Last news in Fakti

18 Ноември, 2016 07:33 2 729 1

Посланик Бонтан: Вие сте хора със силна воля

  • посланик-
  • белгия-
  • бонтан

Споделяме едно и също мото: Съединението прави силата

Посланик Бонтан: Вие сте хора със силна воля - 1
Н.Пр. Франсоа Бонтан - посланик на Белгия в България
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Ваше Превъзходителство, на 7 ноември беше открито 11-то издание на Дните на Белгия в България: бизнес и технологии, изкуство и изненади за сетивата. Коя беше най-голямата изненада за Вашите сетива от България?

- Бях положително впечатлен от топлото посрещане на българите и тукашните представители на властта, както и от красотата на страната ви, от богатия и разнообразен потенциал в културата, икономиката и политиката заради геостратегическото ѝ разположение между Запада и Изтока. В известен смисъл ми е трудно да разбера, как толкова много млади българи искат да напуснат страна с толкова много възможности.

- Идвате от Южна Корея. Къде е България между Белгия и Южна Корея?

- България, разбира се, е по-близо до Белгия, отколкото до Южна Корея. Тя споделя същото мото като моята страна ("Съединението прави силата") и през годините ние сме изградили дълбоко политическо и икономическо сътрудничество. Повече от 30 000 българи живеят в Белгия и все повече и повече белгийци посещават България. Ние споделяме едно и също европейско наследство и бъдеще.

Вашата страна е планинска, също както Южна Корея, и българите са практични и упорити хора, хора със силна воля. Освен това виждам същата страст за инженерство и математика тук в София, както в Сеул, и мисля, че България може да използва и развива тези силни страни, както направи Южна Корея.

- В свое интервю казвате, че в България „се работи, за да се живее, а не се живее, за да се работи”. Има ли белгийска рецепта за това?

- Тогава трябваше да илюстрирам контраста в една формулировка, за да покажа разликата между европейци и източноазиатци "по принцип". Навсякъде по света хората малко или много се стремят от една страна за свобода (без страх и нужда), и от друга страна - за щастие. Но в зависимост от  културата или политико-икономическата система, тяхната дефиниция за щастие може да бъде различна. За нас, европейците, професионалните и икономическите постижения са само част от аспектите на успеха в живота. Непрекъснато търсим баланс между публичния (общността) и частния (индивида) живот; работата и семейството; икономика и култура; количество и качество, и не сме готови да жертваме всичко в името на брутния вътрешен продукт. Въпросът е, че в условията на икономическата глобализация, на един отворен свят, ние трябва да бъдем готови да защитаваме нашия начин на живот, даже още по-добре, да го превърнем в икономическо предимство, като работим по-ефективно и интелигентно, което означава по-креативно. Този балансиран начин на живот е наистина източник на вдъхновение в контекста на новата творческа икономика. Но върху тази основа ние трябва да изграждаме, а не да почиваме на нея. Не можем да живеем, без да работим, дори и да не ни се иска да живеем, за да работим.

- Вие сте икономист. Как гледате на икономическото състояние на Европа и съответно на българските и белгийските му аспекти?

- По професия и образование съм по-скоро философ отколкото икономист, но наистина съм учил икономика. Ако прецените ситуацията само по обичайните ограничени количествени критерии, като темпът на растеж на БНП, или индексите на фондовите пазари, което аз наричам виртуална икономика, може би ще си помислите, че европейската икономика е в трудни води. Но от гледна точка на реалната икономика, качеството на живот в Европа е определено по-добро, отколкото в много други части на света. Ключов фактор за нашите икономики е производителността, която от своя страна може да се увеличи чрез подобряване на образователната система, така че да се отприщи креативността на хората.

В Белгия се опитваме да правим точно това, като групираме енергията и идеите на малките и средни предприятия и университетите около иновативни сектори, като нано-електрониката, биотехнологиите, също така и по-класическите сектори като химическата и фармацевтичната промишленост. Чувал съм, че България разполага и с добра образователна и  университетска система, особено в по-фундаменталните и приложни науки като математиката и инженерството. Това е добър начин да се развива една икономика.

- Кое е най-голямото предизвикателство пред търговско икономическите отношения между България и Белгия?

- Нашите търговски и инвестиционни отношения са доста добри и динамични и искам да отбележа, че те се разрастват. Имаме Белгия-България-Люксембург бизнес клуб, чийто членове са доста активни в обмена на идеи и подкрепа както помежду си, така и към нови и потенциални членове. Повече от 50 белгийски компании вече са инвестирали в България и доста други възнамеряват да го направят. Те са активни във всички области: IT и електроника; химия и фармация; банки и застраховки. Съвместно с офисите на регионалните органи на Белгия и асоциацията на предприятията, организирахме 4 мулти-секторни мисии на белгийски фирми през последните 12 месеца.

Белгийците се "осмеляват" да идват в България и те са като цяло доволни от своите инвестиции. Техните най-големи предизвикателства са сложността на административната и правната система, които не винаги са "лесни" за предприятията; инфраструктури, които все още предстои да бъдат подобрени; и -  съжалявам, че трябва да го кажа – липсата на прозрачност и липса на отчетност на някои съмнителни практики.

- Как могат да бъдат привлечени повече белгийски компании в България, съответно български в Белгия?

- Стратегическото положение на България е предимство за фирмите, които търсят логистичен център за своя бизнес в Югоизточна Европа. Качеството на един образован персонал е още една от силните страни на България, дори и ако има признаци на един силно конкурентен пазар за най-добрите работници и инженери. Разбира се, 10% плосък данък и ниската цена на производство също се вземат под внимание от страна на инвеститорите.

Като една от най-отворените икономики в света и столица на Европа, Белгия има какво да предложи на инвеститорите, които са както големи мултинационални компании, така и малки и средни предприятия: логистичен трамплин в сърцето на Западна Европа, лекота на създаване на нов бизнес, достъп до европейските лидери, които вземат решенията, многоезичен човешки капитал от най-висока класа, клъстери и мрежи в иновативни технологии, конкурентен данъчен режим, недвижими имоти на достъпни цени и не на последно място - Белгия е страхотно място за живеене! Повече за всичко това може да научите от нашия икономически и търговски съветник г-жа Ан Дефурнѝ.

- Очаква се белгийски инвестиции в сферата на комуналните услуги и информационните технологии. На каква стойност са вече готовите проекти?

- Наистина има проекти за нови, както и за разширяване на вече съществуващи белгийски инвестиции в България, но те все още са във фаза на предварителни преговори, и в тази връзка се надявам да разберете, че съм длъжен на този етап да запазя тези данни поверителни. Мога само да кажа, че те ще са значителни, макар и Белгия да е страна на (иновативни и креативни) малки и средни предприятия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОДО

    3 0 Отговор
    Ами силна воля дрън дрън народите които я имат не взимат по 200 евро а поне наполовина на белгийския народ