30 Септември, 2016 09:54 19 308 35

Егати държавата, щом Динко е фактор

  • динко-
  • фактор-
  • държавата
Егати държавата, щом Динко е фактор - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Смяната на кандидатурата ни за лидерския пост в ООН и случаят „Каймакчалан“ вече седмица вдигат задушлива пара от медийната фурна. Двата фарса, с които живя страната през последните дни, еволюираха в нов жанр, който трябва да се патентова и именува подходящо. И да се гордеем с авторството ни, както с горнооряховския суджук. А сериозен кандидат за трети фарс са президентските избори, минаващи някога за що-годе мажоритарен вот. И как да е иначе, щом над половината от участниците в едно проучване очакват победа на още неназован кандидат, а цял куп кандидати сякаш са излезли от „Съдебен спор“.

Броени дни преди решаващото гласуване за избор на генерален секретар на ООН сменихме кандидатурата си. Ама не съвсем. Вече официално изоставената от правителството Бокова отказва да хвърли пешкира. Така и така остават няколко дни, за какво се е блъскала изпадналата в роля на заварена дъщеря шефка на ЮНЕСКО.

„За седмица трябва да свърша работа, колкото за година“, запретна ръкави свръхамбициозната Кристалина Георгиева, влязла в ролята на обичната доведена щерка на кабинета. Сега имаме две кандидатури, а светът ни се чуди. Но нали две е повече от едно, здраве да е.

Циркът можеше да се избегне още преди две години със завръщането на Борисов във властта и преобладаващо дясната коалиция, която сформира. Дали премиерът не желаеше да дразни левицата, дали това бе част от цената за подкрепата на АБВ или просто обикновена проява на незаинтересованост, но Бокова остана наша кандидатура до финалната обиколка. Когато премиерът влезе в ролята на футболен собственик и реши да смени мениджъра за слаби резултати.

„Хората не ги интересува дали кандидат ни е Бокова или Георгиева, а как ще живеят“, омаловажи водевила Борисов, докато откриваше саниран блок. И се похвали, че народът нищо не усещал, докато управляващите покривали щетите от предишните правителства, включително гибелта на КТБ, само с парите от борбата с контрабандата. Как ще живеят? Ами неусетно ще живеят, както не са усетили и плащанията. Отказът на Бокова да напусне състезанието може да е подразнил мнозина, но е напълно разбираем и не тя забърка тази каша.

А в историческата драма „Каймакчалан“ с гръм и трясък влезе нов герой – самопровъзгласилият се за роден Рамбо Господин Вълев или ловецът на мигранти Динко от Ямбол. След като се закани да открие къщата и да счупи колата на Миленко Неделковски, който млатеше с чук паметната ни плоча на историческия връх, Динко отиде по-далеч. Спряха го на българо-македонската граница с паметна плоча в багажника на колата, на път за Каймакчалан. След разпра с граничната полиция на съседите, взе че призова приятелите си във фейсбук:

„Ако тази публикация събере 100 000 харесвания и 50 000 споделяния тръгваме отново към границата на държавата…с измисленото име, този път с две военни машини! Чакаме потвърждение от вас дали искате или не да си върнем най-романтичното парче земя от нашата история“. Така в ИДИЛ научиха къде е човекът, за чиято глава е обявена награда, а македонското външно министерство започна да брои лайковете и споделянията, за да прецени ще има ли война. През това време Нова ТВ пусна няколко пъти интервюто си с Миленко, считано за журналистически удар. Единственият резултат бе генериране на още по-силна омраза към момъка с чука, заради израза му, че „българите си маркират територия като кучетата“. Акцентира се на това, а никой не обърна внимание на аргументите за действията му, които той сподели ясно. Както обикновено май пак не си свършихме работата както трябва и почитта ни към жертвите бе обявена за провокация. Хубава работа, ама българска. Това сами сме си го формулирали, защото си знаем стоката.

