18 Септември, 2016 08:00 3 753 45

Избори с очакван край в Русия

  • русия-
  • избори-
  • парламент-
  • гласуване

Руснаци отдавна наричат парламента „принтер”

Избори с очакван край в Русия - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Близо 111 млн. руснаците ще изберат днес новия парламент на страната. За 450 места се борят 6500 души.

Изборната бариера е 5%. Последните социологически проучвания предричат лесна победа на управляващата „Единна Русия”, която ще спечели достатъчно места, за да имат мнозинство. След нея идват Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) с лидер Генадий Зюганов, Либерално-демократическата партия (ЛДПР) на Владимир Жириновски и близката до Кремъл "Справедлива Русия".

Не е изключено формацията на комунистите на Генадий Зюганов и на националнистите на Владимир Жириновски да получат сериозна подкрепа в обществото. Причината е, че

Русия се намира в икономическа криза и стагнация

заради падащите цени на петрола и наложените от ЕС и Запада санкции за анексията на Крим.

Държавният департамент вече обяви, че няма да признаят резултатите от гласуването в Крим.

Още отсега е ясно едно: когато в неделя избирателните секции в Русия бъдат затворени, всичко в политическия живот на страната ще си остане по старому, коментира „Дойче веле”.

Руската политика не се определя от Държавната дума, а от Кремъл, тоест от президента Путин и неговата могъща администрация. Тъкмо това развитие на нещата е предвидено дори в руската конституция, която дава широки правомощия именно на изпълнителната власт. А откакто Путин дойде на власт преди близо 16 години, Държавната дума постоянно губи своята самостоятелност. Критично настроени

руснаци отдавна наричат парламента „принтер”,

защото, според тях, задачата й е само да размножава желаните от Кремъл закони.

Не бива да забравяме, че другите три партии в Държавната дума - КПРФ, ЛДПР и Справедлива Русия са неотделимо свързани с властта на Владимир Путин, заключава „Дойче веле”.

Голямата интрига е за руската опозиция – „Яблоко” и „Парнас”. Ако спечелят повече от 3% от гласовете, те биха получили финансови средства от държавния бюджет за финансирането на изборната си кампания. Това е особено важно след като Кремъл затегна финансирането от чужбина за гражданския сектор в страната. Жертва на тези мерки падна и влиятелната социологическа агенция – „Левада център”, припомня РБК.

Опозицията в Русия продължава да е разединена.

Това особено пролича в невъзможността „Яблоко” и „Парнас” да излязат с общи листи, отбелязва Ройтерс.

Важен въпрос за изборите е дали в парламента ще влезе някой от опозицията, от партия „Яблоко”, например, както и някой от независимите кандидати. На фона на този парламент, който сега приключи работа, това ще е отличнo. Някои наблюдатели допускат, че това ще промени политическия климат, коментира социологът от „Левада център” Алексей Левинсон.

Друга особеност на тези избори е и

очакваната ниска избирателна активност.

Според социолога едва 20 на сто от избирателите твърдо са решили да гласуват. Разочарования и апатия - обяснявани, както с проблемите на икономическата криза, така и с пренасрочените от властите избори за първи път веднага след лятната ваканция.

В средата на 2015 година с голямо мнозинство беше взето решение изборите за долна камара на руския парламент да бъдат изтеглени от 4 декември на 18 септември 2016 година. Това се дължи на една законова промяна от 2008 година, с която беше удължен законодателния период за Държавната дума от 4 на 5 години и президентския мандат от 4 на 6 години.

Анализатори гледат на изборите като репетиция за президентския вот през 2018 г. Новата Дума все пак ще трябва да приеме бюджета за следващата година, а много от руснаците вече искат по-високи заплати и пенсии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    0 1 Отговор
    УСПЕХИ ЗА ЛДПР - ВЛАДИМИР ЖИРИНОВСКИ !!!
  • 2 КПСС

    0 1 Отговор
    Само КПСС
  • 3 политолог

    0 0 Отговор
    С ПАРТИЯТА НАПРЕД !!! - само че с коя
  • 4 Трол

    1 0 Отговор
    Що си мислите,че в САЩ Хилъри не е определена вече за президент!
  • 5 666

    1 0 Отговор
    Чакат ни избори с очакван край в България,
    а вие сте се разтревожили за Русия.
    Айде стига лицемерие........
  • 6 богатбеден

