Last news in Fakti

14 Август, 2016 11:31 1 711 2

Генерали, зависимости и дезинтеграция

  • анализи-
  • интервюта-
  • факти.бг-
  • генерали-
  • зависимости

Анализите и интервютата на Факти.бг през седмицата

Генерали, зависимости и дезинтеграция - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки отпускарското настроение и топлото море, анализите на Факти.бг продължават да вълнуват своите читатели. Може би точно сега е моментът човек да се взре в дълбочината на нещата? Предлагаме ви обзор на най-интересните мнения и интервюта, публикувани от нас:

Господ ни го дава, пусни си само фиша

Как се допусна такъв референдум, и то заедно с президентските избори – не знам, но е цяло чудо. На шега – на майтап, Слави Трифонов направи за демокрацията много повече, отколкото цялото ни стадо политици за четвърт век. Сега всичко зависи от нас, избирателите. Това заяви в интервю за Факти.бг журналистът Валери Найденов.

Кампания на ринга

Топлите чувства на Доналд Тръмп спрямо Русия издават не толкова разбиране на процесите в международните отношения, колкото благодатно невежество на неизкушения от експертиза човек. В този смисъл, като субект, който дълги години е бил на активни и отговорни позиции, Клинтън има по-ясна и обективна представа за начина, по който функционира Кремъл. Това заяви в интервю за Факти.бг политическия анализатор Мартин Табаков, който коментира президентската кампания в САЩ.

#АзСъмБСП. Аз съм Барон Мюнхаузен

Наситената програма от тежки лъжи и медийни кьорфишеци рано или късно ще изтощи и членската маса на БСП, и лобистите навъртащи се около новата председателка, и апаратчиците, които победиха Михаил Миков. Никой от лидерите на БСП след началото на прехода не е стартирал своето председателство на най-старата партия с такава серия от гафове. Чиято кратка ретроспекция, за период от само три месеца, никак не е кратка. Коментарът на Георги Харизанов беше оживено обсъждан от читателите на Факти.бг.

Равнис! Гореща генералска есен

Ще има ли генералска битка на президентските избори? Въпросът стои отворен. Прогнозите „за” и „против” са на високи обороти. Крамолите в партиите в ляво и в дясно си текат и се вижда колко трудно е постигането на консенсус около личност, обединяваща нацията. Анализ на Факти.бг за вероятната генералска битка на президентските избори.

Слабостта на Меркел ни прави зависими от Ердоган и Путин

Западът трябва да се осъзнае. Иначе ще е безпомощен срещу Тръмп и Льо Пен. Застиналата Европа от седмици е подложена на удари. Честотата на сътресенията е висока и обезпокоителна. Три атентата в Германия, два във Франция. Турският президент трансформира радикално държавата си в автокрация. В Сирия режимът на Асад и Русия са обкръжили 250 000 души. А и преди по-малко от два месеца за първи път една нация реши да напусне ЕС, коментира Клаус Гайге... Зад шоковете стоят хора, които преднамерено си играят с неподвижността на Европа и света. Това са хора като Реджеп Таип Ердоган, Владимир Путин и Марин Льо Пен. Наричат ги един път популисти, друг път автократи или деспоти. Понятия, които повече объркват, отколкото поясняват. Какви са тези фигури? Хора, които радикално опростяват нещата. Те обясняват обърканата застиналост на Европа като старомодност. Те обещават нови, прости конструкции с планове, които ще решат всички проблеми.

Турски или Южен поток? Възможен ли е компромис?

„Турски поток“ или „Южен поток“? Приоритети засега няма, компромисът е възможен, коментира Алексей Гривач, зам.-директор на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия. Според него проектите за строителството на газопровод от Русия по дъното на Черно море, вероятно засега не са определени, но не бива да се изключва компромисен вариант.

Стратегическа плитчина или тактическа дълбочина? Или как Путин показа, че твърдият курс към Ердоган има ефект. Срещата Ердоган-Путин ще бъде дълго време в геополитическото око на света. Не се е случвало турски президент да се извинява на руски език. Това не е интересен детайл от приложната лингвистика, а от приложната политика. Не се е случвало също турски президент да бъде приет в „гръцката зала“ на Константиновския дворец. И това не е интересен детайл от битовите виждания на домакина, а от знаковата му система за хранещата се със символи политика. Интересно ще е дали Ердоган ще направи „сирийска зала“ в „Ак Сарай“.

