Last news in Fakti

14 Октомври, 2016 08:00 1 762 6

Водим мажоритарно състезание

  • татяна дончева-
  • водим-
  • мажоритарно-
  • състезание

Никой не може да ни принуди да взимаме решения, които не са в интерес на българския народ, заяви Татяна Дончева

Водим мажоритарно състезание - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Водим мажоритарно състезание за президентската институция, по дефиниция президентът трябва да е надпартиен, т.е. президент на левите и на десните. Това заяви за Факти.бг кандидатът за президент Татяна Дончева, лидер на „Движение 21”.

„Най-важно е България да действа така, че да защитава интереса на своите граждани, без да се поддава на натиск отвън. Важно е без съмнение да спазваме ангажиментите си като членове на Европейския съюз и НАТО, но никой не може да ни принуди да взимаме решения, които не са в интерес на българския народ“, заяви още тя.

Г-жо Дончева, смятате ли, че ще стигнете до балотаж?

В тези избори ще се борим за всеки избирател. Смятам, че ако мислещите хора гласуват, ще стигнем до балотаж. Защото с кандидата за вицепрезидент д-р Минчо Спасов предлагаме решения и имаме ясна визия за това какво генерално трябва да се промени в управлението на държавата, за да стане и животът на хората по-добър. Президентските избори могат да бъдат началото на тази промяна.

Кой е най-големия Ви конкурент на тези избори?

Не бих искала да давам оценка на конкурентите. Истинският опонент на нашата кандидат-президентска двойка са проблемите на хората - това, че в България липсва справедливост, че хората нямат сигурност за утрешния ден, че мутрите и мафията са превзели обществения живот до степен, че справянето с този проблем изглежда невъзможно за повечето хора. Много важно за нас е да подходим към страната ни като дом, който трябва да подредим. Трябва да се направи един макет на необходимите промени, да се представят пред обществото, което да бъде убедено, че тези промени са нужни. Президентът има възможност да се заеме с тази задача в рамките на правомощията си. Но е необходимо и известно разширяване на тези правомощия. Ние предлагаме президентът, който е извън трите власти, да има възможност да назначава и да отстранява главния прокурор. По този начин ще се осигури независимост на държавното обвинение от останалите власти и ще има еднолична отговорност за поведението на главния прокурор. Другото ни много важно предложение е въвеждането на социален минимум. Важно е всеки български гражданин да има право на минимален пакет от социални и здравни услуги, които да осигуряват нормален живот. Друго - науката и културата трябва да станат национален приоритет. За да има просперитет, България трябва да инвестира в наука и култура.

Не са ли много левите кандидати на президентските избори и как ще се отрази това на левите избиратели?

Аз съм човек, загрижен за хората. Ако за вас това значи ляв кандидат, значи съм ляв. Водим мажоритарно състезание за президентската институция, по дефиниция президентът трябва да е надпартиен, т.е. президент на левите и на десните. Ако това е така, какъв смисъл има натрапчиво да се поставя въпросът ляв ли е кандидатът или десен. Моите възгледи са известни. На Минчо Спасов възгледите - също. Те са формирани през годините под наблюдение на българските граждани. 

В момента страната ни се намира в много сложна международна ситуация. Кои са най-важните действия за България според Вас?

Най-важно е България да действа така, че да защитава интереса на своите граждани, без да се поддава на натиск отвън. Важно е без съмнение да спазваме ангажиментите си като членове на Европейския съюз и НАТО, но никой не може да ни принуди да взимаме решения, които не са в интерес на българския народ. В нашата платформа е записано също така, че решенията за кризата с мигрантите и бежанците, както и на други актуални външнополитически предизвикателства трябва да търсим съвместно с естествените партньори от Вишеградската четворка.

Все още ли свирите на цигулка?

Рядко. По няколко пъти годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    0 0 Отговор
    адвокатката на мафията ще става президент
    няма такава наглост

    Коментиран от #4

  • 2 рес еоод

    0 0 Отговор
    няма да става и тя го знае но както си взе паричките от парламентарните избори и сега ще си понапълни джобчето
  • 3 Кибик

    0 0 Отговор
    Ако се стигне до дебат, Дончева ще навре Цачева на кучето в еди-къде-си, да не говорим че в сравнение с Цачева е като Анджелина Джоли.
  • 4 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Преди няколко дни онези двамата по НОВА ТВ, дето не са много умни, я попитаха за поправката "Ванко 1" и взе че се оправда че не била тя внесла предложението и че всички го били гласували. Няма виновни полити в нашата държава, бе, всички само безкористни намерения имат, ама нещеш ли, все лошо ства и други а виновни!
  • 5 До кибика

    0 0 Отговор
    Абе Кибик, каква Джоли, какви пет лева бе човек. Тя се казва ТАТЯНА. Чат ли си? Таня Джоли...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.