10 Август, 2016 08:00 2 514 7

Съюзи в рамките на съюза – подкопано ли е единството?

  • ес-
  • единство-
  • съюзи-
  • южна европа-
  • бежанци-
  • икономика-
  • гърция-
  • италия

Европейски лидери вече мислят за алтернативи

Съюзи в рамките на съюза – подкопано ли е единството? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Появата на нови съюзи в рамките на Европейския съюз може да промени политическия пейзаж в Европа, пише Strategic Culture.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас покани лидерите на шест страни на конференция в Атина на 9 септември. Форумът, който ще включва Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър и Малта, ще е фокусиран върху „общите“ предизвикателства, пред които е изправена европейската общност.

Те са както от политическо, така и от икономическо естество. Бежанската криза също ще бъде основна тема на разговорите. Идеята за обединен фронт на южните европейски страни за първи път бе спомената от Сириза през януари 2015 година.

Алексис Ципрас и италианският му колега Матео Ренци се обединиха около тезата, че южните страни трябва да създадат свой собствен дневен ред, фокусиран върху растежа и общите проблеми.

Франция, Италия, Гърция, Испания и Португалия са изправени пред сходни предизвикателства: миграцията, сигурността, близостта до нестабилен съсед – въпроси, които изискват сътрудничество между тях.

Френският президент Франсоа Оланд и португалският премиер Антонио Коста изглежда подкрепят идеята – особено след проведения референдум във Великобритания и решението на британците да излязат от Европейския съюз. Участието на Франция тук е интригуващо, имайки предвид традиционните опити на Париж да намери баланс между средиземноморските страни и стратегическите интереси на север.

Гърция и Италия са разочаровани от позицията на своите северни партньори в ЕС по отношение бежанската криза. Италианското правителство е под напрежение и след победите на популисткото „Движение 5 звезди“ на кметските избори в ключови градове като Рим и Торино.

В някои страни се заговори и за „мини Шенген“ - проверки на паспортите в няколко западноевропейски държави, които да контролират наплива на мигранти и бежанци. Тази идея е в противовес с договора за свободно движение.

Съюз вътре в съюза е възможен не само заради бежанската криза, но и заради икономическите различия между севера и юга. Ако се разпадне еврозоната, то би имало смисъл сходните икономики да създадат собствен валутен съюз.

Brexit и бежанската криза възроди Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), която работи заедно по много въпроси и проблеми.

Появата на съюзи вътре в Европейския съюз е в ход. Различията по финансовите политики и бежанската криза стават все по-дълбоки. Европейски лидери мислят за алтернативи – на фона на икономическите затруднения и нестабилност по отношения на сигурността на Стария континент.

Дали това са първите стъпки към разделението?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 2 Отговор
    Ние ще изчакаме да се заформят съответните съюзи и накрая ще се присламчим към най-богатите...и "дашните"!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Типичен евро ромски манталитет.
  • 3 konqizbega

    2 0 Отговор
    ей с коня до като чакаш и се оглеждаш за килипирче като пръднал заек в люцерна ще си останал вече без кон. отзад ще те е подпрял един рязан х** а другия ще ти е лекинко подаван към устичката.
    не разбра ли оная овца Меркел, че се възползват хамериканците от това свободно движение и , че законите се променят с оглед на създалата се ситуация!!! ние може да си се движим свободно да , но не знам пришълците резаци какво общо имат със законите на евросъюза които и без това не спазват????
  • 4 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Явно е възможно индивид да достигне най-нисша степен на деградация.
  • 5 onq s konq

    0 2 Отговор
    Пааак ми налитате като грозни птици русофилски,ама разчитам наесен да отлетите за топлите страни или от Терминал-2,че ми писна да акате върху БМВ-то ми:)Къш де?!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Русофил и комунист си ти, защото подкрепяш Б.Б.-бивш партиец и Плевньо-бивш комсомолец! Е как чудодейко ще обвиняваш другите в твоите грехове. Това е характерно за слабите хора. В твоя случай за куците коне.
  • 7 Монго

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    И споко за БнВ-то ти. След някой друг месец идва зима и го зазимяваш в гаража с мокета . Щото без снегорин отпред във вашия край не смееш да го караш.
    П.П. И си чакам отворко уискито, и да пострелям с арбалета ти, обещал си ми го! Смешкоооо...