Last news in Fakti

13 Ноември, 2016 16:22 1 669 3

Тръмп и Брекзит

  • индия-
  • пари-
  • брекзит-
  • измами-
  • доналд тръмп
Тръмп и Брекзит - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ и ехото от Брекзита бяха част от топ анализите на Факти.бг.

Вълнението около напускането на Острова на Общността ще продължи през следващите две години, то възходът на Тръмп ще продължи да вълнува световната преса.

Хвани, ако можеш „грешката на растежа“

Белите якички, мафията, спекулации на борсата и други големи афери от световния новинарски обмен са блед спомен на това, което може да се открадне в България.

Не били се научили да усвояват парите от ЕС. Нямали опит с еврофондовете, не можели да хванат нарушителите и всякакви такива оправдания. Затова миналата седмица от бюджета „предизборно“ изхвърчаха 300 млн евро от нашите пари, за да замажат некадърността, а в някои случаи и крадливостта на общински и всякакви чиновници от градове, села и паланки. Кабинетът се оказа много ларж в този случай – поема 80% от сумите, които закъсалите общини трябва да връщат пари по еврофондове, а с останалите 20 % ще се оправят самите общини.

Брекзитът удари борсата в Лондон

Брекзитът удари борсата в Лондон. Обемът на средствата, привлечени от първичното предлагане на акции (IPO), са паднали до минимум за последните четири години, съобщава агенция „Маркет уотч”.

През първите девет месеца на тази година обемът на IPO възлиза на 9,9 милиарда паунда (12,106 млрд долара), което е с 16% по-ниско, отколкото година по-рано. Стойността на показателя и е най-ниската от 2012 година.

"Негативното влияние на резултата от гласуването на Брекзита забележимо охлажда ентусиазма на фирми за излизане на фондовия пазар", казва анализаторът от Henderson Opportunities Trust Колин Хюдж.

Германия спешно се нуждае от чужденци със знания и умения

Германия изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка. И затова спешно се нуждае от чужденци със знания и умения. Чуждестранните специалисти обаче масово се насочват към други страни. Каква е причината?

"Това беше истински кошмар!" - така пакистанската журналистка Хани Юсуф описва пред Дойче веле личния си опит в общуването с германски институции. Преди шест години тя кандидатствала за работна виза, но цялата процедура ѝ коствала толкова много усилия и нерви, че никога повече не иска да минава по този път. Служителите в германското посолство в Пакистан били крайно неучтиви и се държали така, сякаш нямали никакво желание да ѝ съдействат, спомня си Хани, която в крайна сметка получила разрешително за работа. "Не бих отишла отново в Германия. Освен ако не получа някакво наистина добро предложение. По-скоро бих заминала за Канада, защото там поне знаят как да се отнасят към квалифицираните кадри", казва пакистанската журналистка. Много други мислят като нея.

Кой път за отношенията между САЩ и Китай ще избере Тръмп?

Шокиращата победа на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ отхвърли всички постулати, които са оформили не просто американската политика, ами и начина, по който светът мисли за Америка. Сега Тръмп ще трябва да се изправи срещу най-общата представа, за това как трябва да бъдат ръководени международните отношения между на Америка. Вероятно никои от тях не са по-важни за света от тези между САЩ и Китай. Те обаче са и най-оспорваните от шумната кампания на Тръмп.

Защитете Европа в епохата на Тръмп

Точно както социологическите проучвания преди референдума на Обединеното кралство за Brexit, допитванията до общественото мнение от навечерието на президентските избори в Съединените щати показаха грешни резултати. И точно както при Brexit, немислимото се случи: Доналд Тръмп стана новият президент на САЩ, показвайки ясно, че традиционализмът триумфира над интернационализма. В състезанието между отворени и затворени общества, като последните ясно спечелиха, либералната демокрация бързо се превърна в съпротивително движение.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Германия изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка. ) Нали имат по добро образование от нас, къде им са кадрите?

    Коментиран от #3

  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Германските кадри, образовани и начетени започват да пробират работа. За тях някои неща са си черна работа, а те са твърде платени за да я вършат. Т.е. Трябва им образована черна работна ръка :)
  • 3 Цеко цървула

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Как къде са им кадрите? Те заемат ръководни длъжности, брато, не се унижават вече повечето джерманци да работят черната работа - за нея си викат гастарбайтери. Сега германците вземали вече по 20-25 евро на час. като ръководители. За работата гастарбайтеритте! затова има един лаф - ако не знаеш турски, няма да те наемат в Германия поне не и лесно. Защото посредници наемат пристигащите повечето, а често са вече от дългогодишни гастарбайтери от Турция и те наемат на някаква смешна цена. ти работиш и за тях и за германеца шеф. Етто затова им трябват евтини мулета. Щото ги мързи да работят. А един народ хване ли го гнус и мързелр да работи и черната работа - той загива постепенно. Ето затова Германия въпреки, че нагледно е най-силната икономика и богатее, тя вегетира откъм германското и рано или късно я чака тежка участ. Като нас. Търтеите ги мързи да работят и затова си създадоха партии бюрократични постове за да лапат наготово труда на пчелите. Е, при нас търтеите са повече от пчелите вече и загиваме. Германците рано или късно и те ще ни последват.... Затова глобалистите им навират имигрантите, за да поддържат висок БВП. Но няма да е германски, а миш-маш....