    1 0 Отговор
    Дойче веле да пише повече за frau Mеркел...
  • 7 иии

    1 0 Отговор
    Щом народа избира...Дали в САЩ ВСИЧКО Е демокрация..да ,ама х-й
  • 8 ддд

    1 0 Отговор
    ето за 450 места
    на 111 милиона
    тука на 240 хрантутници
    трябва да сме има няма 55 милиона
    а сме 5
    слави искаше да намали пасмината на 120
    ама не
  • 9 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    при всяка негативна статия за русия троловете веднага окапазяват и българия.тва за тях е висока степен на патриотизъм.в русия има една партия и два фиктивни клоуна които агитират за путин !та тролчета колкото и тук да е ос..на работата нещата са в пъти по -добре от новото ссссре.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Трола тук е само един :) погледни се в огледалото и ще го видиш

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    ти кво писа за изборите в русия ми е интересно да прочета?

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Нищо, само гледам как акаш наред

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    така може ,гледаи и спами!

    Коментиран от #16

  • 15 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    В САЩ пък има една власт и две фиктивни партии за които хората гласуват! К'ва е разликата с Русия или България, а тролче?!

    И тихичко там в дупката, че да няма после пак "ама аз не разбрах за какво говорим; то тия данни са фалшиви, дай други; я ми припомни математиката за първи клас" и всякакви такива тролски шикалкавения водещи до вечния извод че комуниситие са виновни за всичко!

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Ти знаеш ли какво е спам? :) ха ха хоха Я се замисли какво правиш в момента?

    Коментиран от #18

  • 17 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "кроко":

    двете фиктивни партиики в сащ проведоха първо вътрешнопартиино гласуване и дебати ,след което излъчиха кандидат за президент после почнаха дебати между тези спечелили наи-много гласове и номинирани от партииите си .медиите ги разпъват на кръст отговарят на хиляди въпроси за политика личен живот интереси и т.н. докато народа направи своя избор.кво от тези неща се случва в русия ,а глупи?с кои дебатира путин при издигането си на власт ,кво се случи с реалните му политически противници?и накрая ти такъв ли вид правене на политика харесваш?чакам да отговориш на въпроса много отдавна!

    Коментиран от #20

  • 18 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    да знам кво е спам,тва е това което ти правиш тук.не коментираш по същество темите ,не отстояваш позиции ,а се опитваш да прехвърлиш топката в личния сектор.бил съм тъп,незнам кво си...!аз имам мнение анонимно гостче,отстоявам го ако не си съгласен с него ми опонираи конкретно,аргументираи се и ако се окаже ,че съм сгрешил мога да се поуча от теб,но тва няма как да стане щото ти нямаш мнение .та тва е положението и мястото ти.стоиш гледаш и пишеш за джакузито ,чорапитe или кви други ги измисляш ,после сменяш ника и отново,но никога по същество щото знаеш!

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Не, просто ме дразнят лъжци като теб, които са тук с определена цел. Един път те бях попитал с каква цел си тук? С каква цел е злобата която изливаш? С каква цел винаги извърташ нещата на русофили и русофоби дори изобщо темата да е друга? Кога ще си смениш пак ника, че имаш претенции към мен или които и да е?
    От доста време акаш наред и виждам какво пишеш. Преценил съм че е излишно да беседвам с теб защото си лъжец.

    Аз уважавам чуждото мнение но не уважавам плюенето. Има разлика, между мнение и плюене, а ти само плюеш. Мога да ти дам безброй примери.
    Кога ще си напишеш по 15-20 плюса на коментарите троле? Надяваш се да промениш мисленето на читателите с плюсове и минуси?
    Та ти си просто един трол, как може да очакваш да те приеме някой на сериозно? Луд ли си? Или може би си болен?

    Коментиран от #21

  • 20 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Оооо, да! Дебатите са на много високо ниво: килъри обвинява Тръмп за опасен за нац сигурност и агент на Путин, а Тръмп я обвинява в некомпетентност. Вярно че някои медии се разисква бъдещето наполитиката, но като цяло предизборната им кампания е празни прикзки за надъхване на празноглави гласоподаватели как от тях зависи нещо, щото виждаш ли са част от една велика нация и те трява да командват света. И там ша знаеш хич няма задкулисни договорки, или пък медии предстващи субективни гледни точки, целящи манипулиране на гласоподавателите.

    Както казах, една власт и две фиктивни партии, за които можеш да гласуваш.

    Коментиран от #22

  • 21 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    кое извъртам я ми кажи ?даи пример на нещо дето съм извъртял.иначе знам що не дискутираш с мен подобно на останалите путинови тролчета тук.щото си ял сапа, за това!ако беше успял в нещо да излезнеш прав щеше до сега да ми го натякваш,както го правиш на други,но уви нямаш такава възможност и сега стоиш от страни и спамиш.бил предценил ха,ха,ха....

    Коментиран от #26

  • 22 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "кроко":

    празните приказки в дискусиите са за такива като теб бе.за килари за секс и т.н.,но има дискусии по икономически въпроси има срещи със cиндикати с бизнеса на тях се обсъждат идеи и концепции,организират се онлаин дебати в които се проверява адекватността на кандидатите по наболели теми за развитието на сащ и така предценява избирателя.виждам че демокрацията не те кефи,но я ми кажи ква е алтернативата ,не се прави на ударен и отговаряи.

    Коментиран от #23

  • 23 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Пфф, тролче, наистина ли си въобразяваш че това в България или САЩ е демокрация?!

    Демокрация щеше да е, ако всеки избирател минаваше тест за интелигентност + психотест за да има право да гласува! Демокрация щеше да е ако кандидатите си представят политическите програми и после ги изпъляват, вместо да се отмятата от тях. И т.н.

    Коментиран от #24

  • 24 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "кроко":

    и къде го има този модел?ако се минаваше такъв тест сега трябваше ти и половия заедно с мангала да сте в затвора или лудницата ,щото бихте били под сериозна санкция .гаранция ни психото, ни за интелигентност щяхте да издържите ,обаче тва не ви пречи да ръсите мозък тук !демек търсиш модел дето първи теб ще премахне :)!та я ми кажи къде има такъв модел на демокрация дето ми говориш за него?или ти го измисли с умната главица ???

    Коментиран от #27

  • 25 Монго

    1 0 Отговор
    Ааа, Деске мен не ме включвай душко. Моето IQ е 118 и съм минал пет психотеста. Така, че не карай наизуст. Ти мисли за себе си-полово неопределено, до началото на годината беше безработно, плещиш козяшки лозунги за центчета и се чудиш с кой ник да излезеш на сцената!
  • 26 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Имаше един коментатор който те попита къде в Китай има заплата 10 долара? Ти не му отговори, или ако си му отговорил аз не съм прочел, но така де, аз съм съгласен с човека че това си е чиста лъжа. Това е само един от примерите и си го спомням на скоро беше.
    Ако искаш ще ти го изнамеря и ще ти дам линк, и други статии съм чел на които отдолу ти си лъжеш и си плюеш професионално. Така че не ми се прави на ербап, чел съм ти простотиите и ти казвам че си лъжец.
    Също така съм виждал как за 1-2 мин на коментарите ти излизат по 15-20 плюса, искаш ли и за това линк? А троле?
    Като гледам доста от коментиращите ти казват че си трол и лъжец, значи имат изградено мнение за теб.
    Сигурно и ника не си сменял? Нали троле? :)

    Коментиран от #28

  • 27 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Ами аз за разлика от теб мога да измисля нещо! Ти знеш само кухи фрази; много знеш и си много начетен, ама само от тази гледна точка, която ти отърва; и можеш да повтаряш че комунизма е виновен за всичко докато не ти излезе пяна на устата! Така, че е ясно че няма да минеш психотеста и именно заради теб се сетих за тази възможност всички болни като теб да им се отнеме правото на глас!

    Коментиран от #29

  • 28 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    отговорих и на негои на него.отговорих му с обръщението на китаиския посланник в бг и това че в китаи още има десетки милиони с под долар на ден.хубаво е че следиш кво пиша и постоянно проверяваш дали съм отговорил и замааааалко да ме хванеш ама пак греда.що се отнася до гласуването нито гласувам нито ме интерасува.маса време ми правехте номера със стотици отрицателни лаика ,но явно ви се прецака системата.силата ми е в конкретиката не в глупостите .тук само тва прави,ходи след постовете ми и спами.бил съм незнам кво,разни джакузита ,чорапи и т.н. глупости дето нормален възрастен човек не би трябвало да използва като аргументи,но ...

