Last news in Fakti

3 Август, 2016 08:00 3 710 12

Предателят Тръмп

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • project syndicate-
  • бернар-анри леви-
  • президент-
  • избори-
  • предател

Тръмп е кандидат, който на нощното си шкафче държи речи на Хитлер

Предателят Тръмп - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е от Бернар-Анри Леви за „Project Syndicate“.

Бернар-Анри Леви е френски журналист, политолог и философ. Той е един от основатели те на движението „Новите философи“.

Ако Доналд Тръмп стане президент, Съединените американски щати ще имат проблеми в много измерения. Също и светът.

Нека започнем с това, че проблем ще бъде неговата неизмерима вулгарност. Америка е видяла много, но не и потенциален президент, който в телевизионен дебат обсъжда размера на пениса си.

Проблем ще бъде и неговата патологична омраза към жените. През 1992 година – в разговор с архитекта Филип Джонсън, описан в списание „Ню Йорк“ - той казва „С тях трябва да се отнасяш като лайно“. Той продължава да ги разглежда като отвратителни същества, „чиито ... кървят“– както казва на журналистката от Фокс Нюз Мегин Кели.

Проблем ще бъде и неговият безсрамен расизъм. Това е човек, който според неговата първа съпруга, пази колекция от речи на Хитлер на масичката до леглото си. Това е човек, който нарича чернокожите „мързеливи“, определя мексиканците като „изнасилвачи“, и съди мюсюлманите за колективната им вина по отношение на ислямския тероризъм.

Проблем ще бъде и неговият антисемитизъм. Тръмп споделя, че не иска неговите пари да ги броят „малки ниски момчета, които носят ермолки“. Той подчертава и еврейския произход на комика Джон Стюърд, а освен това се изказва и остро за политическото лоби на евреите. „Вие няма да ме подкрепите, защото аз не искам парите ви“, казва Тръмп.

Проблем ще бъде и огромната му липса на знания – както за света, така и за собствената страна. Няколко дни преди референдума във Великобритания за оставане в Европейския съюз, Тръмп не знаеше значението на думата „Brexit“. През миналия месец той показа, че не знае от колко члена се състои американската конституция.

Но най-обезпокоителен и сериозен е проблемът, че лидер на водеща световна сила ще има списък от опростени идеи вместо геополитическа визия. А този списък – противно на обещанието му „Да направим Америка велика отново“ - би подкопал американския просперитет и сигурност.

Но нека обърнем внимание и на неговата идея – изказана през март и вероятно вдъхновена от неговите лични фалити – за предоговаряне националния дълг на САЩ. Тази идея беше идиотска (американското правителство, което държи монопола за пускането в обращение на водещата световна резервна валута, няма какво да „предоговаря“). Но ако Тръмп беше на власт, когато предложи това, последиците щяха да бъдат опустошителни: незабавно увеличение на лихвените проценти и нарушаване доверието между САЩ и всички други.

Да разгледаме и друго негово изказване – по време на приемането номинацията на републиканците в Кливланд – според което, ако бъде избран, ще поправи политиката на НАТО за незабавна подкрепа на застрашена страна-членка на алианса. В този случай – описан от Тръмп – Русия ще има възможността да преразгледа законността на процеса, довел до независимостта на балтийските страни. Москва ще бъде свободна да коригира границите си със своите съседи или да спаси взетото за „заложник “ рускоговорящо малцинство в страните. Русия ще може да нахлуе в Полша, или – естествено - в Украйна. И защо Русия да се спре само с НАТО и своите съседи? Може да влезе в конфликт с Япония или всеки западен съюзник в Азия и Тихия океан.

И естествено тук е и руският президент Владимир Путин, чиито похвали Тръмп никога не пропуска да възпее. Както веднъж каза пред Лари Кинг по Си Ен Ен, Путин е страхотен лидер, който е „свършил страхотна работа по възстановяването на Русия“. През септември 2013 година той описа като „шедьовър“ коментар на Владимир Путин пред „Ню Йорк Таймс“, в който критикува американската политика в Сирия. През септември 2015 година – близо две години от наподобяващия Студената война конфликт в Украйна – той заяви пред Фокс Нюз, че Путин заслужава шестица за лидерство.

Истината е, че е личните отношения на Тръмп с Русия са стари и близки. Те датират от началото на този век, когато Тръмп – който бе добавен в черния списък на американски банки – се обърна към руски инвеститори за финансиране проекти в Торонто, Сохо и Панама.

