16 Ноември, 2016 07:00 4 857 16

Голямото въртене на лисичите опашки

  • голямото-
  • въртене-
  • лисичите опашки-
  • референдум
Голямото въртене на лисичите опашки - 1
Снимка: Милена Богданова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Референдумът, иницииран от Шоуто на Слави,  премина от „разпни го” до ще „го бъде”.  Дълъг и труден ще е пътят му до „осана”. Политическите очи не го видяха, но избирателят им каза искаме промяна. 3 488 588 избиратели  взеха, че казаха твърдо „да” и на трите въпроса в него - за мажоритарен вот в два тура, за въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, както и за годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

Парламентарно представените партии с отвращение приеха гласа на народа, но разбраха, че този път няма мърдане и ще трябва по някакъв начин да се съобразят с волята на суверена. И тук започна голямото въртене на лисичите опашки. Премиерът Борисов заговори, че ГЕРБ ще застанат зад трите въпроса на референдума, като народните представители от партията вече внесоха в НС подобно предложение. Но защо го направи премиерът и разпореди на своите това да се случи, след като предупреди, как по този начин щяла да процъфтява олигархията. „Ще дойдат такива като Ценко Чоков. Аз съм си направил партията без 1 лв. всички знаете как това стана. След балотажа ще работя за 120 депутати и 1 лв. субсидия. Едно е от сцената да говориш, а друго е да си направиш партия и да носиш отговорност”, заяви Борисов между изборите и балотажа. Говорейки популистки, Борисов заяви, че бил длъжен да предупреди, но бил длъжен и да се съобрази с избирателя. В това той стана още по уверен, след като на балотажа кандидатът за президент на ГЕРБ получи як наказателен вот. След подаването на оставка на кабинета партия ГЕРБ първи подкрепиха референдума, търсейки пътища да спечелят бързо и обратно народната любов дори и с отвращение към това, което правят.

Между впрочем лидерът на ВМРО бе малко по-честен. „Ужасни глупости са, че мажоритарната система щяла да реши проблемите в България. Проблемите в България ще се решават, когато политиците в България решат да спрат да крадат. Г-н Борисов си прави една много проста сметка. При 160 общини, които държи ГЕРБ, в тези общини целият бизнес се контролира от кмета на ГЕРБ, всички местни фирми са подчинени на кмета на ГЕРБ, всички цигани са купени от кмета на ГЕРБ, Борисов си прави сметка през мажоритарната система да спечели мнозинство. Това не ви ли е ясно? Не мога да разбера защо всички се правите на луди!?”, каза Красимир Каракачанов надавайки вой до небесата за идващото „зло” мажоритарна система.

Реформаторите и те не го щат. Като с тези проценти от вота и с крамолите им в Блока  как ли ще влязат в следващ парламент. Ама сега какво да правят ще трябва и те да се съобразяват и да търсят обходни пътища и да научат що е то мажоритарен вот. Божидар Лукарски заяви, че по-скоро са съгласни за мажоритарен елемент със силен префе4ренциален вот, което не означава 100% мажоритарен вот в два тура. Въздържали се от 100% мажоритарен вот, тъй като в Англия това довело до двуполюсен модел, неистина.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова и тя каза, че трябва да се има предвид волята на избирателя, но те смятат, че трябва да има само мажоритарен елемент, субсидията трябва да се намали, но не на 1,00 лев, а за задължителното гласуване все още мислят. Единствено на твърда позиция остават от ДПС, те не желаят нито един от въпросите от референдума. Демонстрираха го и при гласуването за него.

Тепърва ще стане ясно кой, как и по какъв начин ще върти опашка, хем ако може да прецака избирателя, хем да мине през народната любов. Знаейки, разглеждането на трите въпроса в парламента няма да се размине при създалата се политическа въртележка, по медиите плъзнаха отново всякакви ...ози, които да обясняват колко гадно нещо е мажоритарния вот.

Инициаторите пък предупредиха „не пипайте трите въпроса”. И не случайно, защото търсенето на всякакви промени във въпросите, ги обезсмислят не само като идея, но и като резултат след прилагането им на практика.

Госпожи и господа политици, може и да ви е неприятно, но народът иска личности, а не листи.  Колкото и да лъжете е ясно, че Франция не е пропаднала след въвеждането на мажоритарния вот. А и не само тя. Може пък и вашите редици да се прочистят и катарзисът да е за добро. Но помнете глас народен, глас Божи, защото всяко търпение си има предел.

Умните политици казват: „Изгубиш ли симпатизанти, си изгубил нещо, изгубиш ли избиратели, си изгубил всичко”. И за народа е така изгуби ли доверие, е изгубил всичко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    2 0 Отговор
    не са 3,5 милиона а са 2,5 милиона казали "да" на референдума. НЕ ЛЪЖЕТЕ!!!

    Коментиран от #15

  • 2 мнение

    0 1 Отговор
    А 7/8 от щата Делауеър колко ви плати за тази статия?
    Eми нормално...Референдумът е популистки и Бойко вижда, че това се харесва на "суверена" и подхваща и той тази песен. А и мажоритарния вот наистина е в негово полза, но се премълча и отрича от Слави и Ко
  • 3 tati

    1 0 Отговор
    Вярно !
    От 3.5 мил. гласували !
    2.5 мил. за референдум
    Ма другите що са спали - пък сега се натискат да са в бройката?
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    2,8 милиона са ЗА мажоритарен вот.

    Повече от гласовете на която и да е партия в България.

    Тъй, че стига сте "умували", хрантутници на сегашната политическа система, ясно е какво иска народа!
  • 5 Киро

    0 0 Отговор
    Не виждам един истински довод от противниците на мажоритарния вот.

    Само глупости, глупости, скимтеж от страх, глупости и откровени лъжи.

    Айде някой да се престраши най-накрая и да обясни, защо уж било зле?

    Айде де!
  • 6 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    мажоритарния вот няма да промени работите към добро.ще стане трудно съставяне на компактно мнозинство и ще има постоянни правителствени кризи предвид нехомогенноста на дeпутатите .корупцията няма да спре нито ще се намали,а и играчите в политиката ще си останат или ще се променят към по-лошо ,щото мажоритарния вот ще доведе повече популисти ,както и местни феодалчета,не че сега ги няма ,но тогава ще има повече възможности за тях,особено в по-излолираните региони.

    Коментиран от #10

  • 7 Дпс педали

    0 0 Отговор
    Дпс що не вземе вазелина и Анадола не били съгласни ми да вървят на майка си в майчинския гъз.Тъпи фесове дето и родители им не са виждали Турция на снимка по турци от турците станаха .А като отидоха се върнаха обидени Ха ха ха тъпи гейтаци
  • 8 Гоуст

    1 0 Отговор
    Факт е, че сега сме зле и квото да направим и предприемем, едва ли ще станем по-зле
  • 9 Браво

    0 0 Отговор
    Извадихме политиците от "зоната на комфорт" и сега ще им става все по-трудно да правят каквото си искат. Това е малка, но много важна крачка. Ще започнат все по-често да грешат, а това с времето ще доведе до измитането на тази крадлива пасмина.
  • 10 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    "Компактното мнозинство", което са свикнали да имат партиите няма да го има.
    Но това е добре.
    Много независими депутати, представители на малки партии и на големи партии, избрани заради личностните си качества.
    Депутатите ще формират мнозинство спрямо конкретния случай, според тяхното мнение, а не да са стадо, както сега, следващо гегата на един или няколко човека.

    Пълни глупости са, че нямало да намалее корупцията! Пълни глупости и заблуди!
    Корупцията ще намалее, когато дойдат хора, които имат желание да се справят с нея.
    Сегашните партии нямат никакво намерение да се справят с нея. Всъщност те я създават. И благодарение на компактността на действие (стадото партийци послушковци, дошли да лапат безнаказано) тя се развива, като рак!

    Играчите в политиката щели да се променят към по-лошо ...тази глупост има ли довод или просто така някой да каже нещо?
    Играчите в политиката ще бъдат заменени и никой няма да има нужда от тях, ще останат единици - само качествените кадри, които народа ще отсее.
    Мажоритарния вот ще доведял до повече популисти - и това КАК го изчисли или пак на принципа да се каже нещо?!

    Местните феодалчета и сега присъстват, а тая мантра, как феодалите щели да превземат властта са евтини глупости! Много евтини!
    Пример - 1 депутат ще се избира от грубо 30 000 избиратели. Това е един не много малък град. Не село, да се говори глупости за Ценко-Чоковци и други. Това не са само цигани, че да ги подкупиш всичките, трябва и българ
  • 11 Киро

    0 0 Отговор
    ..трябва и българите да гласуват за този кандидат и как ще стане това, ако е някой тъп феодал?
    Дори и да кажем, че има по-цигански райони и с много купуване на гласове някой феодал ще вкара депутат - и за какво му е 1 депутат?
    За какво? Нищо не може да направи с един депутат, но ще трябва да даде примерно 5 милиона за купуване на гласове!

    Осъзнаваш ли колко евтина е тая пропаганда?
    Няма един довод, като хората!
    А и тия балъшки държави, като САЩ, Великобритания и Франция как пък така са се пр..бали да ползват мажоритарната система? Не са ли се консултирали с местните политолози, дето виждат края на хранилката и плюят като побеснели глупост след глупост??

    Коментиран от #13

  • 12 Янко

    0 0 Отговор
    Сега да кажа нещо на тролчетата. Колкото повече пишете толкова повече обединявате хората.
  • 13 Умен

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    Кире Съжалявам те. А Испания, Германия, Холандия, Белгия, Португалия, Словакия, Словения, Полша и т.н. и те ли са тъпи като нямат мажоритарна избирателна система?

    Коментиран от #14

  • 14 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Умен":

    Когато някой се изкаже, кой колко прост бил - лъсва той самия какъв е.

    А и хората казаха какво искат.

    2.8 милиона искат Мажоритарен вот.
    Тъй, че събирай си глупостите в дисагите и ходи да сравняваш някъде другаде САЩ с Португалия, Франция с Полша и Великобритания с Изпания (където има избори до дупка от 2 години).
    И само да ти кажа - преди да плещиш тъпотии и лъжи по форумите, Германия също използва мажоритарен вот, макар и не 100%-ов.
  • 15 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    Много знаеш колко са! Да не си ги броил?

    Коментиран от #16

  • 16 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "кроко":

    Кире същата Франция дето я скъсаха от атентати и Великобритания дето питаха в гугъл какво е ЕС. Страхотно сравнение. И за справка всички споменати от мен страни са по-добре от България и са в пъти повече от споменатите от теб.
    Математиката казва, че 2,8 милиона не е равно на 7 милиона. Така, че ти стягай дисагите и заминавай за Испания, където е толкова лошо, защото си нямат мажоритарен вот.
    С коментар 15 потвържадаваш колко си глу**в.