23 Октомври, 2016 11:12 1 738 0

Седмицата на Касандра

  • европа-
  • меркел-
  • тръмп-
  • русия-
  • война-
  • гърция-
  • туризъм
Седмицата на Касандра - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През изминалата седмица се опитахме да погледнем в бъдещето, докато правим анализ за настоящето.

Какво очаква Европа след ерата Меркел. Готвят ли се руснаците за нова световна война и как се стигна до феномена „Тръмп“ и до изригването на лидера на ДСБ Радан Кънев срещу премиера Бойко Борисов. Това бяха само част от коментираните теми в рубриката „Мнения на Факти.бг.

Европа след Меркел

През следващата година в Германия ще се проведат нови избори и новият Бундестаг ще избере следващия канцлер на страната. Дали Ангела Меркел ще запази своя пост? Към момента ситуацията не изглежда добре за нея или Християндемократическия съюз. Ясно е едно: германският канцлер вече няма да бъде фактическият канцлер и на Европа.

Това дълбоко ще промени начина на работа на Европа – до някаква степен към по-добро. Промяната обаче може да бъде тежка.

Как се стигна до феномена „Тръмп“?

При пътуванията ми по света през последните седмици, многократно ми бяха задавани два въпроса: възможно ли е Доналд Тръмп да спечели президентските избори и как успя неговата кандидатура?

Относно първия въпрос – политическите прогнози са дори по-трудни от икономическите. Въпреки това шансовете са в полза на Хилъри Клинтън. И все пак близостта в резултатите на двамата е мистерия. Клинтън е един от най-квалифицираните и добре подготвени кандидати, които Щатите някога са имали, докато Тръмп е един от най-неквалифицираните и най-зле подготвени такива. Освен това в разгара на кампанията той си позволи поведение, което би убило шансовете на кандидат в миналото.

Готвят ли се руснаците за война?

Обсъждане на бункери и продоволствие, преместване на ракети, политици, които правят страшни предупреждения... Това предвестник на руско-американски конфликт ли е, пита в. „Вашингтон пост“? В Русия, пише вестникът, се провеждат дейности, които ни карат да мислим сякаш страната действително се готви за война.

Московското бюро на „Вашингтон пост“ се опита да подреди признаците, за да анализира доколко голяма е вероятността Русия да се готви за война.

Сянката на фалита надвисва над туризма в Гърция

Сянката на фалита надвисва над туризма в Гърция. Тази тревога прозвуча по време на 15-та конференция „Туризъм и развитие“.

Президентът на Гръцката конфедерация по туризъм Андреас Андреадис посочи, че последните промени в данъчното законодателство обричат стотици малки и средни компании на фалит.

Освен това несигурната икономическа среда пречи на привличането на инвестиции в сектора. Това не позволява да се вдига качеството на предлаганите услуги.

Дори и солидните компании биха могли също така да не могат да обслужват своите кредити.

Бате стана бай. А ние?!

След като Радан Кънев официално повиши премиера от „бате“ в „бай“ по телевизора, народът избухна в шеги и закачки. Та нали беше уж само „пиле шарено“. Каква еволюция... И се започна. То не бяха вицове, не бяха колажи, не бе кикот и лигавене. За едни Кънев стана герой, за други Мунчо, който единствен можел да си позволи подобни думи, а трети определиха вербалната му изява като откровено просташка.

След лавината от разнопосочни реакции Кънев тръгна да се извинява, но по неговия си начин – с условия и условности. А една новинарска телевизия, не криеща симпатиите си към правителството, обяви въпрос на деня с награда телефон – Одобрявате ли поведението на Радан Кънев? В същото време леден женски глас четеше назидателно статуси на възмутени зрители от фейсбук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА