20 Ноември, 2016 13:14 3 712 3

Чао, Борисов, влизат Радев и Тръмп, а извънземните няма да ни изядат

  • мнения-
  • обзор-
  • румен радев-
  • бойко борисов
Чао, Борисов, влизат Радев и Тръмп, а извънземните няма да ни изядат - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България се сдоби с нов президент, но остана без правителство. Това бяха двете основни теми, които витаеха във въздуха през изминалата седмица. Премиерът Борисов подаде оставката на кабинета в типичния си стил и хвърли страната в политическа криза.

В същото време новоизбраният президент Румен Радев събра овациите на своите избиратели и се готви да встъпи в длъжност догодина. Особено интересни бяха поздравленията, които той получи почти едновременно от Москва и Вашингтон.

По същото време светът се вълнува повече от друг новоизбран президент - Доналд Тръмп. Кипърци пък гледат с надежда към Мон Пелерин, Швейцария и чакат добрата новина за дългоочакваното обединение на разделения остров.

И за финал - добрата новина: Извънземните няма да ни изядат! Така че, приятно четене.

 

Следват водещите коментари на анализаторите на Факти.бг. 

 

Тежестта на Борисов срина ГЕРБ

Добрият лидер създава лидери. Бойко Борисов разбра твърде тежко този урок, след като през последния месец си игра на непрестанна руска рулетка, преди револверът най-накрая да гръмне.

ГЕРБ се срина, поне за сега, под тежестта на собствения си колос. Борисов реши, че неговият авторитет може да действа като щит на партията, предпазвайки я от всякакви грешки и недоволство, но в един момент щитът се срина.

Борисов допусна фрапантна грешка през последните 8 години на върха на властта. Той подчини цялата партия на собственото си аз, като не даде място за нови големи фигури да изгреят. Борисов вярваше, че докато той е начело на ГЕРБ, нужда от други изпъкващи лица няма и че всеки ще може да блести за по малко, огрян от неговата светлина.

Батальонът се строи за последно

Всички са объркани от възникналата политическа ситуация, дошла с оставката на кабинета Борисов-2. Коментаторите в телевизионните студия са предпазливи, досущ като участниците в първата „Панорама“ след 10 ноември 1989 г. Нито имат ясна представа какво предстои, даже не са напълно сигурни, че това, което се случи, се е случило наистина. Дори Рут Колева, която винаги дава бързо експертно мнение по всички въпроси на битието, още не е изразила становището си. Добре, че в Конституцията ясно са разписани възможностите за действие, а едноименният съд е на разположение и вече бе сезиран от Президента за тълкуване на един казус. На всичкото отгоре два месеца ще си имаме двама президенти, като добрата новина е, че се срещнаха в нормална атмосфера, макар и пред напоително коментираната картина на Златю Бояджиев със стадото говеда.

Дойче Веле: "За Борисов това е много болезнено"

За сравнително кратко време Борисов на два пъти се опари с женски кандидатури. Смяната на Бокова с Георгиева беше също толкова голяма катастрофа, колкото и късното издигане на Цачева, казва политологът Йохана Даймел.

ДВ: Г-жо Даймел, кандидатът на БСП Румен Радев спечели президентските избори със значителна преднина. Изненада ли Ви този резултат и как си го обяснявате?

Даймел: Победата на Румен Радев се очерта още през последните няколко дни. Но ме изненада, че той спечели така убедително. За много бивши избиратели на ГЕРБ, които още на първия тур предпочетоха други претенденти за поста, кандидатурата на Цецка Цачева очевидно не е била достатъчно убедителна.

Сега всички обсъждаме успеха на един новак в политиката - Доналд Тръмп, който бе избран за президент на САЩ. За България обаче това не е нищо ново - и преди сме виждали как напълно неизвестни кандидати могат да постигат успехи с популистки пароли. Можем да допуснем, че Радев е успял да привлече гласовете на избирателите, които иначе гласуват за ДПС. Както и на онези, които на първия тур дадоха гласа си за Марешки и за кандидата на АБВ. Ще бъде важно да се види как в крайна сметка са гласували всички онези българи, които до последно не можеха да се решат за нито един от двамата кандидати. Накратко: това беше един протестен вот срещу досегашната политика, срещу политическия истаблишмънт. И най-вече - тежък удар за кабинета "Борисов".

Пускат отново Референдума по пързалката

„Референдум“ по БНТ надмина и най-смелите ми очаквания за политическа арогантност, куп от лъжи и полуистини, надменно и пренебрежително отношение към качествата на собствения си народ – всичко това с една - едничка цел: да не си и помисли същия този народ да отстоява искането си за промяна на статуквото, чрез въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура.

Въпреки че само преди седмица над 2 и половина милиона от суверена заявиха ясно, че искат точно тази промяна. Възхищава ме енергията на политическия ни елит да громи всичко, което застрашава да промени така удобното за партиите ни статукво. Вкаран е целия арсенал от налични оръжия и техники – от ежедневни участия на политици, платени политолози , социолози и „експерти“ по медиите, до изпитани техники като „разделяй и владей“, отклоняване на енергията на гражданското общество с всякакви изкуствено внесени теми  и всичко това да предпази елита ни от загуба на власт и позиции.

Вашингтон и Москва с послания за Радев

Русия и САЩ не закъсняха със своите поздравления към новоизбрания президент на България. Двете световни столици - Москва и Вашингтон или Вашингтон и Москва, ако предпочитате тази подредба, коментираха резултатите от вчерашния вот и в думите имаше нещо много повече от дипломатическа любезност.

Първи бяха руснаците. Вероятно заради часовата разлика, но може би не. Москва първа поздрави и турския президент Реджеп Ердоган за справянето с преврата през юли. Нищо че по това време в Кремъл часовниците показваха около 4 часа сутринта, а във Вашингтон още си беше работен ден. Същото се случи и днес.

Партньор или риск

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ е твърде голямо събитие. То е такова на първо място за американците. То е такова обаче за целия свят, без изключение и затова със сигурност координатната система на международната система ще претърпи промени. При това по всички посоки на географията и независимо от историята, даже най-близката. От Русия през Европа и Китай, до най-забравените места.

Защо  усещането за шок от невероятната победа на Тръмп е толкова силно? Най-очевидната причина е, че то бе предшествано от маса събития, чийто последици все още не могат да бъдат осмислени и като причини, и като последици. Брекзит удари Европа и представата й за съюз. Бежанската криза само поддържа състоянието на наранената и безпомощна в единното си мислене Европа.  Турският опит за преврат одраска сплотеността на НАТО с представите на организацията за съюзнически задължения. Украинската криза и сирийската война мъчат света и вероятно това ще трае дълго.

Сега или никога за Кипър

Всички правила, дори в политиката, имат своите изключения. Едно от най-известните сред тях гласи, че стените рано или късно падат. Въпреки това в Европа все още има такива.

„Ничия земя” от десетилетия разцепва средиземноморския остров Кипър на гръцка и турска част. След обединението на Германия Никозия остана единствената разделена столица на Стария континент. Непрекъснато започващите и още по-бързо приключващи нови и нови преговори между ръководителите на двете общности не променят почти нищо. Повторното обединение на Острова на Афродита остава химера.

Извънземните няма да ни изядат

„Науката иска и е отворена към социализация. Извънземните няма да ни изядат. На Стивън Хокинг му набутват думи в устата. Колкото по-бързо осъществим контакт с извънземни, те ще могат да ни дадат нови знания и технологии.“ Това заяви пред Факти.бг професор Лъчезар Филипов. Той коментира последните изказвания на професор Стивън Хокинг за контакта с извънземни и бъдещето на Земята.

Как ше коментирате изказването на професор Стивън Хокинг, според който трябва да внимаваме при осъществяването на контакт с извънземни, защото те биха могли да ни унищожат?

Аз познавам лично Стивън Хокинг. Мисля, че в последно време, не знам защо, на Стивън Хокинг му се приписват страшно много изказвания, които противоречат на неговите виждания. Той счита, че Вселената е една от многото Вселени. Стивън Хокинг никога не е бил срещу извънземния разум.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5566

    0 0 Отговор
    Винаги са плашели хората и усвоявали мангите.
  • 2 135

    0 0 Отговор
    Когато в България бъде назначен истински главен прокурор от народа, съдията бъде избран от народа, тогава може да се говори за истински президент на България! На този етап дали ще се казва летеца Радев, футболиста Стоичков, бизнесмена Маргина или Пашата е абсолютно едно и също за хората!
  • 3 SeoKungFu

    1 0 Отговор
    Ке му носим развалени портокали на Боконестия, НЕспоко !