Безкрайно трудно е да обясняваш на подрастващи исторически събития, при които не са дадени жертви. Така е при обявяването на Независимостта от 1908 г., както и при Съединението от 1885 г., когато нелепо загива единствено кап.Райчо Николов. Популярен и като момчето, което преплувало Дунав с кратунки по време на Кримската война, за да предаде на руското командване информация за позициите на турците. Подобни събития няма как да бъдат пресъздадени чрез комикси – ще бъде скучно без мечове, саби и фонтани кръв, като в епичен самурайски филм.

С илюстрирането на византийските хроники, които могат да минат за първите комикси, е далеч по-интересно и образно – едната войска гази с конете лузърите, които обръщат на бягство. Победителят получава териториална придобвивка, след което за известно време в региона настъпва траен мир, скрепен със сватба. Жертвоприношението улеснява възприятието. Историите с повече кръв и сакатлъци са далеч по-интересни от дипломатическите совалки, независимо от резултатите им. А в дебрите на родната дипломация смело настъпи Динко.

До неотдавна като Супермен в карикатурите бе изобразяван премиера, но след думите му, че авторите им се препитават на негов гръб, този мач свърши. Настоящият ни комиксов герой е Динко Вълев, а обясненията, че той замествал липсата на държавническа решимост, илюстрира пълният разпад на представата ни за нормалност.

Според проф.Огнян Герджиков днешните студенти смятат за достатъчно, че знаят факултетния си номер. На фона на горчивата усмивка на бившия председател на парламента научихме, че нямало мераклии за свободните места в Софийския университет. Това предопределя и неизбежното – близкото ни бъдеще ще е хвърляне от драма на драма и от фарс на фарс. Както свикнахме и очевидно приехме „неусетно“ за нещо естествено.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакала

    0 2 Отговор
    Всъщност една силна държава има силни и велики личности, ето динко не кисне по-цял ден в кварталните кафета ами прави подвизи, егати държавата сме заради сивите безлични ка.ути които са 50-70% нацията, друг пример е Бойко Борисов, той сам е човекът държава

    Коментиран от #3, #4, #14

  • 2 123

    0 2 Отговор
    мераклии за Софийския университет са цигани и очаквайте новите заселници от Арабия ,те ще учат и ще гарантират бейби бум в БГ. Това беше целта на управляващите последни 27години. Браво.
  • 3 Евала

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Чакала":

    Да, Динко е простак!
    Да Динко е слабо образован и невъзпитан!
    Да Динко няма показен интелект и сносно публично държание!

    Но Динко отиде в Македония, с риск за животът си!
    Динко, единствен от Нас не му пукаше от това, дали ще го отнесе!
    Динко отиде да защити България!
    Динко макар и да не успя да сложи плочата, той успя!
    Успя, да покаже на Македонците и Българите, че поне опита!
    А това е по-голям успех, от успехът с плочата!
    Принципът се показа! А Македонците го разбраха!

    Кой от Нас, макар да не е Динко, опита това?
    Кой от Нас стачкува или се бунтува и къде?
    Кой от Нас показа, че не лае само пред телевизорът?
    Кой от Нас опита дабъде Динко поне за миг?

    Никой, ние сме страхливци! Българите си го заслужаваме!
    Не народ, а заради това, че Ни знаят, че сме безлични шубета!
    Знаят, че с Нас може! И го правят, защото............

    Са сигурни, че Ние сме п7тки и нямаме топки!
    И това е така!

    А дали Динко е слеяндур, да такъв е! Но той е много повече от Нас и от това да го сравняваме с Нас. Защото той, макар и селяндур, може това, което Ние не можем!

    Не смеем и не можем! Българинът винги е слагал глава под ятагана, това не е спирало и през 21 Век! Така сме възпитани, така са устроени и Нашите родители! Това е генно заложено във българското Семе. Да ни е страх.

    Да плащаме Топлофикация, въпреки, че не ползваме!
    Да мълчим, когато някой отново дойде на Власт!
    А после, да лаем по него!
    Такива сме Българите - мижитурки!

    Аз също!

