Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 04:15 10 386 21

Бунтът на гневните германци

  • германия-
  • протест-
  • бежанци-
  • пегида
Бунтът на гневните германци - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те се чувстват забравени от управляващите. Страхуват се. А политическата коректност отдавна им лази по нервите. Думата е за онези недоволни и гневни германци, които нито политическият елит, нито медиите взеха насериозно.

Коментар на Фолкер Вагенер:

В Германия "гневните граждани" не са съвсем нов феномен. Има ги от няколко години. Достатъчно е да погледнем към движението "Пегида" и партията "Алтернатива за Германия", които изразяват гнева от действията на Берлин, най-вече що се отнася до бежанската политика на германското правителство. Допреди броени седмици, по-точно до триумфа на Тръмп в САЩ, гневните граждани бяха многократно морално дискредитирани - както от политиците, така и от голяма част от журналистите. Сега обаче мнозина осъзнават, че не всички в дясното политическо пространство са расисти, или десни екстремисти. Гневните граждани са временният резултат от максималното отдалечаване на управляващите елити и утвърдените медии от части на обществото. Традиционните партии, които имат претенциите да управляват народа, просто не им обърнаха внимание.

Кой е виновен?

Така стана и преди повече от година, когато неконтролираният наплив на бежанци събуди страховете на мнозина - най-вече на онези, които живеят в икономически трудни условия: безработните, ниско платените и семействата с минимални доходи. Да, финансовите средства за приема на бежанците бяха необходими в хуманитарен план. Политическото им въздействие обаче бе опустошително. Частичното премахване на граничния контрол също породи гняв - особено сред консервативните кръгове на обществото. Изведнъж ролята на държавата като един вид закрилник бе накърнена. Във времена, когато на политиците са им нужни години, за да приемат минималната работна ставка, и когато надеждите за увеличаване на пенсиите се изпаряват, щедрият прием на бежанци се превърна в болезнена тема сред големи части от населението, и то не само сред най-ниските слоеве.

Високомерният политически истаблишмънт и медиите изгубиха от погледа си жертвите на глобализацията. В САЩ на много от избирателите на Доналд Тръмп по източното и западното крайбрежие, на Юг и в Средния запад им дойде до гуша от това политическият елит да ги смята за хора втора ръка. И в Германия от години се надига вой срещу политиците в берлинския оазис на консенсусното благополучие, които веднага обявяват за хомофоб всеки, който се обяви против хомосексуалните бракове. Именно мейнстрийн медиите монотонно и едностранчиво ни поучават как трябва да мислим. Това е изнервящо, защото звучи като тромаво педагогическо наставление.

Мулти-култи и германската провинция

Нищо не подчертава това по-добре от вричането в мултикултурното общество, което отдавна е станало инвентар на политическата коректност. И то не е израснало отдолу, а е насадено морално отгоре. Преди всичко от хората с висше образование, от големите градове и от левите либерали в най-широкия смисъл на думата. То отговаря на тяхното разбиране за живота: да вечерят в индийския ресторант, да купуват само от биомагазини, да разделят боклуците и вместо ол инклузив в Майорка да предпочитат гладолечението в някой хотел в Шварцвалд.

Това и още много други неща нямат нищо общо с ежедневната реалност на онези германци, които са разочаровани от социалното си положение. Този, който трябва да преживява в обезлюдените източногермански провинции без пекарна и аптека и който трябва да пътува 50 километра до лекаря, не проявява разбиране за наложената култура на гостоприемство от шикозния мултикултурен Берлин. Нещо повече: той се чувства измамен.

Политическата коректност или т.нар. поведенчески компас на нашето общество отдавна лази по нервите на все повече хора. Дълго време добронамереният и морално почтен лозунг "Ние ще се справим!" не биваше да бъде оспорван - освен с цената на охулването в социалните мрежи. А пък онези гневни граждани, които не се интересуват например от въвеждането на квота за жените, а мислят само за оцеляването си, така и така са възприемани като политически аутсайдери.

