4 Август, 2016 08:30 4 576 8

Стрелбата в Орландо: Спецчастите замесени в убийствата?

  • орландо-
  • убийства-
  • спецчасти-
  • специални части-
  • полиция-
  • загинали-
  • омар матийн-
  • сащ

Центърът за изследване на глобализацията направи анализ на фактите

Стрелбата в Орландо: Спецчастите замесени в убийствата? - 1
Снимки АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните месеци Съединените щати се превърнаха в своеобразна сцена на множество нападения и стрелби, които отнеха живота на десетки хора.

Най-смъртоносната масова стрелбата в новата история на САЩ, се случи на 12 юни в град Орландо,  когато Омар Матийн влезе в нощен гей клуб и започна да стреля по посетителите. Загинаха 50 души, а други 53-ма бяха ранени.

Случилото се потресе всички. Вълна от съболезнования и съпричастност заля Съединените щати и ЛГБТ общността, а полицията и спецчастите бяха поставени на пиедестал като герои. Но обърна ли някой внимание, че броят на загиналите, за краткото време, в което се случи стрелбата, някак изглежда нереалистично?

Големите медии замълчаха.

Центърът за изследване на глобализацията (CRG), който е независима изследователска и медийна организация, базирана в Монреал, обърна внимание на твърдението, че част от убитите и ранените от Матийн, всъщност може би са станали жертва на своите спасители. Директорът на центъра - Майкъл Чосудовски е направил подробен анализ на събитията, в който описва всички доказателства.

Първите съобщения за стрелба в нощния клуб Пулс идват в 02:03 сутринта и съобщават за престрелка между Матийн и охраната на входа на клуба - полицай, който в извънработно време, работел като охрана. Той отвърнал на изстрелите, произведени от Матийн, което накарало стрелецът да се отдръпне назад към тълпата и да вземе заложници, съобщават властите, цитирани от "New York Post" на 12 юни, 2016 г.

Според полицейските доклади обаче, това не е била "ситуация с активна стрелба, която изисква незабавен полицейски отговор. Освен това, не е имало категорични доказателства за убити заложници.“

Полицията в Орландо започнала преговори с Матийн. Когато обаче той заявил, че "предстои да загинат много хора", шефът на полицията в града - Джон Мина, бил подтикнат "да сложи край на три-часовата ситуация и да нареди началото на щурмът, при който загина Матийн и бяха освободени десетките хора, хванати в капана на клуба“, пише ден след нападението в. "New York Times".

Малко след 5 часа сутринта, полицията, с помощта на бронирано превозно средство, нахлула през стената на сградата. Последвала ожесточена престрелка между 11-членен екип на специалните части и похитителя, в която Матийн е убит.

Отговорност за кървавото нападение пое терористичната групировка Ислямска държава. Изявлението, разпространено от свързаната с групировката информационна агенция Амак, съобщаваше, че яростната атака "е извършена от войн на Ислямска държава."

Какво се е случило в действителност?

Стрелбата в Орландо: Спецчастите замесени в убийствата?

Официалният полицейски доклад на ФБР потвърждава изстрелите в 2 часа сутринта, но не и убийствата на заложници преди 5 часа сутринта. Убийствата започнали, когато полицейските спецчасти щурмували сградата в 5:13 сутринта.

Времевата линия на събитията, описана от полицията в Орландо и обобщена в прессъобщение на ФБР, не само предполага, че никой не е убит преди 5:13 сутринта, когато спецекипът проникнал в сградата, но също така потвърждава, че първите смъртоносни изстрели са настъпили в 5:14, а заподозреният е бил убит една минута по-късно - в 5:15.

Тази оценка е потвърдена и от съдия Андрю Наполитано, в интервю, излъчено от телевизия Фокс Нюз: "Ето каква е новината в резюме - никой не е загинал преди 5:13 сутринта, когато екипът на спецчастите нахлуват. Преди това никой не е бил убит. 53-мата, които бяха ранени и 49-мата, които бяха убити - всички са срещнали съдбата си по времето на полицейския щурм."

