12 Октомври, 2016 08:00 5 547 25

Русия и ОПЕК: Царят дава, пъдарят - не

  • русия-
  • нефт-
  • петрол-
  • опек

Великолепната петорка на Путин контролира основният добив и износ на руски нефт

Русия и ОПЕК: Царят дава, пъдарят - не - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Старата българска поговорка „Царят дава, пъдарят – не“ намира приложение в преговорите между страните – износителки на петрол ОПЕК и Русия за замразяване на добива.

Ако Кремъл е склонен да се включи към политиката на петролния картел, то Игор Сечин, изпълнителният директор на държавната петролна компания Роснефт, заяви пред журналисти на форума в Истанбул, че ръководената от него компания няма да свива добива.

Думите на Сечин показват

колко е трудно да се постигне споразумение с Русия

за замразяване на квотите за добив, коментира Блумбърг.

В понеделник самият руски президент Владимир Путин посочи, че страната му е готова да се присъедини към политиката на ОПЕК, но без да разкрива подробности.

Само 24 часа по-късно с риторичния въпрос „Защо да го правим?“ Игор Сечин попари надеждите за постигане на работещо споразумение за цените на петрола на международните пазари. „Роснефт“ контролира близо 40% от руския износ на нефт.

Игор Сечин дори потвърди плановете за вдигане на добива с аргумента, че няма гаранции за спазване на споразумението. „Опитайте да си отговорите на въпроса сами: дали Иран, Саудитска Арабия или Венецуела ще съкратят своята продукция“, каза Сечин, цитиран от в. „Ведомости“.

ОПЕК също увеличи износа на черно злато през септември. Това се дължи на експанзията на кюрдските петролни полета в Северен Ирак за Турция и успехът на властите в Либия да си възвърнат контрола над някои основи терминали за износ в Средиземно море.

От Русия с любов и петрол

През последните години Москва се оправдаваше със сибирския климат като пречка да наложи по-строги рамки на добива. Според анализатори това се дължи на липсата политическа воля, припомня Ройтерс.

В средата на 80-те години на миналия ХХ в. бившият СССР се опита с увеличаване на добива и износа да компенсира падането на цените на световните пазари. Тази политика не доведе до успех, а до краха на Съветското влияние в Източна Европа.

Миналия септември Русия счупи рекорда от съветско време от 11,1 млн. барела на ден.

Великолепната петорка на Путин

контролира основният добив и износ на руски нефт. След държавната Роснефт се нареждат частните „Лукойл“ и „Сургут. В призовата петица влизат държавните „Газпром нефт“ и „Татнефт“.

Всички те са заявили воля за увеличаване на добива на черно злато. Самият Игор Сечин не пропусна през последните месеци да обвини американците, че стоят зад политиката за вдигането на цената на петрола на $50 за барел.

При тези котировки добивът на шистов петрол ще е печеливш, смята шефът на Роснефт.

Като се има предвид склонността на ОПЕК и други производители да говорят за цени, и историята на неуспешни сделки между ОПЕК и Русия, ние ще продължим да се отнасяме новините донякъде внимателно за по-дългосрочен план, отбелязват пожелали анонимност анализатори от Сбербанк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    КОГА ПУТИН/ЦАРЯТ/ ЩЕ "ДАВА",КАТО СЕ ЧУДИ КАК НЕПРЕКЪСНАТО ДА ВЗЕМА?И как ще намали производството,след като непрекъснато му докладват че въпреки увеличението на добива руската хазна отънява,а рублата упорито върви към изравняване с копейката?Може и да му се иска на Путин да приеме предложението на ОПК,но едно е да искаш,друго е да можеш...