Не само в САЩ, ами и в Германия обществото междувременно е дълбоко разединено. И ако управляващите политици и медиите не обърнат сериозно внимание на "гневните граждани" и не се погрижат за тях по друг начин освен с педагогически наставления, ще преживеем още нещо. Най-късно на изборите през 2017.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    23 0 Отговор
    Много милиарди се наливат всяка година в мулти-култи. Платени медии, платени политици, журналисти, филми, евро-програми. Накрая ще си постигнат целите. Ще превърнат Европа в маймунарник.
  • 2 ида от германия

    12 20 Отговор
    Преди един ден се върнах от Германия, няма нито недоволни, нито протестиращи, нито има някакъв бунт!!!!!!!!!!!!
    Всички са доволни, щастливи, взимат си големите заплати и магазините им са пълни, счупват се да пазаруват, навсякъде има ред и всичко е уредено отвсякъде, включително и циганите от Близкия изток, всички циганчета са облечени и пременени с обувки за по 150 евра, ходят с чанти за по 200-300 евро на училище, с една дума ЖИВЕЯТ, много по добре от български семейства, които се изкъртват от бачкане и пак не могат да достигнат стандарта на черните в Германия, така, че стига пропаганда и спрете да пишете ГЛУПОСТИ И ИЗМИШЛЬОТИНИ!!!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Morgoth

    16 0 Отговор
    Единствената страна в която мулти-култи изглежда като да работи е Канада. САЩ са пълен провал на тази идея, а в Европа махалото е достигнало крайно ляво и заплашва така да се засили, че да се появят двама-трима фюрера.
  • 4 123

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "ида от германия":

    Явно си ходил в Алпите на ски. В големите градове по градинки и паркове е пълно с паплач, с която те е страх да се разминеш. Всички програми за приобщаване са пълен провал, защото от 20-30 назначени маймуни във фирма, 1-2 стават за работа.
    И аман от комплексари, които единственото, което ценят е това дали чантата ти е за 300 евро, а обувките ти са 150, вместо да гледат какво има в главата - разбирай културата и образованието.
    И не им се прехласвай толкова по големите заплати, защото специалист с висше образование започва с 2-2500 евро, като от тях половината са данъци и осигуровки, тоест ако вземат чисто 1500 викат ура. Наемът на малък апартамент + топло в голям град е около 1000 евро. Всички допълнителни услуги са по-скъпи - тв, интернет, такса смет и т.н. Тоест, ако ти остане нещо след покупките в хранителния магазин си ОК.
    И статията не е за черните, които си живеят добре, а за германците, които вече не искат разни малцинствени да им определят дневния ред. Историческите примери за тяхната нетърпимост са известни мисля....

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Киро

    12 1 Отговор
    Ето един факт:

    Германското правителство стимулиране наемане на "бежанци" на работа.
    В момента Германия страда от недостиг на работници.

    От наетите във топ 50 на фирмите в Германия, представете си за какви гиганти става въпрос, работещите "бежанци" са 33 души.

    33 души! Мерси за вниманието!
  • 7 Диди

    2 2 Отговор
    Меркел сгреши като пусна бежанците неконтролирано в Германия.Що се отнася до мулти-култи,то за всяко нещо има граници.Аз не искам да има много чужденци в държавата,тъй като трябва на първо място да се помисли за самата немска нация.всеки бежанец струва на държавата около 1000 eвро на месец.За убежище,дрехи,храна,медицинска застраховка,ползване на автобуси,училище за изучаване на езика и пр.Социалната мрежа в Германия е на високо ниво,всеки който има нужда от помощ,държавата му помага.В Германия никой няма да умре от глад или да мръзне през зимата навън.Има убежище за бездомни.Тези германци които казват че гладуват,са тези които не искат да работят,а да живеят на гърба на другите.Такава социална система никъде няма,дори в силната Америка.
  • 8 7777777

    12 0 Отговор
    И аз съм един гневен българин! Искам спокоен и уреден живот в нормална и уредена цивилизована държава с ред и сигурност, без мутри и бежанци, без ромска престъпност, без корумпирани политици, с едно културно и образовано българско общество, което да милее за родината, но нашите управляващи са много далече от всичко това, нехаят за народа, кога ще се случи това не знам, можем само да си мечтаем!
  • 9 шшш

    5 0 Отговор
    Забелязах, когато медии говорят за тези "скакалци "от Азия и Африка ,те ги наричат бежанци.Обаче ако става дума за престъпления свършени от представители на "най мирната религия" то те веднага стават имигранти. Абе пълни боклуци...
  • 10 иии

    5 0 Отговор
    на някой хора МЕЧТА да има -чанта и обувки , други искат спокойствие и избавление от пришелци ..