    Коментиран от #6, #7, #8, #10, #12, #21, #23

  • 4 Евала

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чакала":

    Исках да кажа, че си прав!
  • 5 Обединен

    0 1 Отговор
    Оставете човека на мира. Така чувства нещата така реагира. Кой може да каже кое е правилно и кое не? Ние сме разединен народ. Няма една тема по която да сме единни.Какво направиха македонците? Застанаха зад този с чука. А ние Динко това Динко онова. Искам да Ви питам нещо. Ако се наложи да браним държавата си кой ще го направи. Аз ще Ви кажа .Такива като Динко. А тези който само приказват ще си намерят причина да се скрият и пак ще намират недостатъци в другите. Гади ми се от такива дребни души.
  • 6 Пинко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    Динко не висял по кафета. Динко бил показал как трябва да се държи народа. Дрън-дрън, че пляс. Динко е едно глупаво създание, което се комерсиализира напразно. Бил тръгнал с риск за живота си към Македония - по-скоро е на гребена на вълната на славата . Динко е поредния сезон на Вип/Биг Брадър и всичките им производни. Това не е пример за подражъние. Пример е бай Добри и всички онези, които остават скрити за нас защото не са интересни, защото няма интрига, защото народа иска хляб и зрелища, а сеирджиите сме бол в тези географски ширини.
  • 7 патриотични игри

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    Що сте толкова заблудени бе, ей за 25 години не се ли научихте да отсявате истината от плявата........
    Някой беше казал:"Прост народ слаба държава".
    Това с Динко е поредният кьорфишек да се даде малко ПАУЪР на милиционерите от ВМРО и ПФ и да се отвелече вниманието на народа за пореден път към някакви простотии.
  • 8 niamatakav

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    Евала бре, г-н. Евала.....
    Винаги, когато сме оставали безучастни, сме губели, я територии, я свобода.... Ако сами не се грижим за България, никой няма да го направи вместо нас! Патриот съм, но се съм Динко. Работя, плащам данъци и очаквам реакция от външно министерство, защото им плащам за това!
  • 9 niamatakav

    0 0 Отговор
    До не отдавна имах симпатии към Македония и македонците, особенно когато ги признахме за държава. Казах си: "Ето ставаме две Българии тук". Сега смятам, че Македонското правителство трябва да арестува този глупак за хулигансво, да го глоби, да възстанови плочата (правомерно) и да се извини офицялно! В противен случай сме длъжни да прекратим дипломатически отношения с тях.

    Коментиран от #17

  • 10 Чакала

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    Знам че съм прав и ти си прав, само че в БГ продължава на има 50-70% безлични сиви ка.ути, които пишат по форумите
    :-))) Те не обичат Динковците защото не могат да следват модела
  • 11 Abcdefgh

    0 3 Отговор
    Колкото и да се мъчите да оплювате Динко,той струва повече от всички вас драскачи и кабинетни лъвове.

    Коментиран от #13

  • 12 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    Написал си съвсем очевидни истини. Ама няма никаква вероятност да бъдат разбрани от безмозъчното стадо.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Спиро

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чакала":

    Напълно съм съгласен с теб.
    Кой идиот ги пише тези -1 не ми е ясно. Може би защото имаш собствено мнение и то е по-различно от онова, което трябва да се кове тук??!!
    Понеже македонският "фактор", беше така широко рекламиран от братята ни македонци, то нормално е да се намери някакъв отзвук.
    Подкрепям Динко.
  • 15 БOИKO

    0 2 Отговор
    Само Динко става за= ПРЕЗИДЕНТ=Да започне истенскоио ГЛАСУВАНЕ
  • 16 БОИКО

    0 2 Отговор
    Само Динко става за ПРИЗЕДЕНТ Да започне Гласуването
  • 17 ивж

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "niamatakav":

    Динкоу от Ямбоу - народа е с теб и да ни връщат танковете тези макета
  • 18 хай буй

    0 1 Отговор
    динко президент
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Той

