31 Юли, 2016 08:00 2 815 5

ТТИП подчинява държавите на корпорациите

  • ттип-
  • държавите-
  • борислав цеков

Според Борислав Цеков в споразумението се наблюдава тотална подмяна на демократичния начин на функциониране на държавите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) е свързано най-вече с интересите на големите корпорации. Малкият и средният бизнес нямат сериозен интерес от подобни споразумения за свободна търговия. ТТИП подчинява държавите на корпорациите. Тук има тотална подмяна на демократичния начин на функциониране на държавите, в името на частния интерес на транснационалните корпорации.“ Това заяви за Факти.бг председателя на Института за модерна политика Борислав Цеков, който коментира евентуалните ефекти от евентуално сключване на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между САЩ и ЕС.

Застрашава ли Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство стабилността на европейската икономика или по-скоро би я стимулирало?

Потенциалното развитие е свързано най-вече с интересите на големите корпорации. Малкият и средния бизнес нямат сериозен интерес от подобни споразумения за свободна търговия. Това неведнъж е доказвано от практиката за такъв тип регионални или двустранни споразумения, които от няколко десетилетия действат в различни региони на света. По-важното е, че ТТИП подчинява държавите на корпорациите. Подчинява обществения интерес на частния интерес.

Това може да се види в начина, по който на корпорациите се дава огромната власт да съдят държавите, не просто за някакви търговски спорове, а за политиката, която те провеждат. Тези т.нар. наднационални трибунали са нещо, което няма нищо общо с правовата държава или с разбирането за демократично функциониране на обществото. Това не е просто моя оценка като български юрист, а оценка на над 100 от най-авторитетните световни професори по право, която още преди няколко години бе изразена относно Тихоокеанското споразумение. То е аналогично на Трансатлантическото, което в момента на тъмно се подготвя от европейската бюрокрация и Вашингтон.

Съумява ли ЕС да защити своите интереси в преговорите със САЩ?

Аз бих извъртял нещата. Не, дали са способни, а дали искат да защитят интересите на Европа. Брюкселската бюрокрация и Европейската комисия по манталитет и интереси, които защитават, са далеч от идеите за национална държава и интересите на Европа. Те търсят глобализаторските интереси, а това означава тези на транснационалните корпорации. По този смисъл аз мисля, че те не искат да защитят европейския интерес, европейската икономика и европейските интереси на държавите - членки. Ние виждаме отстъпления, които ще лъснат, когато те посмеят да извадят на бял свят договореното. Отстъпление в областта на безопасността на храните с очакването са ГМО. Отново насочвам вниманието върху наднационалните трибунали. Те нямат нищо общо с иначе добрата съществуваща форма на международния търговски арбитраж.

Това са частни трибунали, като в тях по правило са включени високо платени адвокати на корпорациите, а не независими юристи и съдии. Те заседават при абсолютна непрозрачност. Няма възможности за обжалване, няма гаранции за конфликт на интереси или корупция сред членове на трибуналите. Заедно с това най-големият проблем, който се вижда в много държави е, че тези наднационални трибунали са формата, по която се съдят държавите за осъществяваната от тях социална политика.

Мога да ви дам пример. В Египет корпорацията Veolia, която работи и във водния сектор у нас, съди кметството на Александрия и областните власти, за това, че увеличават размера на минималната работна заплата. Една от канадските провинции например, отказа добив на шистов газ. Това е политическо решение, подкрепено от референдум. Сега властите са съдени за стотици милиони от корпорации за добив на шистов газ. Има примери и в Южна Америка. Там, по екологични съображения, властите се отказват да разработват уранови мини и са съдени от чуждестранни инвеститори за милиони, защото имат свои екологични изисквания. Тук има тотална подмяна на демократичния начин на функциониране на държавите, в името на частния интерес на транснационалните корпорации. Това е голямата опасност.

Има мнения, че ако се реши въпроса с тези арбитражи, споразумението би изглеждало много приемливо?

Според мен то би изглеждало приемливо, ако е едно традиционно споразумение за свободна търговия и не предвижда снижаването на европейските стандарти в различните сектори, за сметка на доминацията на американските производители. Знаем, че в редица области има различия, които не са в полза на стандартите в САЩ. Говоря за фармацевтиката и хранителната индустрия. В момента очевидно се върви към изравняване, към по-ниския стандарт независимо, че декларативно и под обществен натиск, европейските чиновници твърдят обратното. Тогава защо не показват споразумението?

