това „сблъсъкът на цивилизациите“ по Хънтингтън ли е, или „краят на историята“ по Фукуяма, или поредното многотомно издание по „Война и мир“ по Толстой?

Всичко това свързано ли е? Как да се обясни този „период на нестабилността“, който човечеството изживява, а държави и лидери вкупом губят авторитета си чрез погубените животи на невинни хора. Въпроси, които днес нямат отговори. Те предизвикват само хипотези, тягостни хипотези, чийто отвратителен пристан е в най-драматичните моменти от историята. Ерих Паул Ремарк, известен като Ерих Мария Ремарк, го е казал блестящо в романа си „Черният обелиск“: Смъртта на един човек е всякога смърт, а смъртта на два милиона е винаги само статистика“.

Иначе Олимпийските игри скоро започват. Някога в чест на Зевс се сключвало свещено примирие, с което се гарантирали зрителите на Олимпия. А сега как ще е ?

Светът наистина ли е изпаднал в хаос?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опала

    2 0 Отговор
    безсмислена статия - 200 лева хонорар!
  • 2 Бл Благов

    3 1 Отговор
    Светът не се е побъркал ,а го побъркаха алчните и дебелог.зи американци,които запалиха локалните войни в арабския свят! Те не искат там да управляват силни лидери ,пак и макар според тях да са диктатори! Вижте какво направиха с Кадафи,със Садам ,какво щяха да направят с Асад и Ердоган ,ако не беше Русия! Сащ действа на принципа разделяй и владей насъсквайки етнически арабите и всичко това за да могат да извличат огромни печалби военните им концерни!Европа първосигнално реагира на всичко това и изпълнявайки всичко каквото им нареди чичо Сам.Резултатът емигранти,атентати Брексит! Време е начело на Европа да застанат истински лидери макар че не се виждат на хоризонта/може би освен Орбан/.,които да се противопоставят на американската наглост. Да се поучат от Путин и Ердоган ,които застанаха зад СВОИТЕ държави!Иначе нищо добро! Войната е пред вратата на Европа ,за сега терористична!
  • 3 Косматия

    2 1 Отговор
    Побъркал се е той!
    Баш!
    Една убава война ке оправи сичко!
    Не мие ясно колко време ке трае подготовката на войната само!!!

    Коментиран от #9

  • 4 мъжкар

    1 0 Отговор
    Правилно правилно само тук нищо не се случва защото българина той вече свикна да го таковат както си искат.
  • 5 Бидона

    0 1 Отговор
    Че какво да се случва тук? България не е заплаха за никого и това е единственото ни хубаво!
  • 6 onq s konq

    0 2 Отговор
    Приготвил съм традиционните хляб и сол за посрещане на скъпи гости и който дойде първи от руснаците и американците-той печели.Естествено има и план "Б",който включва баклава за евентуална "турска изненада".

    Коментиран от #10

  • 7 БайХуй

    1 1 Отговор
    От политическа, икономическа и военна нестабилност СЕ ПЕЧЕЛИ НАЙ МНОГО! Ха задайте си въпроса коя държава печели най-много и и хвърлете 10 атомни шикалки!
  • 8 ШУБ

    1 0 Отговор
    Войните са част от живота на предците ни.
    Наивни са тези, които мислят, че живота може да предложи мир на някое късметлийско поколение.. за съжаление, част от нашата разрушителна същност на човечеството, като цяло
  • 9 по темата

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Косматия":

    Те това е и целта на всичко случващо се сега!
  • 10 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Коньо, къртиш! Много си оригиналдъ! Ама какво стана с евроатлантическите ти ценности? Или викаш, принципи имаш всякакви, ако не им харесат, имаш и други принципи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бебси

    1 2 Отговор
    Аз съм за III световна, тъкмо и глупостите по сайтовете ще изчезнат заедно с писачите. от 10 мнения 1 смислено, ето затова сме на тоя хал.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 7777777

    1 0 Отговор
    НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ КОГА ЩЕ ЗАПОЧНЕ И СВЪРШИ ВОЙНАТА, НЯКОЛКО МИНУТИ И СМЕ СЕ ИЗПАРИЛИ! ДАНО ИМА РАЗУМНИ ПОЛИТИЦИ В РУСИЯ И САЩ!
  • 15 гост

    3 0 Отговор
    Не хората, а управляващия кръг от хора ,които държат конците в света са болни психопати. Правят си експерименти с хората „ГМО ,различни нови вируси , войни и др“, на тях не им трябва разумно мислещи и можещи хора за да тласнат човечеството към по добър живот , А РОБИ. Алчноста им е ненаситна и за това сме на тоя хал.
  • 16 гост

    3 0 Отговор
    Като се избият тоя 1% свръх богаташчета от световен мащаб , няма да имаме тия проблеми. Всички ще сме добре и няма да има насадената омраза човека срещу човека. Просто погледнете малките деца които си играят със всички това ни е в ДНК-то , а не МАЧКАЙ ЗА ДА СЪМ ДОБРЕ .

    Коментиран от #21

  • 17 Йоан

    2 0 Отговор
    Накратко, който не слуша американците, да очаква максимум до седмица атентат.А, и с турците шега не бива, самите американци го усетиха, след "случайно" появилите се терористи точно след сдобряването с Русия, турците отвърнаха с атентат до американското посолство в Саудитска Арабия.И те така, с турците и американците да се внимава, те държат терористите под контрол и ги ползват за свои геополитически цели.
  • 18 CCCP

    1 0 Отговор
    В България нищо не се случва сигурно сме нормални :)
  • 19 Йоан

    3 0 Отговор
    Американците губят почва под краката си и светът почва да се побърква.Сега и Турция "им избяга", всичко това е огромен шок за запада.В Азия - Пакистан(ядрена държава), Индия, Китай, Русия, при арабите - Турция, Иран и Русия.Остава само да изпуснат в Европа французите и немците и са пълен шах и мат.
  • 20 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Светът сам себе си докарва в хаос и нищо чудно,и да се самоунищожи !При натрупаните ядрени арсенали/ въпреки сладките приказки за мир и излишните бюрократични структури на ООН/ никой не си дава сметка,какво ще стане с тая хубава планета, ако някой "многоумник" / ,като Х.Труман/,драсне клечката!!? Нали друг някой бе казал, че "количествените натрупвания, водят до качествени изменения !" !! Много високо "качество" ще се получи !!
  • 21 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Напротив, сите от останалите 99% ще се юрнат да станат от избраният 1% и каква какафония ще настанееее...