7 Ноември, 2016 08:15 3 394 6

Пътят е предсрочни избори с мажоритарен вот

  • пътят-
  • предсрочни избори-
  • мажоритарен вот
Пътят е предсрочни избори с мажоритарен вот - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако парламентарното мнозинство си позволи да не се съобрази императивно с волята на избирателите, това ще бъде преврат на една шепа хора срещу волята на народа, което във всички случаи ще предизвика много тежка политическа криза. Това заяви в интервю за Факти.бг Иван Сотиров от Гражданска инициатива "100 процентов мажоритарен вот в два тура.

Публикувано във факти.бг: от Гражданска инициатива за 100% мажоритарен избор в два тура

Ако даденият вот за Референдума не достигне 3 500 000, би ли трябвало политиците да се съобразят с него?

При такава висока активност на Референдума и при такъв висок процент на подкрепа на поставените въпроси особено за мажоритарния вот и намаляване на субсидията, която е от порядъка на 80%, ако това го превърнем дори по предварителните данни, със сигурност тези цифри ще се завишават в полза на гласувалите за референдума, тъй като все още нямаме окончателни данни, би трябвало политиците да се съобразят. Това означава, че повече хора са гласували отколкото за управляващата коалиция на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, ами към тях трябва да прибавим гласовете на БСП и ДПС,  то 2 500 000 – 2 600 000 са гласували за тези въпроси положително. Ако парламентарното мнозинство си позволи да не се съобрази императивно с волята на избирателите, това ще бъде преврат на една шепа хора срещу волята на народа, което във всички случаи ще предизвика много тежка политическа криза.

Това правителство трябва ли да подаде оставка след като то загуби по две линии - президентските избори, а гласувалите на Референдума му удариха шамар?

Високата активност на Референдума и подкрепата на тези въпроси, които са с подчертано антистатукво характер, те са не само срещу мнозинството, а срещу цялата политическа система, срещу партийното представителство. Очевидно ние имаме тежка политическа криза и най-легитимният начин за излизане от тази ситуация е парламентът максимално бързо съобразно предвидените в закона срокове, да промени законодателството и да се премине към предсрочни избори. Но избори по тези правила, които хората искат, чрез въвеждането на чисто мажоритарна система. Защото волята на хората е, че искат да избират по чисто мажоритарна система. Съществуват рискове някои хора да се опитат да свикат Велико Народно събрание, което е абсурдно. Това го предполагало мажоритарната система, което е нонсенс . По тази Конституция избирахме 50% мажоритарно с балотажи  за Велико Народно събрание през 1990 г. И това не е отменяно и то си кореспондира с тази Конституция. Няма проблем да се избират и всички депутати така. Конституцията в това отношение няма никакви препоръки. Въпросът е открит каква ще бъде избирателната система.

Избирателната активност е най-висока в сравнение с всякакви видове избори до сега, това не говори ли по някакъв начин, че хората не подкрепят това правителство...

Като цяло високата избирателна активност не може да бъде обяснена само с това, че беше въведено задължителното гласуване, защото аз като отидох да гласувам се учудих от многото млади и интелигентни хора, които бяха отишли доста мотивирани да участват във вота. Те  нямаха вид на хора, които са задължени да отидат до урните. За мен референдумът беше мотивиращ за голяма част от избирателите, той също вдигна избирателната активност, независимо, че спрямо избора за президент, по-малко хора са участвали в него. Аз съм убеден, че вдигането на активността беше поради големия интерес, въпреки всички опити да се направи пълно медийно затъмнение на Референдума.  Въпреки организирания опит от всички партии да се бойкотира Референдума, всички партийни активисти по всякакъв начин се опитваха да агитират за бойкот на референдума, опитваха се да го провалят. Видно е, че на много места, след като тези избори са много по-прости от предишните избори, които бяха с преференции много по-сложни и като организация и като обработване на документите, при един изключително прост избор какъвто е мажоритарния и да има референдум, се оказа че има страхотни проблеми, хората не можаха да упражнят правото си на вот. И след като по вина на организацията хората са възпрепядствани да упражнят конституционното си право, трябваше да се удължи гласуването, за да може всички хора да упражнят правото си на вот, а не ЦИК да обяви край на изборния ден. Още повече, че може да се окаже, че всички тези пречки и преждевременно затваряне на урните без да е дадена възможност на всички хора да упражнят правото си на вот, може да се окаже, че точно там са гласовете, които не стигат на референдума да бъде императивен. Надявам се, че това не е умишлено, а поради пълния хаос  на всякаква организация. И въпреки всичко българските граждани показаха едно много високо ниво на мотивация. Политиците дори с опитите да провалят референдума настроиха много хора да гласуват. Така, че те постигнаха обратен ефект. Звъняха на хората разни партийни активисти да ги агитират да не участват, защото референдума бил ужасен, че бил на този или на онзи. Така се агитираше в социалните мрежи, че ДПС били зад референдума, защото Орешарски бил застанал зад него. А накрая се видя, че в областите, където имат най –голяма концентрирана подкрепа има най-ниска подкрепа за референдума.

Каква е все пак прогнозата Ви за политическата ситуация?

Очевидно се върви към предсрочни избори. Която политическа сила се опита да бламира хората, ще получи още по-голям шамар. Фактически управляващата коалиция ГЕРБ – РБ – Патриоти имат тежки проблеми. До голяма степен провала й дойде от конфронтирането, нанесоха си удари, като не издигнаха единна кандидатура  за президент и не виждам как сега ще мотивират избирателите си за балотажа. ГЕРБ, след като също е от семейството на ЕНП, изяви желание да покаже колко е силна. Държи на хранилка РБ във властта, а иска да ги бие на избори. Борисов издигна неизбираема кандидатура , след това заяви, че още на първи тур, ако загуби изборите ще подаде оставка, вота срещу Радев, той го превърна в наказателен вот срещу себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    2 0 Отговор
    Хайде, чакаме оставка от Борисов !
    Ако държи на мъжката си дума, естествено.

    Коментиран от #5

  • 2 кон

    1 0 Отговор
    Борисов и мъжка дума, ти луд ли си бе ,приятелю? Той е като диарията "излиза" на момента, а утре вече е със запек!
  • 3 dragula

    0 1 Отговор
    И какъв ще е резултатът, ако предсрочните избори са с мажоритарен вот. Това някой казва ли го? Някой обръща ли внимание?
  • 4 ОДС

    0 0 Отговор
    А бе бойко има недостатъци , другите нямат нищо положително . Кой да дойде тогава? ГН. ЛЕЕЕВСКИ ЛИ? ЛУГАНЧО ЛИ?
  • 5 промяна

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тодоров":

    Борисов сменя 2 пъти изказа си, че ще подаде оставка. Първо го каза ако падне на първи тур, после след втори. Думата му не е много сериозна. Оставка ще има , може да бъде поискана. А всички ние и други партий я искат. Предсрочните избори са началото на промяната. Хората трябва ясно да разберат, че на балотажа са едни и същи тези, които искат да се домогнат. А така губи България. Лъгани колко пъти трябва да сме?!.... По-бързо да се махне това измамно и неработещо, корумпирано правителство и България ще може да "диша!" Има светлина в тунела :)
  • 6 промяна

    0 0 Отговор
    Това е като да е наложителна "спешна операция" - "Оставка" . Докато не махнеш прогнилото, лошото, пречещото, няма как по друг начин "да оздравее" България! Така, че оставка наложителна и по-скоро спешни предсрочни избори. Това е началото на промяната в България. За по-добро. А "Борисов и компания", малко хора биха убедили, че ако се махнат, страната ще падне и ще стане зле. Напротив! Точно обратното. Вече всичко се видя за тях. И ще им се търси отговорност по-късно (ревизия и т.н.) . Отчаяното им послание към нас - народа , показва само,че трябва да се свалят от власт и щом се мислят , че са над закона, който многократно прескочиха (с редица нарушения), ще си "сърбат попарата"! Със "задължаващи мерки" (противоречащи на свободния избор на гражданина) и лъжливите си изказвания, само подсилват гнева и отвращението на народа! Хората не са овце в България! Могат сами да преценят кое и какво искат за страната си. Но не и TOТАЛИТАРИЗЪМ, насилствено отнемане на глас и правата на хората, високо ниво на корупция, мафия, залъгване и т.н.