В полицейския доклад обаче се казва, че отделни членове на спецекипа са влезли в сградата преди 5 часа сутринта. Според ръководителя на екипа - кап. Марк Канти, "хора от спецчастите и патрулни полицаи са издърпали няколко души от клуба по време на тричасовата патова ситуация."

Убийството на Омар МатийнСтрелбата в Орландо: Спецчастите замесени в убийствата?

Твърди се, че Матийн е участвал в престрелка с екипа на специалните части, започнала в 5:13 г. Докато е бил подложен на атаката, Матийн може и да не е успял да убие и рани над 100 души в рамките на 1-2 минути. Докладът на ФБР потвърждава, че той е бил убит в 05:15.

По думите на полицаят, който отговарял за разузнавателната част от операцията, "след като повечето от заложниците излязоха, Матийн изникна от първата дупка [в стената] около 05:14 ч. Имаше дъжд от куршуми и Матийн бе свален в онзи коридор [в 5.15 ч.]

Възможно ли е спецекипът да е извършил част от убийствата?

В своите материали, след кървавата стрелба, медиите бегло споменават признанието на полицейски служители, че някои от убийствата може би са били извършени (случайно) от служителите на спецчастите:

"Началникът на полицията в Орландо Джон Мина и други служители на реда, предложиха още подробности около стрелбата, включително възможността, че някои от жертвите може да са били убити от полицаите, които се опитвали да ги спасят, пише в. "Naples Daily News" на 14 юни.

Началникът на полицията Джон Мина е съобщила, че 8-9 служители на специалните части може би случайно са застреляли част от хората в нощния клуб. Тази важна "подробност", разкрита от началника на полицията в Орландо, не попадна в заглавията на основните медии. Тя бе съобщена от местните медии, но националният ефир замълча.

Мина заяви, че решението му да влезе в клуба с такава сила е било много трудно. "Беше трудно решение, но беше най-правилното решение", каза той. "Нашият основен приоритет бе спасяването на човешки живот, а това бе най-правилното решение, което можехме да вземем."

След края на трагичните събития, служители на полицията влезли в клуба и открили безжизнените тела на посетителите, разхвърляни около бара и на дансинга. Още тела са открити в близката тоалетна. Разположението на телата и местата, където са открити, предполага, че някои от тях може би са убити от служителите, които са се опитвали да ги спасят.

Полицаите от спецотряда са прославени като герои от традиционните медии "за това, че са спасили десетки животи". Но възможността, да са отнели живот (освен този на нападателя), бе премълчана.

Вестник Washington Post съобщи за подобна хипотеза, но по-късно небрежно я отхвърли. "ФБР все още работи, за да определи дали някои от жертвите в клуб "Пулс" са били улучени от полицейски огън. Командирът на акцията заяви, че не е сигурен дали някой от ранените или убитите не е застрелян от неговите хора, а главният съдебен лекар заяви, че не знае", пише в статията си от 20 юни изданието.

Стрелбата в Орландо: Спецчастите замесени в убийствата?

Кой застреля жертвите на атаката - Омар Матийн или полицаите от спецекипа?

Според описаната от полицията в Орландо времева линия на събитията, никой не е бил убит преди 5:13 часа сутринта, когато екипът на спецчастите щурмува сградата. Тя също така потвърждава, че първите смъртоносни изстрели са станали в 5:14 ч. и че заподозреният е бил убит една минута по-късно - в 5:15 ч.

Съобщава се, че Матийн е убил 49 души и е ранил още 53-ма в рамките само на 1-2 минути преди да бъде застрелян от полицията.

Докладите са противоречиви. Първо се съобщава, че екипът започнал да стреля когато заподозреният се скрил в банята, след това обаче се съобщава, че той е бил убит, когато заложниците започнали да излизат от сградата ( през дупка в стената, направена от спецчастите).

"Полицията нахлу в сградата с бронирано превозно средство, което разби стената на клуба. Заложници се втурнаха да излизат навън. Това накара Матийн да открие огън. С бърза ефективност, полицаите го застреляха", съобщава изданието Naples Daily News.

Горното твърдение предполага, че Матийн е екзекутиран с прецизна точност докато се е опитвал  да се измъкне. Ако е знаел, че ще бъде убит, той не би се опитал да излезе от сградата, през дупката в стената, заедно със заложници.

