4 Октомври, 2016 14:06 2 124 0

Две неща могат да решат изборите в САЩ

  • хилъри-
  • тръмп-
  • изборите сащ
Две неща могат да решат изборите в САЩ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две неща могат да решат изборите в САЩ, пише немското списание „Шпигел“. Първото е въпросът с новите гласоподаватели, а второто е борбата за негласуващите.

Често се забравя, шише „Шпигел“, че американците не могат да гласуват автоматически. Само който се е регистрирал като избирател може действително да гласува. Всеки гражданин може да се обяви като гласоподавател на демократите, републиканците или като независим избирател. Учудващо според „Шпигел“ е, че според данни на федералната статистическа служба на САЩ около 65 милиона американци, което е почти една трета от избирателите, не са вписани като избиратели. За двамата кандидати за президенти огромната група на нерегистрираните е голям шанс, но и голяма несигурност. И затова е много оспорвано състезанието за тази група. Съществува война на данните, пише „Шпигел“. И двата щаба имат планини от адреси и телефонни номера, за да стигнат до тези граждани, които трябва да бъдат мобилизирани.

В щаба на Тръмп вярват, че могат да спечелят изборите, въпреки че Клинтън е напред в регистрацията на новите избиратели. Всъщност има една втора група, на която милиардерът залага. Това са онези американци, които през 2012 са били регистрирани, но не са стигнали до урните. 24 милиона регистрирани американски граждани не са гласували на последните президентски избори. Особено лошо тогава е било с изборното участие на белите американци без завършен университет – точно групата на работниците... Около 11 милиона от тях са си останали вкъщи по данни на статистическата служба. Парадоксално е, но точно тази група през последните десетилетия предпочиташе демократите. Но през тази година те клонят към Тръмп. Според проучванията при тези избиратели Тръмп е напред между 10 и 20%. Хилари Клинтън е по-популярна сред тези с университетско образование, а те пък от 60 години гласуват за републиканците. Колко големи са шансовете на Тръмп да спечели изборите, зависи от две неща: той трябва да задейства необразованите бели избиратели и същевременно да внимава подкрепата за него от хората с висше образование да не колабира.

Изглежда Клинтън е по-подготвена за финалната права отколкото милиардера, коментира „Шпигел“. Тя организира стриктно кампанията си и преди месеци прати стотици платени помощници в най-важните щати, които да й осигурят потенциална нова подкрепа и да ги убедят старите избиратели да отидат да гласуват. Необходимите за това пари тя ги има.

На 8 ноември няма да се избира само между Клинтън и Тръмп. Това ще бъде интересен вот за това колко днес се цени традиционната кампания и може ли да я победи спонтанния некоординиран подход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА