14 Ноември, 2016 08:15 1 822 2

ГЕРБ подходиха надменно и получиха удар

  • христо панчугов-
  • герб-
  • избори

Според Христо Панчугов десницата не е научила своите уроци

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Има много ясно заявен протестен вот, който е насочен изцяло срещу начина, по който беше направена тази кампания. ГЕРБ подходиха надменно към тази кампания. Със сигурност тези избори са удар за ГЕРБ. За пореден път десницата не намери сили в себе си да каже защо е заедно и дали трябва да е заедно. Ние за пореден път видяхме българската десница да гласува с отвращение за най-малкото зло, вместо за някаква идея.“ Това заяви пред Факти.бг политологът Христо Панчугов. Той коментира резултата от изборите за президент, в които Румен Радев удържа победа.

Как ще коментирате резултатите от изборите?

Бяхме свидетели на нещо, което е най-нормално в една система и това са изборите. Можем да говорим за различни тенденции, свързани с тези избори. Има много ясно заявен протестен вот, който е насочен изцяло срещу начина, по който беше направена тази кампания. Огромна част от хората са гласували по този начин, заради оценката, която дадоха на управлението през последните 2 години. Виждаме доста висока избирателна активност на втори тур и доста категоричен резултат. Може съвсем основателно да кажем, че не г-н Радев спечели тези избори, а по-скоро ГЕРБ и Цецка Цачева успяха да ги загубят. Имаше очаквания без значение кой е кандидата да има огромна преднина на ГЕРБ и вероятно да спечелят изборите на първи тур. Това не се реализира. Изключително слаба кампания и лошо построени послания. Пълна липса на мотивация да се опита да намери правилния подход, за да мотивира своите избиратели. Надменност, демонстрирана още с обявяването на кандидатура. Видяхме тенденция от последните години за разпад на институциите, рекордно ниски нива към политически институции и в частност към българския парламент, чийто председател е Цецка Цачева. Множество политики, които в началото на мандата бяха заявени, но които отпаднаха по пътя или бяха отменени поради различни причини.

Грешка ли беше издигането за президент на Цецка Цачева?

От дистанцията на резултатите разбира се, че вината може да бъде хвърлена върху кандидатурата на Цецка Цачева. Личността обаче не е от чак такова значение. Всъщност проблемът е свързан с това, че ГЕРБ подходиха надменно към тази кампания. Те отлагаха до последно своя кандидат, вярвайки, че няма значение кой ще е той, защото вярваха, че щом той е посочен от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, той неизменно ще спечели. Освен това нямаше нито едно послание, което да показва желание президентът да има наистина ключова роля в политическия процес и той да задава дневен ред. Той да говори за това как България ще продължи напред с фигурата на Цецка Цачева. Вместо това чухме политически клишета, обвинения срещу политическите опоненти, опити политическите опоненти да бъдат ниглижирани. Отказ за това да се говори за важните политически теми, като например проблемът с бежанците. Тази тема напълно отсъства от кампанията на Цецка Цачева и бяха иззети от Красимир Каракачанов. Видяхме какви проценти събраха г-н Каракачанов и г-н Марешки, именно заради чувството за липса на справедливост в българската политика. Проблеми, които ГЕРБ не адресират, а Цецка Цачева не се опита да разгледа от гледна точка на тяхното решение и от гледна точка на това, че тя може да бъде решението на тези проблеми. Вместо това говорихме за евроатлантическа ориентация. Това е безспорно важна тема и която ще бъде все по-актуална с победата на Румен Радев, но тя отдавна не е мотивираща за избирателите на тази част от дясното, към която ГЕРБ претендира, че принадлежи. Тук трябваха по-ясни и категорични послания, както и ясна визия. Това важи за всички кандидати, не само за Цецка Цачева, но там е особено силно.

Бяха ли тези избори удар за дясното политическо пространство?

Със сигурност тези избори са удар за ГЕРБ. Това няма как да бъде коментирано по-различен начин. Това очевидно са първите избори, които ГЕРБ губи. Гордостта на Бойко Борисов беше, че до сега винаги побеждава всички. Категорично бяха удар за дясното. То за пореден път не успя, не намери сили в себе си, за да дефинира политическата цел около своя кандидат. Вместо това видяхме лутания. Там чакаха да видят, дали ГЕРБ няма да им предложи обща кандидатурата. Вместо това от немай къде номинираха свой кандидат. Той беше по - зает да обяснява дали Реформаторския блок е заедно или вътре има разлики, свързани с позициите на управляващи, вместо да обясни визията за това как ще изглежда България при неговото президентство.

За пореден път десницата не намери сили в себе си да каже защо е заедно и дали трябва да е заедно. Ние за пореден път видяхме българската десница да гласува с отвращение за най-малкото зло, вместо за някаква идея. Това е най-големият удар за българската десница. Очевидно през последните години не е бил научен нито един урок. Продължава да се очаква от избирателите, просто защото кандидатът се приема за най-умен или най-красив, те да го подкрепят., въпреки всичко, което отпадна като ангажименти за участието в това управление. Реформаторският блок дойде с много ясен дневен ред, свързан с промяна в съдебната система, с антикорупционна борба и реформиране в здравеопазването и образованието. Ние не видяхме нито една от тези политики да бъде реализирана. Очакваше се обаче избирателите все пак да изберат техния кандидат. Видяхме, че това вече няма как да се случва. Големият въпрос на тази кампания е дали урокът най-после ще бъде научен. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    0 0 Отговор
    За да си извадиш поуки,ти трябва да можеш правилно да разбереш посланията. Снощи за пореден път Борисов доказа,че това са непонятни и непосилни неща за неговите възможности.
  • 2 аз съм

    0 0 Отговор
    Боко е едно тъмно петно от българската история .В крайна сметка стана нарицателно за един упорит простак ,който втори мандат не може да осъзнае ,че от него нищо не става.