Last news in Fakti

3 Септември, 2016 14:42 2 699 6

Унизително приклякане пред Ердоган?

  • ангела меркел-
  • реджеп ердоган-
  • приклякане-
  • унизително-
  • германия

Наистина ли Меркел се дистанцира от резолюцията на Бундестага за геноцида над арменците?

Унизително приклякане пред Ердоган? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наистина ли Меркел се дистанцира от резолюцията на Бундестага за геноцида над арменците? Дали пък не е вярно, че правителството е принудено да прави унизителни метани пред Ердоган? Коментар на Нина Веркхойзер за "Дойче Веле".

Федералното правителство не се дистанцира от резолюцията на Бундестага за Армения. Това заяви лично правителственият говорител. На човек му се иска да възкликне облекчено: Ах, какво щастие! Момент. Че това не се ли разбира от само себе си? Не е ли вярно, че правителството е длъжно да следва волята на народните избраници? Да, точно така е. Разбира се, че федералното правителство не може да поставя под въпрос решенията на друг конституционен орган. Всяко друго поведение би било в разрез с основния закон на страната. Факт, който някои хора навярно бяха забравили… Повече от странно е, че изобщо се налага да водим подобен разговор.

Кой и от какво се дистанцира?

Информацията на едно списание, че федералното правителство искало да се дистанцира от резолюцията на Бундестага за геноцида над арменците, извършен по времето на Османската империя преди около 100 години, предизвика политически скандал в Германия. Веднага последва остра критика от страна на опозиционни политици, които заявиха, че подобно дистанциране би означавало да се правят унизителни метани пред турския президент Ердоган. После политиците продължиха да се дистанцират от предполагаемото дистанциране на Меркел.

В политически Берлин се знае, че резолюцията за арменския геноцид е трън в окото на Анкара и значително усложнява двустранните отношения. Президентът Ердоган и неговото правителство постоянно се опитват да оказват натиск върху Германия. Германските депутати от турски произход, които гласуваха въпросната резолюция, бяха обявени от Анкара за национални предатели.

Заради същата резолюция Турция забрани на депутатите от Бундестага да посещават войниците на Бундесвера във военновъздушната база в Инджирлик. Споразумението за бежанците също е в опасност заради арменската резолюция, която Бундестагът гласува през юни.

"Не е правно обвързваща"

Нима германското правителство наистина е възнамерявало да реагира на тази отровна външна политика на Анкара с примирителен жест? Затова ли правителственият говорител изрично подчерта, че резолюцията на Бундестага "не е правно обвързваща", нещо, което всъщност се разбира от само себе си? Прави впечатление и още нещо: от външното министерство намекнаха, че германски депутати скоро ще посетят базата в Инджирлик - нещо, което Турция доскоро не разрешаваше. Освен това се заговори за "възобновяване на политическите визити" между Турция и Германия, което било радостно.

Всичко това е твърде странно. Как точно е бил постигнат този напредък и на каква ли цена? Ясен отговор на тези въпроси все още няма. Но и самият факт, че се налага да се питаме подобни неща, показва колко е трудно да се поддържат добри отношение с Турция в момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Егоист

    0 0 Отговор
    Госпожа Валцхаймер, малко по-сериозно моля
  • 2 Хасан

    0 0 Отговор
    Браво на Ердоган.. Това се казва лидер.. Бравоо.. Както казва той:"Не е прав този който е силен,а е силен този който си е прав ". Това са европейските политици двуличници
  • 3 onq s konq

    0 1 Отговор
    Това за "кой е силен и кой е прав" го кажи на САЩ и Русия...щото и двете държави са силни,и двете НЕПРАВИ!Пък колкото до Ердо...той си е роден марионетка и такъв ще е до свалянето си- просто защото е от "третия свят".Между другото имам предчувствие че това му е "лебедовата песен":)
  • 4 oniq s konq i magareto