    Коментиран от #5

  • 2 ША ПЛАЧКАТ И ЩЕ ПЛАЩАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ

    1 0 Отговор
    ТО КЪТ ГОВОРИМ ЗА ФАЛИРВАНЕ ВСИЧКИ ЗАПАДНЯЦИ СА ФАЛИРАЛИ ОТДАВНА .ПЕЧАТНИЦИТЕ ИМ ЗАГРЯВАТ НОН СТОП И ТИЯ ВОЙНИ ДЕТ ГИ ЗАПЧВАТ НАВСЯКЪДЕ ВРЕМЕННО ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО И НЕИЗБЕЖНИЯ ИМ КРАХ.ПУТИН ЗАЛАГА НА НЕИЗЧЕРПАЕМИТЕ СИ РЕСУРСИ И ЗА ТУЙ ПЕЧАТНИЦА НЕ МУ ТРЯБВА.ПРОСТО РУСНАЦИТЕ ХОДЯТ ПО КИНТИ И ЗА ТУЙ ГЛАДНИ НЯМА ДА УМРАТ И ЗА ТУЙ ЗАПАДА УМИРА ОТ ЯД ЧЕ ВЕЧНО Е ЗАВИСИМ ОТ ИЗТОКА.

    Коментиран от #3

  • 3 Провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ША ПЛАЧКАТ И ЩЕ ПЛАЩАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ":

    To бива проруска простотия в тоя форум,ама твоята е Джомолунгма!

    Как рашките да намалят добива,като основните приходи са им от петрол.При тези цени ако намалят и добива и са аут.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Д'Мин

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Провинциалист":

    Щооо, по-долната американска простотия не ти направи впечатление а! Или какво си викаш -краварските тролове можем да простеел, а ушанките не.
  • 5 Трол

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Кво щяхме да правим без теб, скука, пълна скука. И нямаше да има смях!
  • 6 НЯМАМ ПАРИ И ЗА ЛИМОНАДА

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Провинциалист":

    ТИ ОТ КИЛИМАНДЖАРО ЛИ ИДВАШ ЧЕ ТЪЙ ОТВОРЕНО СИ НЕОСЪЗНАТ.РУСНЦИТЕ ТЪЙ СИ ПЕЧЕЛЯТ ВСИЧКИ БИТКИ ИЗЧАКВАТ И ПУСКАТ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ДОКЪТ КРИЛЦАТА ИМ ОМЕКНАТ ОТ ЗОР И НАПЪН ДА УЛОВЯТ НЕУЛОВИМОТО В ТАЗ РУСКА ШИР
  • 7 Диди

    1 0 Отговор
    Моля да поясниш,коя западна държава е фалирала.
  • 8 Диди

    1 0 Отговор
    Европа изкупува годишно 40 процента газ от Русия.Европа не иска да е зависима от Русия и търси други източници.След време ще се стигне до там че за да запази клиентити си Русия ще бъде принудена да намали цената.На кого ще продава,нима на арабските държави които сами произвеждат?Да,Китай купува от тях,но въпреки това ще е трудно.
  • 9 Киро

    1 0 Отговор
    Зависимостта на Европа от руски газ е 30%.

    Но това е друга тема.

    Въпросът с нефта е, че даразята колкото и да искат, НИЩО не могат да направят за увеличаване на цената на петрола и газа.

    Появи се един огромен играч - Иран, на който му е през .......... за ОПЕК и техните договорки.

    А освен това, при цена за барел от 60+ долара се съживяват американските шистови производители.

    Тоест, маладцьи впиянчени, можете да забравите за повече от 60 долара за барел евър!

    А Путю нека да харчи по пушкалата, скоро иде дефолта!
  • 10 Диди

    0 0 Отговор
    На Иран ембаргото е свалено и те искат естествено да продават повече за да се развиват.Казаха,,досега имахме ембарго и нямаше как да пласираме повече и от това се възползваха другите производителни държави,,.
  • 11 Киро Дидов

    0 0 Отговор
    Айде пак Путин виновен.
  • 12 кроко

    0 0 Отговор
    Абе, истинския киртак и диди, и вие ли сте енергийни екперти, бе?! Вие ли сте шефчета на нефтодобивната промишленост в Иран, Русия, СА, Венецуела и т.н. Наистина ли мислите че знаете какво ще стане, наитина ли мислите че хората там са ограничени като вас и не си дават сметка че на всички ще им е изгодно по-висока цена на петрола?
  • 13 Опреснител

    0 0 Отговор
    За интелигентните ви изказвания относно пазарния механизъм за определяне на цените на петрола просто нямам думи. Путин има най-голям интерес да се намали производството и да се увеличат цените. По-малко разходи за добив, по-голяма печалба. Явно още не сте завършили 6 ти клас господа подрастващи политолози и анализатори. Учебната година започна. Марш да си учите уроците.

