Last news in Fakti

17 Октомври, 2016 18:05 1 437 1

Млади европейци в парламентарна България

  • млади-
  • европейци-
  • парламентарна-
  • българия
Млади европейци в парламентарна България - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква ирония на съдбата! Точно, когато представителите на управляващата коалиция се събраха в кабинета на Цецка Цачева, за да си уточняват крепкото настояще и неясното бъдеще, младежи от 10 страни дебатираха в пленарната зала актуални теми от дневния ред на Европейски парламент. Какъв удобен момент за младите европейци, поканени от Първа английска гимназия, да видят как се прави политика в България. По традиция сутрин, тя нашенската политика, си шета вулгарно по телевизионните студия, а следобед се укротява под зоркото око на премиера парламентарния кабинет на Цачева.

Както пресслужбата на парламента съобщава на страница си, „модулацията „Модел на Европейския парламент“ е създадена през 1994 г. и давала възможност на младите европейци да осъзнаят процесите на интеграция, езиковото и културното многообразие...“ и т.н. Със сигурност младите европейци са попаднали в не най-удачния момент за българския парламент и коалиционната му култура, но със сигурност ще научат много за всичко извън лъснатия брюкселски диалект на европейските езици. Особено актуална е темата за езиковата култура на водещи български политици.

Ще трябва зор да види, който и да е преводач, ако тръгне да превежда например думата „Бай“. Другата не става за превод... Как точно ще осъзнаят трагичната българска парламентарна гледка, си е тяхна работа. За всеки случай учените от БАН да не чакат, а да почнат изследване по темата „Сравнителна стилистика на българския политически език. Правилна употреба и вулгарен език”. Щото младите европейци трябва да преразкажат грубата парламентарна действителност на брюкселски диалект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Явно до изборите ще чепкат този израз на Радан Кънев. Израза си е на мясо и няма нужда от превод. ВСИЧКИ СА МАСКАРИ, как ще го преведат на брюкселски диалект. Не са важни думите, а какво вършиш в действителност. В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРАВИ НИЩО ЗА БЪЛГАРИТЕ.