Няма как да подминем и Олимпиадата. Според легендата, домакинството на Олимпийски игри е икономически дар за избрания град и страна. В действителност, Игрите са по-често прокоба, за което свидетелства и Рио де Жанейро. Това посочва в анализа си "Икономическите митове около олимпиадите" Андрю Цимбалист е професор по икономика в колежа "Смит", в американския щат Масачузетс.

Събитията в Турция и сближаването й с Русия продължават да са на дневен ред. Интерес предизвика анализът "Толкова ли е силна армията на Турция?": След разпадането на Съветския блок, Варшавския договор и Съветския съюз Анкара получава неочакван подарък. Липсва външна заплаха. Това помага на властите в Анкара да хвърлят частите, разположени по границата срещу освободителното движение на кюрдите.

Прокризисният кретенизъм

На пръв поглед "кретенизъм“ изглежда прекалено грозно прозвище, когато става дума за оценка на качеството на управлението в модерните общества. (Знае се, че кретенизмът е болестно състояние, изразяващо се в слабоумие; което значи – системна демонстрация на уродливи, дори абсурдни идеи и решения). Това коментира за Факти.бг проф. Кръстьо Петков във втората част на анализа си "Защо ЕС няма да се промени при тези управляващи?"

Съюзи в рамките на съюза – подкопано ли е единството?

Появата на нови съюзи в рамките на Европейския съюз може да промени политическия пейзаж в Европа. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас покани лидерите на шест страни на конференция в Атина на 9 септември. Форумът, който ще включва Франция, Италия, Испания, Португалия, Кипър и Малта, ще е фокусиран върху „общите“ предизвикателства, пред които е изправена европейската общност.

Стратегическата логика на „Ислямска държава“

Така наречената „Ислямска държава“ продължава да представлява сериозно предизвикателство не само в Близкия изток, но и в целия свят. И докато усилията на водената от САЩ коалиция отслабиха „Ислямска държава“, то унищожаването на групировката се оказа трудно – и ИД продължава да вдъхновява атаки на различни места, от Брюксел до Бангладеш.

Популизъм, минало и настояще

Изглежда, че в днешно време няма западна демокрация, която да е имунизирана срещу десния популизъм. Докато изглежда, че крайнодясната реторика достига своите абсолютни върхове, водещи до определени последици – най-вече референдума, в който британците подкрепиха излизането на своята страна от ЕС – се оказва, че традиционната деформация отдавна е тормозила демократичната политика.

Три пътя към Европейска дезинтеграция

За първи път Марин Льо Пен, лидер на френската крайнодясна партия Национален фронт, може да се окаже права. Тя нарече вотът на Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз най-голямото политическо събитие в Европа след падането на Берлинската стена. Това може да се окаже вярно: Brexit дестабилизира Великобритания и може да приключи с унищожението на ЕС.

София не е България, Лъвов мост не е същият...

Вестта за връщането в Турция на Абдуллах Бююк от нашите власти издуха всички явни и срамежливи кандидат-президентски двойки от началото на новинарските емисии. Екстрадирането на сочения за човек на обществен враг номер едно в Турция – Фетхуллах Гюлен, бе прието с овации в южната съседка. То можеше да остане незабелязано, ако се бе случило в обичайния срок, в който сме свикнали да се решават нещата у нас, зависещи от държавната машина. Всичко стана твърде бързо, а ние не притежаваме вътрешна нагласа за подобно темпо. Буквално за нула време. Как да не сме подозрителни?! Хванаха го човека с нередовно тескере и бам – право на Капитан Андреево.

България изостава с новите методи за обучение по математика

България изостава с въвеждането на нови методи за обучение по математика, с подготовката на мотивирани учители по математика и със стимули за учениците да се занимават с математика. Това заяви пред Факти.бг зам.-директорът на ИМИ-БАН проф. Петър Бойваленков, ръководител на българския национален отбор, който наскоро се върна от 57-мата международната олимпиада по математика в Хонконг с 6 медала.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    0 0 Отговор
    неизкушения от експертиза...................

    Що е то.
  • 2 бля бля

    0 0 Отговор
    напънала се мишката и нищооооо...пълна боза, много компетентна де, по цялото международно и вътрешно положение...