13 Септември, 2016 15:26 1 783 1

„Арабеск“ представи България в най-добрата светлина

  • арабеск-
  • представи-
  • българия-
  • спектакъл-
  • балет
„Арабеск“ представи България в най-добрата светлина - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В препълнена зала и пред „омагьосана“ публика балет „Арабеск“ представи в Рим спектакълът „Carmen collection”. Това съобщи в интервю пред Факти.бг директорът на Българския културен институт във Вечния град Жана Яковлева.

Как премина представянето на балет „Арабеск“ в театър „Аржентина“ в Рим?

Балет „Арабеск“ се представи не само като балет, не само представи културата на България, но и откри сезона на този невероятен театър, наричан от мнозина „може би най-хубавото бижу на Италия“ – като театър, като сграда, като история. И естествено, нещата, които се показват там, са винаги на много високо ниво.

Ето един отзив от зрител: „Трудно мога да опиша вълнението и благодарносттта си от невероятния спектакъл, изумлението от страна на поканените от мен италианци за това, че имаме толкова добър авангарден спектакъл. Един от гостите ми е французин и той сравни това което е видял единствено с неща, които е виждал в родината си. Почувствах се толкова горда!“

От френското посолство написаха: „Заслужавахте да откриете сезона на театър „Аржентина!“ Казано от едни французи, това е много добър знак, отвъд нашата любов към „Арабеск“ и към видяното. Наистина това беше за всички ни един огромен празник.

В претъпканата зала 700 души бяха като омагьосани от спектакъла. Отдавна не бях виждала такова нещо – абсолютна тишина в салона по време на представлението, след което всички избухнаха в ръкопляскания.

Освен че и аз съм щастлива и много горда, смятам, че балет „Арабеск“ направи един не само невероятен спектакъл, но и представи България в най-добрата й светлина.

Кой и как организира това събитие и от кого беше подкрепено това представяне на българския балет в Рим?

При последните срещи на представителите на културните институти с министъра на културата Вежди Рашидов на всички нас беше поставена задачата да търсим големи форми за представяне на България, нещо което никак не е лесно. Сами знаете, парите за култура, особено за големи проекти са все по-малко и по-малко. Но, наистина, с подкрепата на Министерството на културата и посолството на България в Рим и с наши сили, естествено, ние успяхме да направим невъзможното възможно. От една страна договорът за съвместна работа, който от една година имаме с театър „Аржентина“, позволи нещата да се случат. От друга страна, нещата ще продължат да се случват, защото с директора на театъра веднага заговорихме за следващи проекти, за следващи възможности, които са свързани, естествено и с 2018 и 2019 г. Пред нас сега е един момент на поемане на въздух, след което отново ни чака работа, защото, за да се случат, такива проекти трябва да се започват поне една година по-рано.

Без да преувеличавам, ако нямахме подкрепата на нашето министерство и на МвнР, в лицето на посолството ни, може би този проект щеше да продължи да бъде една наша мечта, която никога да не се случи. Всеки от нас си тръгна с една малка гордост след представлението

Как се прави културна политика?

Само с любов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елена

    0 0 Отговор
    Благодаря! Това май е единствената добра новина