10 Ноември, 2016 18:57 2 466 1

Кeep cool, Тръмп не яде хора

  • сащ-
  • доналд тръмп
Кeep cool, Тръмп не яде хора - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди изборите не е като след изборите. Старо правило, което ще бъде потвърдено за пореден път. Америка винаги е готова за изненади. Затова е Америка. Много анализатори ще трябва да си строшат химикалките и лаптопите, след като са дръпнали едни апокалиптични прогнози за президентството на Доналд Тръмп. Грешката да теглят дебели изводи от предизборните изказвания на милиардера за съдбата на НАТО, за прегръдката с Путин, за изтеглянето от Европа и прочие мисловни авантюри, сякаш се повтаря за пореден път. Така беше по време на Обамаманията, след това се случи друго. Така е било при който и да е новодошъл президент на съвременна Америка. От Рузвелт до Обама.

Във Великобритания Найджъл Фараж силно се провиква „Не посягай на Тереза Мей“. Във Франция само Марин льо Пен празнува. Китай мълчаливо очаква протегната ръка. Турция си чака Гюлен, а израелският премиер Нетаняху бе поканен първи във Вашингтон. Изглежда най-нервни са в Русия и Германия.

В Москва започнаха по-рано от очакваното да се съмняват в „лесното“ разбирателство. Някои на Москва река са силно притеснени от вероятността в екипа на Тръмп да се върнат стари познати или огледални образи като Доналд Ръмсфелд или Кондолиза Райс. Други си спомниха, че освен приказките за „сделка“ с Русия, Тръмп преди всичко набляга на американския интерес. Т.е. както казва дипломатическият глас на Москва Мария Захарова „извеждането на руско-американските отношения от задънената улица, в която са се озовали, изисква колосална работа“.

В Германия пък мнозина ще трябва да преодолеят апокалиптичните си представи, с които рисуваха президентството на Тръмп. Там на Шпрее не могат да забравят, че милиардерът нарече бежанската политика на Меркел „катастрофа“. Той даже каза, че Хилари Клинтън иска да направи „Америка на Ангела Меркел“. Е, сега в телеграмата, която Меркел би на Тръмп се говори за ценностите, които свързват Германия с Америка и за тясното сътрудничество на базата на тези ценности. В интерес на фактологията Доналд Тръмп ще бъде третият президент след Джордж Буш и Барак Обама, с който Меркел ще работи. Със сигурност за нея ще бъде трудно, поне така изглежда досега, да урегулира заедно с Тръмп тежката украинска криза например.

След изборите не е като преди изборите. Най-очевидното е, че Америка се променя. Следователно или ще има промяна и някакъв нов вид геополитически катарзис, или познатата вече до болка история, в която има опасност „големите“ като чупят ледовете да си останат замръзнали в студени отношения. Само да припомним, че Доналд Тръмп е американец до мозъка на костите си. Нищо че има баба германка и майка шотландка.

Още по-интересно ще е каква геополитическа редакция Тръмп ще направи на книгата си „Изкуството на сделката". Така че Кeep cool! - Тръмп не яде хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    Меркел няма да работи с Тръмп. Тръм ще я у в о л н и веднага след като стъпи в длъжност. Просто слугите на Сорош си заминават.)))