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    В грешка си, не следя какво пишеш просто бях прочел няколко коментара. Като ти видя името или подразбера че си ти, направо прескачам- няма смисъл да си губя времето. Къде е тази статия с китайския посланник? Под долар, над долар , два долара не ме вълнува. Покажи ми статия за 10 долара, точно както ти го каза.
    Замаааааааааааалко да се опиташ пак да излъжеш, а ;)
    Силата ти е в лъжите и увъртането, силата ти е в изопъчаването на информацията, силата ти е в обръщането на темите на русофили и русофоби, но силата ти не е в конкретиката.
    А тези джакузита и др са се породили от твоите лъжи и читателите почват да се шегуват с теб, защото спамиш наред.
    Сериозно ли мислиш че някой ти вярва?

    Коментиран от #32

  • 32 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    дали някои ми вярва незнам,но никои от вас умните шегобиици не иска да спори с мен по същество.факт е че търсиш неща казани от мен преди месеци за да ме уязвиш показват къв си.иначе е хубаво да четете тва дето пиша ,ограмотява дори и такива като вас!тук ти пращам две интервюта на китаиския посланник .в тях обяснява ква е позицията на китаи в украина,щото плещихте глупости както и за това колко бедни има в китаи. http://www.chinaembassy.bg/bjly/dtxw/t1096594.htm
    http://www.chinaembassy.bg/bjly/dtxw/t1174141.htm
    стотина милиона живеят в китаи с под долар на ден тва са социалните защити и заплатата.демек пак греда :)!дори е възможно възнагражденията да са под 10 долара за много от тях,щото под долар вече не ги лови нищо :),а тва е критерия за ултра бедност!
    та такива ми ти работи и то директно от този предател китаиския посланник.да приказва, че още имали 100 милиона бедни и да признава докладите на оон ,ех путин е друга работа там тези доклади се хвърлят във волга и се отрича до последно .тук се ползва тактиката ос..х се сменям ника и пак отричам,а гостенинче?сега ще се направиш че не си чел ,а след време ще изригнеш пак за чорапи ,джакузи и т.н. !

    Коментиран от #33, #34

  • 33 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Я сега да си прочетеш какво пише в статиите които си посочил:''100 мил. души, живеещи в бедност'' - Къде пише под 1$, 2$, или 10$ на месец? ''Живеещи в бедност'' се подразбира -''национална линия на бедност''- и знаеш ли колко е тази линия? Веднага ще ти дам пример, понеже си голям разбирко: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2046.html
    (обърни внимание кой е източника на инфо, да не кажеш хък-мък не е достоверно), та така, там пише че Китай е сложил линия на бедност през 2011 от 400$, и всички с доходи под 400$ са в тези 6.1% от националното население. Сравни сега % на Сащ и Бг ? Ииииииииииии какво установи?
    Още един линк ще ти дам:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE
    картата на света виждаш ли я? Увеличи си я, да я видиш по добре. Там има едни проценти.........
  • 34 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Че ще изчезна и ще се появя с нов ник - не си познал, това е в твой стил. Пиша ако мога. Това че пак си намесил Путин, точно имах в предвид че извърташ темите на русофили и русофоби (ком31), нещо не ми е ясно в каква връзка го вкара това име? Темата на разговора е съвсем друга.
    Джакузита и др., не ми ги приписвай, те са може би от твоите ''обожатели''.
    И само да ти вметна, Китай по население е най многоброен, и за броя на населението си се справя чудесно в развитието си. Не ми се мисли какво щеше да е ако англичани, американци, мексиканци или пък българи, са почти 1,5 милиарда? Дали щяха да се справят по добре?
  • 35 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    благодаря за статията в нея се описва тва дето твърди и китаиския посланник ,а именно около 40%от китаиското население отселява с под 2 долара на ден.ако забеляза в тази таблица освен заплатата влизат и социалните деиности като образование здравеопазване и т.н. демек в китаи въпреки големите приказки за заплати и т.н. има огромна група население дето живее със много малко пари,за сравнение българия дето уж има по-ниска средна заплата от китаи почти няма хора с 2 долара на ден ,а такива с под долар пък въобще няма.до тук явно си на моето мнение.та да продължим .колко е зaплатата на човек на месец ако общо калkулира да речем 25 долара на месец заедно със соцялните защити?
    тва че в китаи не го признават пряко е съвсем друга работа.та чакам да ми отговориш на въпроса.и не ми се оправдаваи ,много добре знам от коя група и къв си.та чакам да ми отговориш мотивирано на въпроса,благодаря предварително!