    0 1 Отговор
    Егати държавата, щом Боко е фактор!!!!!
  • 21 мило

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    Абе прав си, че сме мърди! Спор няма! Но кой ни превърна в такива? Ето ти отговора - системата! Да, системата. Гледаме ние кво става тук ип о света и си казваме - ето президентите ни мърди, не смеят да сритат доказани престъпници в политиката и на постове и битови, а ние очакваме да ни спасят от армия? Министрите ни повечето мърди, демагогствуват лапат и натрисат вредни директиви - депутатите ни 98% мърди - гласуват вредни закони. ООбщинарите служат на тия постановления и те мърди. ченгетата и военните ни не искат да ги сритат и по тоя начин са съгласни с тоя дяволък и те стават мърди. Е, ние електората, какви можем да бъдем? Ами? - МЪРДИ! Е, защо да не си го признаем откровенно? Динко е герой, спор няма! Пожелавам му да срази ИДИЛ и да сеп ревърнев национален световен герой като човека Паяк! А ние мърдите ще гледаме и пляскаме на героите. Ами аз съм си мърда, какво да правя? можеш ли и струва ли си да си герой сред мърди? нОТ! Тогава и аз ще съм мърда! Ето факт! Петко Киряков се бори за свобода и справедливост и го сритаха мърди накрая и то Ганьовци. Ами мърди много....
  • 22 бай гъзара

    0 0 Отговор
    ДО СЕГА МУ ГО ЦЕЛУВАХТЕ НА БОКО ТИКВАТА СЕГА МУ ГО ЦЕЛУВАЙТЕ НА ДИНКО МУТРАФОНА
  • 23 До Евала

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Евала":

    Ма тоз Динко направо спасител то кво ши му е да ограбиш бежанците не мерцедес ами палат ще имаш.Да всичко е една мръсна игра за изборите.Динко е нечия к..ва
  • 24 България

    0 0 Отговор
    Динко не е нито силна личност,нито велика велики са били навремето Васил Левски,Христо Ботев,Георги Раковски,Хаджи димитър,Стефан Караджа и много други дали си живота за да има една свободна България.Динко е поставено лице да хвърля пясък в очите на хората.Поредният мкойто сика да се добере до големия кокал.
  • 25 Евала

    0 0 Отговор
    Бе то хубаво Динко е еди какъв си, обаче пак казвам, кой от нас и кой от Вас прави опит за подобно защитаване на Българщината.

    А дали е за слава, дали е за големият кокал, нека да е за това.., но е факт, че ние не го можем!

    Пожелавам приятно писане.

    Коментиран от #27

  • 26 Евала

    0 0 Отговор
    И дали Динко е отишъл с риск за животът си, ами да!

    Дали ако беше успял да зърне Миленко очи в очи нямаше човекът с чука да е събрал Ултрасите и да ни върнат Динко в ковчег. Ето това някои от Вас не се сетиха. Защото Ултрасите на ВМРО "много обичат България" и само чакат някой да каже нещо по въпроса - мъртъв е или поне пребит.

    Коментиран от #28

  • 27 До Евала

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Евала":

    Аве пич аз и не искам да ходя да отговарям с варварщина на онзи македонски варварски шопар,хората са казали убий глупака с мълчание.Ако искаше найстина да го направи за България можеше да не го оповестява из интернет пространството,а да отиде и да му начупи кокалите анонимно.За мен той е една марионетка като Бареков,когато ще имаме най-много нужда от него ще си дръпне л..ното.Това,че не отива друг българин да си показва простотията не е слабост нали сме цивилизована страна,а не див комунизъм като в Северна Корея.Динко е един никой,някой си динко нищото да се връща от дупката от,която е излязъл.Ограби бежанците за това има Mercedes AMG да ни ги е изработил с пот на челото,като мен и теб.За мен герой е граничният полицай,който застреля един бежанец,защото колкото и храбър да си да ти изкочат 50 джигити дет ни ни знайш кви са ща колят ли ща бесят ли това е за мен достойно за уважение,а не някъв тъп ограничен.Сигурно 10 клас няма изкаран.
  • 28 До Евала

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Евала":

    Някой да го е карал насила Динко да ходи да безчинстава дреми ми дали щели да го върнат в ковчег,един психопат на тая земя по-малко.Да го пишем национален герой.
  • 29 Евала

    0 0 Отговор
    Ние не убиваме Глупакът с мълчание, ние си мълчим по принцип!
    Мълчим си от Векове, затова станахме една плюнка на картата!
    Мълчим си на Детски надбавки 35 лева!
    Мълчим си за мизерията, за сецането отвън, за всичко!
    Ни сме си тихи....по принцип.