    0 0 Отговор
    Не оценявате фактите достатъчно сериозно! Фактите са, че Турция е 15-та икономика в света и влиянието ѝ непрекъснато расте. Страната развива много мощен военно-промишлен комплекс, който е на етапа да осигури собствен танк, собствена марка самолети и дори собствена серия нови бойни кораби. За едно десетилетие Турция достигна БВП 800 млрд. долара и е на път да надмине 1,000 млрд. долара БВП. Руснаците се върнаха по турските плажове, "Турски поток" е на път, следват ТАП и ТАНАП, турските строители получиха първи апетитни поръчки за строеж в Либия, турските военни развиват контакти с мюсюлмански държави в Африка, в които ще са инструктори и главни вносители на оръжие. Турция извива ръцете и на НАТО, и на ЕС, и се държи все повече като велика сила, а не като молещ се! Неслучайно Ердоган си позволява да критикува така Европа и Германия, просто защото разполага с добри възможности да шантажира Европа, а не обратното. Всички са изплашени какво ще стане, ако Турция пусне бежанците и нарочно дестабилизира Северна Сирия, така че в Европа да нахлуят 20 млн. нови имигранта.

    На практика журналистите отчитат кой какво, но не и това, че Турция се държи като партньор на ЕС, а не като хленчещ първолак пред мама. Не и действителното положение. Не и това, че Турция не трябва изобщо да бъде допускана в ЕС при никакви обстоятелства, защото ЕС просто няма да издържи. Ще се разцепи. Турция има сериозен лидерски потенциал и твърде ясно е, че никой в ЕС, включително брюкселските чиновници, няма да може да я управлява и принуди да извърши необходими реформи.
  • 5 капиш

    0 0 Отговор
    Казвам ви, че Меркел, Юнкер и Шойбле са глобалисти...поне такъв кючек играят на политическата арена досега...Лаф напред, три настрани.... та къча на Меркел не е нищо ново - поредният шах-матен ход, за нас баламурниците. Тия политически процеси са разиграни далеч преди това от Билдербергите и техните шефове. Ние сме пионките, а Мерке слугинчето, което ги провежда - пердън една от многото. Сега очакваме да изцвили възторжено и, че без Турция ЕС няма бъдеще. то и с Турция няма бъдеще това е очевидно. Не можеш да управляваш така никоя държава било малка или голяма по начина, разиграван от европейското ръководство и да очакваш просперитет. Затова и още 10 държави да влезнат, пак ще се разпадне. закон на закономерните процеси, не до желания. Не можеш да движиш срещу вълните и да разчиташ на вятъра да те бута с платна....вятъра е по вълните.... Фрау Меркел заслужава "Грамми" за актьрско майсторство! Отлично владее ролята и го прави с възхитителна последователност - да налива масло в огъня на глобализма. Нали задкулисният елит иска световен халифат, без значение как се нарича, без национални граници и народностни самоопределения, само овце, консуматори и производственни добичета? Е, фрау Меркул активно ралботи по въпроса. Той и дядо Адолф го направи но с армия. Сега е модерното. Впрочем аз лично се гордея, че съм европеец. Сега като ме питат на село, къдде отивам, казвам - в европейската нива, в европейското ливаде, в европейското ни барче, в европейската ни данъчна система и бюрокрация....и т.н... И сега си имам улично домашна европейска котка с 3 спъващи ме европейски котета постоянно навиращи се в търнаците ми за храна и съм горд европеец, а не мижав българин, управляван от мижави номенклатури, сега съм яхан и управляван от горди европейски номенклатури с горди български корени още от соца и досега. Вече имам славно европейско бъдеще. Алилуя!
  • 6 иии

    0 0 Отговор
    казана дума хвърлен камък , от тук нататък и да се навеждаш късно е...имало ,признато и капалъ...Друго е за вътрешна турска и германска консумация....Все едно нямало БАТАК,защото в Германия писаха че не е...от една свиня...