    Коментиран от #36, #37

  • 36 на Деса шушито

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    "Сpeднaтa paбoтнa зaплaтa в цялaтa cтpaнa пpeз минaлaтa гoдинa e 45 676 юaнa нa гoдинa или 3806 юaнa ($ 610) нa мeceц.
    Cpeднитe гoдишни пpиxoди нa cлyжитeлитe в тpитe нaй-дoбpe плaтeни oтpacли – финaнcи, ІТ ycлyги , нayчни и тexничecĸи ycлyги – ca в paзмep cъoтвeтнo нa 99 659 , 90 926 и 76 603 юaнa, 1,5 – 1,94 пъти пoвeчe, oтĸoлĸoтo в цялaтa cтpaнa.

    Haй-ниcĸитe cpeдни дoxoди тpaдициoннo имaт paбoтницитe в ceлcĸoтo cтoпaнcтвo, гopcĸoтo cтoпaнcтвo, pибoлoвa и живoтнoвъдни фepми. Te ca 25 820 юaнa гoдишнo, или 2151 юaнa ($ 342) нa мeceц , ĸoeтo e c 50% пo-мaлĸo oт cpeдния нaциoнaлeн дoxoд.

    Πpeз изминaлaтa гoдинa, cпopeд дoĸлaдa , пpиxoдитe ca ce yвeличили c 10%, нo pъcтът им в чacтнитe пpeдпpиятия нaмaлявa c 3.1 пpoцeнтни пyнĸтa, a в дъpжaвнитe, пoлyдъpжaвнитe и ĸoлeĸтивнитe – c 1.7 пpoцeнтни пyнĸтa.

    Cпopeд oфициaлнaтa cтaтиcтиĸa нa Πeĸин, ĸoятo тpaдициoннo ce зaвишaвa, cpeднaтa зaплaтa в Kитaй e вce oщe ниcĸa в cpaвнeниe cъc зaпaднитe cтpaни. Ho зa дa мoжe aдeĸвaтнo дa ce oцeни peaлнaтa cитyaция c ĸитaйcĸитe дoxoди , тpябвa дa ce взeмaт пpeдвид дpyги фaĸтopи, ĸoитo cъcтaвят тaĸa нapeчeнaтa „ĸитaйcĸа специфика"
    Ха Деса пак спори, като невидяло. И измества проблематиката на темата. Ти си малко, невежо предателче, жалко, дребнаво, бъкащо от комплекси.

    Коментиран от #39

  • 37 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    А ти разбираш ли изобщо какво пише???
    CHINA - POPULATION BELOW POVERTY LINE(%)-6.1%
    note: in 2011, China set a new poverty line at RMB 2300 (approximately US $400)(2013 est.)
    от 1367 милона население 6,1% живеят с по малко от 400$. Това са 83 милиона. Къде пише 40% от населението? 2$, 1$? Къде пише 10$ заплата, 25$ със социалните?
    Освен това в % съотношение на бедни Китай е по добре от Сащ дори:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE#/media/File:Percent_poverty_world_map.png
    За кое се оправдавам не разбрах? И за групите, и какъв съм също не разбрах?

    Коментиран от #38

  • 38 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    пише буквално следното китаи 29,79% с под два долара на ден,а 13,6 % с под долар на ден.тва е по таблицата дето ти ми я прати.китаиския посланник говори за 100 милиона човека в групата на тези под 1 долар на ден.явно не четеш тва дето си ми пратил за доказателство :).там китаи е по азбучен ред ако не си видял и съответно процентите.
    сега пак си повтарям въпроса .колко взима на месец заплата човек дето харчи под 30 долара на месец заедно със соцялните защити?очаквам отговор !в таблицата дето ми прати е обяснено кои са тези защити дето влизат в този долар похарчен на ден.та чакам просто отговор на прост въпрос!

    Коментиран от #40, #41

  • 39 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "на Деса шушито":

    що не идеш фермер в китаи ,а?вместо да спамиш тук?вземали по 2000 долара в китаи ,ух мамооо и затова през глава при първа възможност бягат в българия :)!провери колко процента от абсолютно наи-бедните хора по света живеят в китаи и след това ги пиши тези щуротии .иначе има наистина и хора дето вземат добри пари и там,но не за тях ми бе приказката.за да си купуваш гащи от китаи основната причина е кеча на тези дето ги шият,а китаи въпреки че сглабя и телефони все още шие гащите на целия свят.та има още маса народ дето там им изтичат очите за по 10 тина долара месечно,но кво да се прави спамите от тук ,но няма да идете в хубавите държави да бачкате справедливо отценени :)!иначе ,да има статистики как вече там били всички добре ,как изкарвали по много пари ,но има и други статистики дето нямат логично обяснение :),всъщност имат .
  • 40 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Да прав си за таблицата там пише 29,79% под 2 $ но не е вярно, отдолу като провериш източника и излиза''error page'' това значи че някой си написал нещо........(29% от населението на Китай е 400 милиона, да са с по 2 долара на ден?:)))) хайде моля ти се бъди сериозен).........съседната на нея таблица показва 4,6% според ООН и 8% според цру бедни в Китай..... коя е вярната таблица? Оставяме таблиците. Такааа, ....сега горе в десния ъгъл да видим данните от цру, това поне е снимка-карта. Китай под 10% в тъмно синьо нали, Сащ са между 10 и 20% и др. Ти на кое вярваш? На таблица без източник или на цру официалния сайт?
    В другия линк е официалния сайт на цру, който вярвам че се ъпдейтва достатъчно често, нали? :
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2046.html
    Там пише 6,1% или това са 83-84 милиона бедни с под 400 долара заплати - и това го пише като забележка!!!
    И аз пак да те попитам къде видя ти да пише за социални защити добавени към заплата? А 10$ заплата къде пише?
  • 41 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Хайде, втори ден мълчиш? Нали силата ти е в конкретиката? Покажи ми че не си трол?
    Покажи ми къде пише за социални защити добавени към заплата? Покажи ми къде пише че заплатата в Китай е 10$?

    Коментиран от #42

  • 42 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    е трябваше да си обера гроздето и ябълките :)!ти мълча три месеца сега за три дни :)!та виж бедните с под 1 долар в китаи са около 100 милиона,толкова ги дава оон толкова ги дава и самия китаиски посланник,тва са около 7-8 % от населението и е хубаво че намаляха в последните 10 години,но и сега са значителна група в световната такава от бедни.та въпроса бе дали има хора в китаи с ниско възнаграждение условно 10 долара,по тези таблици се вижда ясно че има,макaр че в соц държавата където социалните защити са много по-големи от заплатата и други групи са в този кюп.кво имам предвид.тези да речем с 50 долара на месец също не вземат много повече от 10 щото образование,медицина и т.н. соц деиности са много голям процент от въпросните ,както казах в една комунистическа страна в кавто съм живял и аз.погледнато реално в комунистическа българия заплатите в конвентируема валута не бяха много различни от тези в китаи,макар че имахме маса безплатни работи като здравеопазване или образование да речем 200 лева 1988 година по курса на черно бяха около 40-60 долара.
    та нека обобщим в китаи има значителна група хора с възнаграждение подобно на споменатото от мен макар че не фигурират в статистиките за средна заплата!

    Коментиран от #43

  • 43 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    Преди месеци така ''красиво'' си беше написал коментара за 10-те долара, аз си помислих че болшинството в Китай работят за такива заплати ;) а то какво излезе? Нищо конкретно нямаш. Основата ти е догадки. По същия начин може да напишеш че взимат и по 3$ на месец или 50цента?
    Да едно време заплата 200 лева - 50-60$ обаче цените бяха съвсем други, и това го има нали?
    Не казвам че е било добре, но нямаше толкова бедни. Сега пред нас казаните ги тарашат през 20 мин различни хора, аз такова нещо не помня преди да е имало.

    Коментиран от #44

  • 44 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    тогава го казах в смисъл че всеки дето има зор да ходи ,щом му харесва ,да бачка за 10 долара в затворените региони.после ми изока вашата група че такива заплати там нямало и почнаха да ми цитират сводките на официалните статистики.само че се оказа друго и тва още тогава го изяснихме.иначе си прав през соца имаше социална политика дето сега я няма ,но българия не е страна от нормален тип в европа.за съжаление ние сме двоикарите на европа ,а не стандарта.

    Коментиран от #45

  • 45 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    По какъв повод си го казал не ме вълнува, въпроса е че е чиста лъжа. Никъде го няма черно на бяло. Ти може да си правиш всякакви изводи но истината не е такава. Казах ти, по същата логика можеш да напишеш че взимат и 50 цента заплата, което пак е лъжа.
    Това за групите го споменаваш за втори път, би ли ми обяснил повече? Може би пак сам си стигнал до някакви изводи също като за 10-те долара заплата?