Докладите показват, че е имало ожесточена престрелка между Матийн и полицията. "29-годишният Омар Матийн бе убит от полицията по време на престрелка", заявява началникът на полицията в града. "През дупката в стената, ние бяхме в състояние да спасим десетки хора, които излязоха през тази стена", каза Мина. "Заподозреният също излезе, носейки оръжие в ръка. Той загина по време на започналата престрелка."

Стрелбата в Орландо: Спецчастите замесени в убийствата?

Кадрите от камерите за видеонаблюдение

Правоохранителните органи потвърждават, че камерите за видеонаблюдение, вътре в нощен клуб "Пулс", са заснели случилото се и кадрите са били прегледани и изследвани от експерти. Заснетото обаче все още не е било освободено публично.

Докладите от аутопсиите и балистичните експертизи също остават загадка.

Балистиката

Заслужава си да се отбележи, че в атаката Матийн е използвал пушка тип AR-15 и 9-милиметров пистолет. Пушката е с капацитет от 30 изстрела, а пистолетът със 17.  Полуавтоматичните параметри на двете оръжия не биха позволили на Омар Матийн да направи повече от сто изстрела без да спре и да презареди. Дали това е възможно да се направи в рамките на не повече от 2 минути? Във връзка с тази констатация, USA Today написа статия в която намекна, че има вероятност "приятелски огън" да е улучил част от жертвите.

Оказа се, че двете огнестрелни оръжия, използвани от стрелеца, се използват и от екипите на специалните части, което предполага, че балистичната експертиза трудно ще определи кой куршум от кого е бил изстрелян.

Заключения

След всичко написано до тук, какъв е залогът, истинската версия за случилото се на 12 юни, в нощен клуб Пулс, в Орландо, да е било прикрито от властите?

Администрацията на Обама, ФБР, както и медиите, небрежно отхвърлиха възможността, полицията да има участие в убийствата, въпреки фактите и историите на полицейски служители, присъствали на мястото на трагедията.

Официалната версия е, че Матийн е извършил нападението по заповед на Ислямска държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БГ ман

    2 0 Отговор
    Е то е ясно, че повечето са избити от т. нар. полиция. Това си го мислех още преди да прочета тази статия. Но сега вече е ясно, щом признават, че стрелбата е продължила само 2 минути. И какво се правят с тези аутопсии и балистични експертизи нали всяко оръжие оставя уникален отпечатък. Абе обикновените американци ще повярват на всичко, щом повярваха, че няколко неуки чалми са им съборили търговския център...
  • 5 гост

    2 0 Отговор
    Той ако е искал да избива е щял да ги избие през тези 3 часа всички до крак. Щом не е избил тези или не е стоя вътре за да увеличи жертвите явно не е автор на всички убийства. Според полицията той е имал 100% точност на изтрелите си, за да успее да презареди 3 пъти две оръжия и да изстреля точно всеки куршум. Според свидетелите те са нямали да стоят и да гледат как той ги избива един по един, както предполага доклада на полицията. Представете си 150 човека и един се разхожда сред тях и ги отстрелва, дали ще стоят другите да го гледат докато стигне до тях? Абсурдно е, той е държал заложници, не ги е убивал, тежестта пада върху полицията за техните насилствени действия. Ако те не са открили огън е било съвсем реалистично и той да не възпроизведе дори един изстрел. Но те са насилници и решават всичко с куршуми, без да питат дори или да помислят.
  • 6 иии

    2 0 Отговор
    утре ще напишат че жертвите се самоубили...нямало Ислямска държава и подобни ху-ни ...само да замажат нещата...Те мюсмулмани били най мирни граждани и изобщо трябва да ги уважаваме за тяхната вяра ...която призовава да убиеш неверника,което те правят винаги...
  • 7 кроко

    2 0 Отговор
    Пъвро, пълни глупости са, че балистичната експертиза трудно щяла да установи кой куршум от чие оръжие е изтреляно; и второ истината е че на чнгетата хич не им е пукало за п...лчетата и че евентулно ще застрелят някое от тях!
  • 8 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор
    Да бяха извикали Хорейшо,той само за 2 минути,като свали очилата ще им обясни кой от какъв куршум е загинал.