Европейски лидери вече се обявиха срещу споразумението. Това може ли да го блокира?

Това е надеждата. Именно, че споразумението ще бъде отнесено към националните парламенти за ратификация. Първоначално ЕК се опита да наложи теза, че това е споразумение на ЕС и не е в компетентността на националните власти. Това твърдение е несъстоятелно, защото засяга политиката на отделните държави в сектори, които не са в компетентността на ЕК. Надявам се, че когато споразумението отиде на национално ниво, държави като Франция и Италия ще блокират това споразумение, докато няма прозрачност и реална защита на обществения интерес в това споразумение. Щеше ми се да кажа и България, но ние обикновено слушаме началниците.

Поставя ли споразумението държавите с по-слаба икономика в неизгодна позиция? Какво влияние може да има ТТИП върху България?

Категорично то поставя по-слабите в икономическо отношение държави в неизгодно положение. Това значи тотално превземане на всички сектори на бизнеса от чужди корпорации. Това значи неспособност за развитие на собствена национална икономика. У нас вече стана разпознаваемо като проблем идването на големите търговски вериги, които в много отношения задушават българския производител. Това ще се превърне в модел на икономиката с такъв тип споразумение. Тук винаги печели по-силната икономика, която завзема територии от по-слабите икономически държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Тошо

    0 2 Отговор
    Бай Тошо излезе прав навремето като разправяше че някой ден ще го търсим и ще искаме пак такава система ама няма да го има нито него, нито нея. Сега се надявайте чича ви Путя да се смили над нас като братски народ и да ни отърват от всичките евроатлантически безобразия дето натвориха и продължават да правят. Постепенно се превърнахме в бели роби в собствените си държави.

    Коментиран от #2, #3, #5

  • 2 незнайко

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "бай Тошо":

    Браво, Вие сте един от малкото които са осъзнали това. 25 годишната еуфория трябва да свърши. След КАПИТАЛИЗМА неминуемо трябва да има друг строй, независимо как ще се казва. Англичаните първи го разбраха. Дано успеем да се отървем от господството на САЩ.

    Коментиран от #4

  • 3 Пиф

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бай Тошо":

    защо ти е бай Тошо и тоталитарният соц? нима бе нещо велико? нали тия, които ни мачкаха тогава го правят и сега? Ами не трябва да се подписва такова споразумение - не е редно някаква корпорация да съди държава! ако някаква корпорация има проблем с друга корпорация, да си се съдят! няма право корпорация да съди държава, ако примерно държавата цялата не и е виновна! А държавата е съвкупност даже от мечките и сърните...в нея. затова това споразумение си е и идиотско и неправилно. който го е създал обслужва частни групировки. нямат право политиците да подписват такива споразумения от името на хората! Има си закони за съдебните дела и те са частноправни въпроси, в смисъла, че отношенията между лице лица или други и такива са ясно формулирани. Ако примерно корпорацията има проблеми в спор с лице и лица, те е редно да се обърнат към съдебната власт, а не към частни съдебни лица, освен ако искат извънсъдебно споразумение! Откъде накъде някакви рецидиви ще съдят държавата че някой там им е нанесъл нещо си, а всички да плащаме? От друга страна, частният корпоративен работодател има право да наема работна ръка на взаимоизгодна основа. Но щом имате пенсионна система е длъжен да им внася осигуровки! абе вие хората оплескахте живота и държавно и частно. А сега е ад ии бардак. великият ти соц обърка много неща. Например урбанизацията. а сега се умножи в пъти.... Селата запустяват заради държавна и корпоративна политика.
  • 4 шшшт

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Добре го е казал Пиф, дори и пет строя да се сменят, схемата и хората които я управляват си остават едни и същи, зарали това все така ще си пееме старата песен на нов глас. Но за такива вечно недоволни плачковци и диванни революционери като теб за всички беди и несгоди винаги ще са виновни хамереканците.
  • 5 Mercedes-Benz

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "бай Тошо":

    Бай ти Тошо беше същата слуга като сегашните само, че сваляше гащите пред СССР и техните условия, ако имаха техен ТТИП и щяха да го подпишат още преди руснаците да са им дали документа! Май си от позитанските или врабчанските тролове, напоследък забелязвам едно усилване на хвалбите по режима на кашкавалоядите, но свиквайте той няма да се върне, не си хабете пръстчетата, за да не им доизносите ставите, пазете се на възраст сте!