На повърхността изплуват и информации за интереси, формирани около него: свързани с директори от „Газпром“, бивши лобисти на украинския диктатор Виктор Янукович (включително Пол Манафорд, ръководител на кампанията на Тръмп) и изтъкнати фигури от организираната престъпност.

Някои наблюдатели – като Франклин Фоер – смятат Тръмп за „марионетка на Путин“. Други, като Джордж Стефанопулос (бивш съветник на президента Бил Клинтън), спекулират за възможна връзка между Тръмп и руския режим.

Сега пък изглежда, че руснаците стоят зад изтичането на 19 252 имейли в лагера на демократите, които подробно показват как Хилъри Клинтън е фаворизирана пред нейния политически опонент Бърни Сандърс. По-лошото е, че Тръмп подстрекава кибершпионаж на чужда страна над негов опонент. „Русия, ако ме слушаш – надявам се да откриеш 30 000 липсващи имейли“, заяви Тръмп на пресконференция.

Последствията от избирането на Тръмп ще бъдат ужасяващи. Проблемът няма да е само неговата вулгарност, сексизъм, расизъм и невежество. Възможно е да изневери и на самата Америка. Партията на Айзенхауер и Рейгън попадна в ръцете на корумпиран демагог, който предава не само идеалите на собствената си страна, но и фундаменталните национални интереси.

Американски световъртеж. Глобална катастрофа.

 

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Бернар-Анри Леви ми звучи съвсем, ама хептен, по френски. Няма начин този чист "французин" да не изкара всички кирливи ризи на всеки един недолюбван от САЩ -монополите човек!! Интересно е ,с колко е набъбнала банковата сметка на "французина" след тази публикация ???
  • 4 567

    2 0 Отговор
    На мен ми звъчи съвсем като нормален човек.
    Всичко което казва е истина,защо да я изопачава като лицемерните ,,демократи,,?
    Защо който не е с ,,демократите да е предател?
    Май наистина е взел чувал с фалшивки......
  • 5 тия леви в лагера да ходи

    2 0 Отговор
    оценки и мнения от субект с име "Леви" не око обичате, те винаги са тенденциозни и в ущърб на човечеството /гоите/ според ционистката им идеология
  • 6 hhhh

    2 0 Отговор
    .ахти гнусната статия. Надявам се Тръмп да спечели именно заради хора като автора на статията.
  • 7 cornholio

    0 0 Отговор
    Ционизма е измислен от руската имперска тайна полиция ....
  • 8 Про

    1 0 Отговор
    Пълна лъжа че Тръмп е бил в добри икономически връзки в Русия ...САмо той не допуснат Руска тертория да развива свой бизнес..за разлика от Макдонлдс..Хилтън и др...Треперете Натовски изроди че дойде ли Тръмп на власт ще трябва да бачкате като другите а не да получавате големи пачки за сеене на омраза и пр......
  • 9 Morgoth

    0 0 Отговор
    Предизборната кампания е в разгара си и платените журналисти и от двете страни се надпреварват да изкарват кирливи ризи.
    Истината е, че Тръмп като всеки друг политик говори това което избирателите му искат да чуят, а вземе ли властта ще прави това което би го задъжало най-дълго в Белия дом.
    Това над което Америка и света трябва сериозно да се замислят е защо част от избирателите искат да чуят именно това което в момента говори Тръмп.
  • 10 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор
    Вижте името на автора на статията, след като го направите, не е нужно да четете статията! Всеки обявил се срещу еврейското статукво бива обявен за най-черния на тази планета, виждаме кампанията срещу Хитлер продължава вече 75 год. откакто го няма на този свят, явно им е бръкнал надълбоко чак до лакътя!?
  • 11 прочетох и кво

    2 0 Отговор
    „Вие няма да ме подкрепите, защото аз не искам парите ви“, казва Тръмп.
    И не само, че няма да го подкрепят, ами явно и всички средства са насочени да го провалят. Какво по-голямо доказателство от тази тенденциозна статия написна от "Леви" !!!
    Ха ах дори и не се крият зад някоя фалшива фамилия или псевдоним.
  • 12 Бай

    3 0 Отговор
    Ако подкрепя възгледите на Хитлер(щом чете речите му), значи е нормален човек, тъй като Хитлер е казвал самата истина. Така, че единственият проблем е, дали ще го оставят ако спечели...само да не стане както с Кенеди и със всеки, който изкарва на яве истината за онея, дето нямат държава, а владеят цялата планета и техните подлоги...