    Та не наказваме Македонците с мълчание, просто мълчим, защото не го можем другото!
  • 30 До Евала

    0 0 Отговор
    Аз мога да не мълча даже хич не си полювам,ама защо само аз да ходя да протестирам,като другите ще си стоят в тях си и аз да ям боя,и ако нещо се подобри даже да не ме споменът да ме забравят като партизаните ли.Защо 1 ще върши работа на 7 милиона. Но това,което прави Динко не е правилно и няма да покаже нищо нито на нас нито на света,просто ще станем за резил дето викаш сме плюнка благодарение на тоз терорист и плюнка няма да сме.Като искаме българия да просперетира Да се вдигнем Всички на протест да влезем в парламента и да сложим край на Бандата на Бокотиквата.

    Коментиран от #31

  • 31 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "До Евала":

    Каквото и да говориш и мислиш за Динко, основната разлика между теб и него е че той не си задава въпроса "защо аз да ходя да протестирам,като другите ще си стоят в тях си?". Решил е пича, че онзи македонски боклук заслужава бой, решил е че плочата трябва да се възстанови и го прави, без да пита "кой ще дойде с мен?".

    И колкото и грешно да ти се струва на теб или някой друг това поведение, тое много по-правилно от колкото да не се прави нищо! Като не правиш нищо, няма как да постигнеш каквото и да е, няма ка да сгрешиш, да си взмеш поука и утре да пробваш по друг начин, и т.н.

    Тия простотии в стил "убий глупака с мълание" и т.н. доволно време сме ги слушали и истината е че файда от тях няма. По простата причина че глупаците се размножават много по-лесно от колкото нормалните хора. Като с плевелите - като не се грижиш за една земя, питомното умира и избуяват плевелите, а борбата с плевелите иска всякакви средства. Както е казано - со кротце, со благо и со кютек!

    Коментиран от #32

  • 32 До Кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "кроко":

    Разликата е в това че не ходя да се правя на няква батка паляк да ходя да бия македонеца и да го оповестовявам гордо аз ако искам да го бия ще отида без да казвам на никой не да се правя на палячо.Динко нищо не е направил и той като другите иска да краде прай са на тарикат.Кой е тоз динко откъде къв е що е кой го знай тоз много присърце ги приема работите ако бяхме всичките така място нямаше да остане дето не сме минали пак ние сме едно стадо овце.

    Коментиран от #33

  • 33 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "До Кроко":

    Да, прави си за показността, но в крайна сметка е по-добре с показност от колкото нищо. Ти отиде ли да го биеш ония м....л - не! А динко отиде!

    В крайна сметка на теб или на някой българин, да се е правил на "батка" - не, нали?! Обирал джихадистите, дето минават нелегално границата ни и са 90% мъже с пари, телефони и инструкции къде да ходят и какво да правят - ми да ги обира, ако времената бяха други, даже щеше и да ги трепе и пак няма нищо лошо в това!

    Това че ти си свикнал да си седиш мирно и кротко и да чакаш някой да свърши нещо, не означава че всеки, който мисли и действа по различен от твоите разбирания начин, е грешен! Напротив - хората, които правят нещо различно имат шанс да постигнат нещо повече. Казах ти - до сега с чакане и търпение се вижда, че нищо не става, значи с макетата не това е начина!

    Същото е и с резаците - това, че нашите политице са решили да ни напълнят с тях, не означава че трябва да се оставим. Който може, да сваля властта и да променя политиката. Който не може, може поне да ги лови, па ако иска и да ги трепе, щото и до това ще се стигне, ако продължават така нещата.

    Коментиран от #35

  • 34 Vladimir Ivanov

    0 1 Отговор
    Егати държава, щом БХК, едно американско НПО ще ни реди политиката за бежанците.
  • 35 До Кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "кроко":

    И като отиде преби ли македонеца????В мътна вода най-лесно се лови риба!