    Коментиран от #14

  • 14 Дидо Киров

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Опреснител":

    Е кой ша заработва кат трол-Билбо Бегинс ли?
  • 15 Диди

    0 0 Отговор
    Кроко,а нима мислиш че страните които купуват са прости?Аз не съм експерт, споделих това което мисля.
  • 16 Диди

    0 0 Отговор
    Примерно,от една година Латвия не се снабдява от Русия,а от Норвегия.И други балтийски държави искат да последват.И във други насоки е така,,предложение и има ли заинтересувани,,.

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 17 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Диди":

    Браво Диди, браво.
  • 18 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Диди":

    Добива на газ в Норвегия е ограничен, тази година е понижен. Норвегия не може да захрани Вселената и околностите и, както ти си въобразява! Колко е Латвия и колко и е консумацията? Колко може Норвегия да достави? Колко си умна? Изобщо задаваш ли тези елементарни въпроси?
  • 19 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Диди":

    "Кралство Норвегия попари надеждите на Европейския съюз (ЕС) за сериозно разширяване на доставките на газ, в случай че Общността намали вноса от Русия, информира Deutsche Welle (DW).
    “В краткосрочната перспектива ние ще можем да увеличим добива на газ, но не значително”, призна министърът на петрола и енергетиката Торд Лиен (на снимката) в интервю за германския вестник Handelsblatt.
    Той поясни, че до 2020 г. добивът на природния газ в страната ще бъде увеличен до 130 млрд. кубика. За сравнение, през 2011 г. в Норвегия са добити 110 млрд. куб. м газ. По-голямото количество отива за износ в зависимия от външни енергийни ресурси ЕС.
    Британската агенция Reuters пък акцентира на съвета на норвежкия министър към Европа, която би могла да закупува повече втечнен газ (LNG). Toй припомни, че в момента се разширяват мощностите за прием и транспортиране на подобно синьо гориво. Очаква се в световен мащаб да се разшири делът на САЩ и африканските страни като основни доставчици на този вид газ.
    „Ако цените бъдат справедливи, то съответно ще е и предложението”, каза Торд Лиен. Той обаче призна, че изграждането на инфраструктурата като заводи за втечняване на природния газ и танкери за преноса му все още излиза по-скъпо от транспортирането по газопроводи."
    Момееее, айде образовай се малко, че ми писна на писалката да ти чета глупостите!
  • 20 Киро

    0 0 Отговор
    Повечето от копейките сигурно не знаят, че в Литва построиха терминал за втечнен газ?
    И че хората вече си купуват откъдето си искат!

    Ауууу и што праизашло, таварищи ушанки??

    ХАХААААА

    Коментиран от #21, #25

  • 21 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    А литва до къде може да го транспортира тоя газ. И колко е капацитета дето може да предложи? Да не се окаже че още не са построени танкерите за тоя газ. Да ти имам и ограничения полиран тролски мозък, тия глупости за втечнения газ ги дрънкахте преди 2-3 години и ся пак, ама хората не са късопаметни и ограничени като теб, тролче!
  • 22 Диди

    0 0 Отговор
    Троле,направо си копирал отнякъде нещо,браво.

    Коментиран от #23

  • 23 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Диди":

    Ами да, затова е и в кавички или не знаеш тяхното значение. Предоставям ти част от икономическа тема на Дойче Вече. Ти ако се мислиш за по-велика с твоите тъпоумни твърдения, твой си проблем

    Коментиран от #24

  • 24 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Трол":

    Браво Диди, а пък аз мисля че, Путин е виновен.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.