Last news in Fakti

12 Септември, 2016 08:25 6 014 1

Голямата игра със Сирия

  • мохд абуаси-
  • игра-
  • сирия

Мохд Абуаси коментира споразумението между САЩ и Русия за Сирия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Без Ахрар аш Шам и Ан Нусра споразумението за примирие в Сирия между САЩ и Русия става безсмислено. Аз обаче се съмнявам, че американците бързат да приключат конфликта в Сирия. Американците нямат интерес да приключи конфликта в Сирия, докато интересите им на други места не бъдат гарантирани. Това е по-голяма игра от Сирия.“ Това пред Факти.бг заяви Мохд Абуаси – директор на Центъра за близкоизточни изследвания.

Можем ли да очакваме ускорено решаване на конфликта в Сирия след споразумението между САЩ и Русия?

Мисля, че единствената положителна страна на споразумението е това, че американците и руснаците, заедно с турците и иранците, успяха по някакъв начин да постигнат подобно споразумение. Дали то е изпълнимо, това е друг въпрос.

От това споразумение са изключени Фронта Ан Нусра. Заедно с тях бяха изключени и други големи групи, като най-голямата от тях е Ахрар аш Шам. Ахрар аш Шам обявиха, че няма да изпълняват това споразумение. При това положение двете най-големи и силни опозиционни организации не искат да изпълняват споразумението.

Скептичен ме прави и това, че руснаци и американци се разбраха, че терористичните организации не са включени в споразумението за прекратяване на огъня. Никой не казва как това ще бъде приложено. Ако изключим Ислямска държава, която се разполага на определена територия, останалите терористични групировки се смесват с другите организации. Т.нар. умерена опозиция не разполага с територии, които да управлява сама. Тази умерена опозиция е по-слаба от Ан Нусра или Ахрар аш Шам, които не са включени в примирието. Не знам как може да бъде изготвена карта на тяхното разположение.

Следващите 48 часа са решаващи, за това дали примирието ще продължи. Днес започва примирието за пробни 48 часа. После то евентуално ще продължи за още 7 дни, където ще има общ център между американците и руснаците, от който те ще координират действията си срещу терористични организации и най-вече Ислямска държава и Ал Кайда.

Без Ахрар аш Шам и Ан Нусра това споразумение става безсмислено. По-голямата територия под контрола на т.нар. опозиция се контролира от тези две групи. Другите организации са по-малки и по-ограничени, от към военна сила.

Ако САЩ и Русия евентуално започнат координирани действия срещу терористични групи, можем ли да очакваме бързо решаване на проблема с Ислямска държава?

Проблемът с ДАЕШ може и да се реши по-бързо. Но тя е само една от терористичните групи. Аз обаче се съмнявам, че американците бързат да приключат конфликта в Сирия. Има геополитически причини, за това. Там нямат интерес от възстановяване в Сирия, при положение, че руснаците имат бази в страната и това е проруска територия. Американците нямат сметка от решаване на конфликта, без да намерят решение за Украйна и други локации. Те може и да нанасят удари срещу Ислямска държава и може би в последствие и срещу Ан Нусра, но те ще целят да ги отслабват, а не да ги ликвидират. Без американците да гарантират техните интереси в региона, като ситуацията в Ирак и техните отношения с Иран и Ливан, ще е трудно. Трябва регионално решение на конфликта, гарантиращ интересите на американците. Тогава може да се смята, че те имат интерес от край на този конфликт. Аз обаче не виждам подобни признаци.

Има глобални американски интереси. Част от тях са в Украйна, друга част в Ирак, трета част е конфликта между Израел и Саудитска Арабия, четвърта част е конфликта в Йемен. Това е по-голяма игра от Сирия. Американците нямат интерес да приключи конфликта в Сирия, докато интересите им на други места не бъдат гарантирани.

Дори евентуално да се разреши проблема с терористичните групи в Сирия, възможно ли е да се постигне някакво споразумение между бунтовническите групи и сирийското правителство?

Ако приключи проблемът с терористичните организации, говорим за Ахрар аш Шам и Ан Нусра, останалата т.нар умерена опозиция е много слаба по земя и няма да издържи продължаване на конфликта. Така, че ще се постигне някакъв политически компромис.

Организациите от т.нар. умерена опозиция получават заповеди от три държави – Турция, Саудитска Арабия и САЩ. Възможно е с присъствието на тези държави, те да се съгласят да преговарят и да решат този конфликт. Това решение обаче трябва да гарантира интересите на американците. Аз обаче не виждам възможност за решаването на този конфликт на този етап. През следващите месеци това е абсурдно да стане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 проста сметка

    1 0 Отговор
    Простата сметка показва, че интересите на САЩ трябва да бъдат пренебрегнати за да има мир в региона. А причината за това също е много проста, конфликтът се развива в Сирия, това ги касае пряко, има конфликт и в Ирак, тях също ги касае пряко, всички съседни държави също ги касае пряко или косвено, руснаците са отдавнашен сирийски съюзник, освен това са близо до тях, имат и преки интереси с енергийни проекти. А каква работа имат там САЩ, те са на друг континент, много далече от събитията, никоя от държавите там не им е обявила война, както и никой не ги е помолил за помощ и поканил официално(както направи Асад с Русия)Е откъде накъде изобщо ще се намесват там, а и другаде, където обстоятелствата са подобни, а именно - изобщо не им влиза в работата. САЩ са най-големите агресори и фашисти на света, нападат суверенни държави с единствената цел да грабят това, което не е тяхно и по същество са си най-обикновенни разбойници, които е крайно време да бъдат наказани подобаващо, и това съвсем скоро ще се случи.