Last news in Fakti

8 Август, 2016 07:59 2 050 1

Кампания на ринга

  • доналд тръмп-
  • мартин табаков-
  • хилари клинтън

Според Мартин Табаков в изборната кампания се използва всичко, което може да нарани опонента

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Срещу Доналд Тръмп има достатъчно сериозни съображения, които обаче се артикулират по-скоро от американския политически елит, отколкото от избирателите в страната. Съображенията спрямо Тръмп идват от това, че той иска да редактира, както традицията на партията, която го излъчва, така и основни политика на САЩ в ключови сфери като външната политика, регионална сигурност и свободното движение на стоки и хора. В тези кампании се използва всичко, което може да „нарани“ опонента. Топлите чувства на Доналд Тръмп спрямо Русия издават не толкова разбиране на процесите в международните отношения, колкото благодатно невежество на неизкушения от експертиза човек.“

Това пред Факти.бг заяви политическия анализатор Мартин Табаков, който коментира президентската кампания в САЩ.

Преувеличени ли са опасенията в американското общество от евентуална победа на Тръмп? Тази масова негативна кампания срещу него не говори ли за страх в целия политически елит на САЩ?

Действително, срещу Доналд Тръмп има достатъчно сериозни съображения, които обаче се артикулират по-скоро от американския политически елит, отколкото от избирателите в страната. Все пак бизнесменът вече бе подкрепен от достатъчно много американски граждани (в рамките на първичните избори на Републиканската партия).

Съображенията спрямо Тръмп идват от това, че той иска да редактира, както традицията на партията, която го излъчва, така и основни политика на САЩ в ключови сфери като външната политика, регионална сигурност и свободното движение на стоки и хора. Да не бъда голословен: той защитава един по-пасивен и изолационистки поглед за ролята на САЩ в сферата на международните отношения; постави под съмнение чл. 5-ти от Вашингтонския договор и се обяви срещу свободни търговски споразумения като НАФТА, ТТИП и ТПП. Всичко това е нехарактерно, както за Републиканската партия, така и за САЩ от Втората световна война насам.

Остават впечатления, че Хилари Клинтън е доста анти – руски настроена. Доналд Тръмп на няколко пъти заяви, че е склонен на диалог с Москва, но изглежда негативен към Китай. Кой от двамата кандидати може да гарантира по-сигурен свят?

Вашата констатация е коректна, което просто подчертава един от многото парадокси на изборната ситуация в САЩ. Един от тях е именно този, че кандидатът на Републиканската партия, Доналд Тръмп, е по-диалогичен с Русия, отколкото е номинацията на Демократическата партия, Хилари Клинтън.

Но топлите чувства на Доналд Тръмп спрямо Русия издават не толкова разбиране на процесите в международните отношения, колкото благодатно невежество на неизкушения от експертиза човек. В този смисъл, като субект, който дълги години е бил на активни и отговорни позиции, Клинтън има по-ясна и обективна представа за начина, по който функционира Кремъл. За съжаление, управляващият човек в Русия е доказал, че диалогът не му е приоритетен, а когато са били правени компромиси спрямо него, те са били разбирани като слабост, с която се е спекулирало.

Затова си мисля, че сигурният свят предполага по-малко изненади. Ние знаем какво да очакваме от Клинтън като президент, но не и от Тръмп като ръководител на Белия дом.

Разбира се, трябва ясно да си даваме сметка, че САЩ е демокрация с утвърдени институционални механизми, които много трудно могат да бъдат поставени в подчинена позиция спрямо алтернативни интереси на техните.

Оправдани ли са опасенията, че евентуална победа на Тръмп може да доведе до повторен възход на крайнодясната политика в глобален план?

Нека започнем оттам, че либерализмът абортира демокрацията. Самата демокрация е като везна, чийто баланс се определя от еднаквата тежест на свободата и сигурността. Но авансовата свободата на либерализма се случва все повече за сметка на сигурността.

Мултикултурализъм релативизира правната основа на Западната цивилизация. Социалните системи на Европа и САЩ се подложени на натиск от ползващите, за сметка на изкарващите. Демографията тръгва надолу, бюрокрацията – нагоре и т.н. Но съм дълбоко скептичен, че конкретните проблеми, създадени от дежурния либерализъм, ще бъдат разрешени от популизма. И в случая няма значение дали говорим за Доналд Тръмп или за някой негов европейски аналог. Популистите винаги са добри в събарянето на системи, но никак не ги бива в изграждането на нови такива.

Защото за първото ти трябва светлината на прожектора и речеви арсенал, но за второто се изисква експертиза, която трудно се гради на публични пространства. Все пак гражданското общество е нещо различно от площадния плебисцит.

Струва ми се, че отговорът на Запада трябва да бъде по-прагматичен и рационален. И така както един болен организъм се нуждае от лекарства, така и осцилиращото общество има нужда от лек. Утвърждаването на закона и връщането към традицията са работеща рецепта както за либералните несполуки, така и срещу популистката ерекция.

Републиканската партия изглежда доста разцепена по отношение на кандидатурата на Тръмп. Демократите стоят твърдо зад Хилари Килинтън. По какъв начин това ще се отрази на самата кампания?

По няколко начина. Първо, спрямо електоралната подкрепа и на двамата. Основни фракции от Републиканската партия като религиозното дясно и неоконсерваторите не са мобилизирани в подкрепа на Доналд Тръмп. Самият кандидат продължава да враждува срещу представители на двете течения – Тед Круз, Пол Райън, Джон Маккейн, семейство Буш и т.н. А всяко едно от тези имена носи със себе си избиратели. Вследствие на което общата мобилизация на републиканците спрямо Доналд Тръмп е неудовлетворително ниска - между 65 до 78% (в зависимост от конкретния щат). На този фон, Клинтън получава около 90% от подкрепата на демократите. Всичко това прави така, че Тръмп започва да губи от Клинтън дори и в стандартно „червени“ щати като Юта, Аризона, Джорджия и т.н.

Вторият начин, по който това се отразява на кампанията, е в осигуряването на финансови средства. Доналд Тръмп среща редица проблеми и в този аспект. Например, едни от основните финансови донори, близки до Републиканската партия – семейство Кох, вече заявиха, че предвидените 250 млн. долара за кампанията на републиканския кандидат няма да бъдат инвестирани в Доналд Тръмп.

Как ще коментирате обвиненията за външна намеса от Русия, в полза на Тръмп в изборите?

В тези кампании се използва всичко, което може да „нарани“ опонента. А какво ли не чухме и не видяхме през този изборен цикъл? И без да сме искали, разбрахме дължината на пръстите на Доналд, видяхме голите снимки на Мелания Тръмп, прочетохме „цветисти“ имейли от щаба на демократите и т.н. Но след като един от двамата основни кандидати за президент все пак идва от средите на шоубизнеса, тези нюанси на публичното внимание явно са логични.

Но ако наистина има намеса на друга държава в изборите за президент на САЩ, то това трябва да касае друг вид внимание. Това на експертите по национална сигурност на страната. Но така или иначе, отношенията Тръмп – Путин продължават да отблъскват част от избирателите на Републиканската партия, за която е характерно силно критично мнение спрямо Русия. А демократите, чудесно знаейки това, продължават услужливо да преекспонират темата, независимо дали имат или нямат основания.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    0 0 Отговор
    неизкушения от експертиза човек - ?????