Last news in Fakti

26 Октомври, 2016 13:02 2 435 2

Сирия, военното сътрудничество между Русия и Турция

  • русия-
  • сирия-
  • турция

Турция и Русия започнаха да си разменят разузнавателна информация за Сирия

Сирия, военното сътрудничество между Русия и Турция - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция формално се присъединява към пула за обмен на разузнавателна информация, създаден от Русия, Сирия, Ирак и Иран, пише в. Ил Джорнале. Руската подкрепа се определя като основна във военната операция „Щитът на Ефрат“, която Турция започна на 24 август т.г. като отговор на терористичния акт в град Газиантеп. Турция прати войски в северна Сирия, за да отхвърли джихадистите по-далече от границата си и да спре настъплението на сирийските кюрди. Турция се стреми да създаде зона на сигурност по турско-сирийската граница в протежение на 98 км и с ширина 45 км.

Както заяви за в. „Известия“ първият зам.председател на Комитета по отбраната на съвета на федерацията Франц Клинцевич, обменът на разузнавателна информация е част от новата програма на външната политика на Турция, приета веднага след неуспешния опит за преврат през това лято. Русия и Турция са в различни военно-политически блокове. Това означава, че във военно-техническото сътрудничество между двете страни е необходимо да се взема под внимание актуалните геополитически и стратегически фактори.

Независимо от това, че Турция е член на НАТО, добавя Клинцевич, тя е силно обезпокоена от неотдавнашния опит за преврат и възможната косвена намеса на западните държави. Вероятно именно неуспялият опит за преврат сближи Анкара и Москва. Както съобщават иранските и арабските медии, руските секретни служби няколко часа преди преврата на 17 юли са предупредили турското правителство. Това е версията на иранските и арабските медии. Всъщност определящ за стоплянето на отношенията между Москва и Анкара стана кюрдският въпрос и борбата срещу „Ислямска държава“. Това само подчерта, че събитията в Близкия Изток винаги открито са влияели на взаимоотношенията между тези две страни,коментира в. Ил Джорнале.

Отношенията между Русия и Турция се влошиха след свалянето на 24 ноември 2015 г. от турски F-16 на руски изтребител. В отговор на това, което Москва нарече „удар в гърба“, Москва наложи на Турция редица ограничителни мерки. Президентът Реджеп Таип Ердоган през юни т.г. Поднесе официални извинения на руския президент, изрази съболезнования нa семейството на загиналия руски пилот. Първата среща между двамата лидери се състоя на 9 август в Санкт Петербург. От този момент двустранните отношения постоянно се подобряваха до 23-ия Световен енергиен конгрес, проведен в Истанбул преди няколко седмици. Междувременно Русия частично махна забраната за внос на плодове (остава забраната за внос на зеленчуци) от Турция. Освен това двете страни създадоха инвестиционен фонд, в който влагат 500 милиона долара. В крайна сметка определяща за отношенията между двете страни стана споразумението за газопровода „Турски поток“. По всяка от двете тръби трябва да минават 15.75 кубически метра газ. Първата тръба ще се използва за транспорт на газ за турските потребители, а втората за Европа. В замяна на това

Русия се съгласи да направи отстъпка от 10.25% за доставката на газ. „Турски поток“ минава през южната част на Черно море и пресича Турция. Той трябва да бъде завършен през 2019 г., когато изтича срокът на действие на руско-украинското споразумение за транзит на газ за Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мммммдаааааа

    0 0 Отговор
    Много баклава ,кадаиф гюзел кайве и многая локум,локум.
  • 2 ЗАПОЗНАТ

    0 0 Отговор
    ПРАВИЛНО КОЛЕГА !!!НО ОСВЕН ТОВА БИХ ДОБАВИЛ 15-ТА ИКОНОМИКА В СВЕТА +ВТОРАТА ПО ГОЛЕМИНА АРМИЯ В НАТО +ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ И БЪРЗО РАЗВИВАЩА СЕ ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ !!! ДАВАМ СЛЕДНИТЕ ПРИМЕРИ ТАНК ALTAY,СТЕЛТ КОРВЕТИ MILGEM(2017 СТРОЕЖ НА ФРЕГАТИ),ХЕЛИКОПТЕРИ Т 129,ЗУР HISAR O,УПРАВЛЯЕМИ ПТУР UMTAS,OMTAS ,НАЙ-МАЛКАТА 70 ММ ЛАЗАРНО УПРАВЛЯЕМА РАКЕТА CIRIT (10КМ),MPT 76,MPT 55, 122MM I 300 MM УПРАВЛЯЕМИ РАКЕТИ И МНОГО ДРУГИ ....