11 Ноември, 2016 10:31 6 155 11

Панихида на свободата

  • свободата-
  • мартин карбовски-
  • панихида
Панихида на свободата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е на Мартин Карбовски пред "Lentata.com"

Онова, което не знаете, деца, е, че човешкият живот, съзнателният, активният, е само четиринадесет хиляди и шестотин дни. Това са едни четиридесет години между 20 и 60.

Преди това е учене и подражание, след това е рутина и умора.

За моите 14 600 дни видях два режима. Режима на бедната сигурност и на нестабилната свобода.

Мислех си, че има и други варианти на живот, но няма да го дочакам. Знам, че имам малко време да съм жив, да обичам и целувам. Имам само 14 600 дни да докосвам, да раждам, да пиша и най- вече - да управлявам живота си.

Днес, като пореден ритник с мръсни обувки в главата ми показаха, че нищо не трябва да зависи от мене.

Три милиона и половина гласове, отчаян екот, пукотът за някаква промяна - биват спуснати в канала на статуквото. Статуквото, което имитира свобода, но всъщност е прото-авторитаризъм.

Моите четиринадесет  хиляди и шестотин дни минаха в надежда, че ще познавам хората, които ръководят страната и че това ще са хора, които застават пред мен с не-лъжещите си лица. А днес имената им не ми говорят нищо.

Че това са хора на честта, а не анонимни заместници на липсата на национална патриотична воля.

Днес това се проваля. Днес това ми го провалиха. Днес е панахидата на свободата.

Избирателната комисия оставя съдбата на Референдума в ръцете на тези, които биха си отишли заради Референдума. Всеки ден снимам изнасилени деца, за чиито снимки ми трябва разрешение от изнасилвачите им. Това у нас наричат регулации.

Регулация, която ме отвежда до безпомощност да реша проблемите си - това е терор.

Референдумът за промяна е тест, който, ако не минем - ще се наложи първо да изпратим децата си в чужбина и да се надяваме да се върнат у нас - само за да ни изпратят до гробищата. 

Трябва да спасим Референдума - три милиона и половина зъзнат някъде в нищетата и мързеливия си страх, вместо да зъзнат на барикадата. Знам, че сте уморени. Знам, че чакате на друг.

Но нема да има друг. Вие сте на ред. Вие сте суверена. Те се надяват, че суверенът няма зъби. И сигурно е така.

НО СПАСЕТЕ РЕФЕРЕНДУМА.

Все още имате части от онези четиринадест хиляди и шестотин дни. Децата ви имат даже повече.

Спасете Референдума. Смъртта на тази страна не е задължителна и няма да се реши на друго място освен тук. На моята страна песните не са изпети. 

Спасете го - заради онази мечта, че не сме тук само за пиенето и яденето. Заради свободата, която трябваше да мелим, месим и печем всеки Божи ден.

Не оставяйте свободата си в ръцете на крадци. Не давайте на тъмничаря правото да отвори клетката. Не проспивайте пожара, който тлее на прага ви.

Просто спасете Референдума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    0 1 Отговор
    Нищо не разбрах от това по-горе - Аз, с две висши, сравнително интелигентен, на 40, с рационално мислене.
    Явно съм прост, благодаря на Карбовски, че ми го показа.
  • 2 другаря Че

    1 0 Отговор
    Жоро, това е изповед на един разочарован от битието романтик, аз също съм разочарован, както и наборите ми, които отдавна напуснаха България... тук не става въпрос за висше и „низше“ образование, а за своеобразна духовна агония, която води до социално изключване или до бягство...
    Малките, че си останат малки, но не трябва да губят достйнството си - имам в предвид Родината, която сега прилича на ябълка бавно изяждана от червейте в нея....
    ... просто тъга......
  • 3 Д Симеонова

    1 0 Отговор
    Браво, Г-н Карбовски. Изказ на моите мисъл, сърце и действие. Подкрепям изцяло. И разбирам.
  • 4 Киро

    1 0 Отговор
    Няма какво да се спасява Референдума, той вече успя!

    Никой не може да спре гласовете ЗА на 2,8 милиона Българи!

    Промяната ще се случи и спиране няма.

    Вече почнаха да се умилкват около мажоритарните избори и тикви и комунисти, видяха, че не просто духа вятъра натам, а си е ураган, ураган от хора, на които им омръзна и няма повече да търпят!

    Който от сегашните е читав - читав (без значение от партията му, а от личностните му качества) народа ще прецени и ще отсее.
    Останалите партийни овце и мижитурки - довиждане!

    Това е!
  • 5 прокуден Е Мигрант

    2 0 Отговор
    За написаното от Карбовски...РЕСПЕКТ И АДМИРАЦИИ.Браво........
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Прав сте г-н Карбовски, но спасяването на Референдума с демократични средства се оказа мираж. Единствения възможен начин остана революция. Но, къде са и кои са водачите?
  • 7 Nikolay Tsonchev

    0 0 Отговор
    И така да опишем предстоящия сценарий.
    Господата дУпетати стрясайки се но знаейки че ако искаш нещо да не се случи то тогава го протакай първом ще направят комисия както по времето на другарката Мая\която за тези които не знаят - трябваше да промени избирателния закон\, тази комисия ще заседава "задълбочено" относно въпросите поставени на Референдума и така докато се притъпи еуфорията покрай него.Тъй че нямаме време да ги чакаме ами да ги почваме викам аз- от първия ден на мандата на генерал Радев.
    Проблема е с дълбоки корени - трудно ще бъде но тогава победата ще е най-сладка-да се обединим
  • 8 болярина

    0 0 Отговор
    Не отпускайте ръце Стегнете се и идете да гласувате нищо не е загубено Вече няма значение кой брои бюлетините и кой парите Скоро ще започнат да броят тези които са останали НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ВАЖНОТО Е КАК
  • 9 Въпрос

    0 0 Отговор
    "Моите четиринадесет хиляди и шестстотин дни минаха в надежда, че ще познавам хората, които ръководят страната..."
    Аз ли нещо не разбирам, или Вие, г-н Карбовски, не си давате сметка за някои неща? При една напълно мажоритарна система знаете ли какви хора е напълно реалистично да влязат в НС? "Разпознаваеми", ще кажете. Ами ето, Ценко Чоков, фолкпевиците, Митьо Пищова, братя Галеви... и които още се сетите местни "звезди"- те нали са разпознаваеми? Те ще си имат своите избиратели, доста на брой, и ще бъде демократично да станат... "народни" избраници. Слави Трифонов - също (пък може и това да е целта). И какъв цирк ще настане! Даже и да има разумни сред тях, разумното ще седи редом до... посмешището, за да правят закони. И ще надвие ли? Не забравяйте, че не всичко популярно... ееех! Казах го вече.
  • 10 Хасан

    0 0 Отговор
    Браво.. На България му трябва българския Ердоган,, реформатор
  • 11 тъпжурналист

    0 1 Отговор
    -Ти че си определено хомосексуалист и отявлен евроромски гей го знаем всички в България но защо си толкова неинтилигентнотъп неразбрахме да не си минал вече и на медикаментозно лечение като дружката ти славка трифонова и редколигията му?