    Коментиран от #11

  • 11 ида от германия

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "иии":

    Кво рИвете не мога да разбера!? Видели сте все едно пришЪлци!? В България дори пришълците от Африка на искат да останат, айде задайте си тоя прост въпрос!?
    Защо!?
    Смятай, колко сме жалки.
    Учиническа чанта в Германия струва 200-300 евро, едни маркови обувки са от 150 нагоре и то пак не са, кой знае какво.
    Въпроса е, как имигрантите или бежанците могат да си позволят да купят скъпи дрехи, обувки и пособия на децата си, карти за градския транспорт, да ходят на училище, а в България има много български семейства, които едвам успяват да платят учебниците, айде сега да видим, кой е зле и кой е "бежанец" в собствената си държава.
    Пак ти казвам, страшно сме жалки, гледаме чуждите проблеми, а за нашите си заравяме главите в пясъка.
    Сега разбираш ли за какво ти говоря?

    Коментиран от #14

  • 12 ида от германия

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    За вишисти прага е 2700 евро, доколкото си спомням и къде ги видя тия цени на наемите. За 1000 евра взимаш апартамент, като слънце в центъра, 120 квадрата с всичко, даже идва към 800 евро с консумативите.
    Иначе ако поискаш може да получиш социал, 100% си одобрен, ако имаш пък деца или дете, там плащаш символично!
    В Германия всичко е в зависимост от доходите, ако си вишист, ако имаш добра работа, в града, в който бях взимаш 4-5 хил евро.
    Инженер 4500 евро, секретарка в някоя компания 4 хил евро и т.н.
    Говоря за германци или за хора, които са завършили в Германия и имат нужния ценз, ако си някой гащник, който не говори немски, много ясно, че в най добрия случай ще станеш чистач в някой хотел и няма как да си добре.
    Германците в Германия са много добре, НО пак казвам германците, все пак това си е тяхната държава и имат нужните знания и опит.
    В града, в който бях, близо до Кьолн, който не е малък не видях никакви заплахи или някакви гневни хора, бунтуващи се за нещо.
    Хапват, пийват си глювайн и си гледат кефа германците, готвят се за коледа, да има и чужденци, но са облечени добре, не правят проблеми, е, видях двама арабески, с "модерните" прически се взират с минути в дупарата на продавачката на магазина, в който бяха и да гледат гадно, но проблеми не съм видял.
    Факт е, че германците масово се въоръжават с газови пистолети и са изкупили ловно-рибарските магазини, в кварталите населени с всякаква друга паплач не е много препоръчително да с
  • 13 ида от германия

    3 3 Отговор
    Факт е, че германците масово се въоръжават с газови пистолети и са изкупили ловно-рибарските магазини, в кварталите населени с всякаква друга паплач не е много препоръчително да се преминава нощно време, но това, което исках да кажа, като споменах обувките и чантите е, че проблема не е социален, а по скоро криминален, ония са си некултурни, нагли и необразовани, като нашите цигани. При нас проблема обаче е двоен, защото има дълбок социален характер.

    Коментиран от #16

  • 14 123

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "ида от германия":

    Приятелю, единственият, който реве си ти.
    И освен това си доста неадекватен. Какви са тези ученически чанти по 200-300 евро, да не би германците да ходят с Луи Витон на училище? Явно не си стъпвал в Германия, щом не знаеш, че специално дрехите и обувките там са понякога доста по-евтини от аналозите им в БГ.
    И никой не е казал, че бежанците са зле, а че германците не искат да съжителстват с тях и освен това да им плащат за храна, чанти и обувки.
    Това, че стандартът ни е по-нисък е ясно, но това не ни прави много по-бедни. Да не мислиш, че средният германски работник всяка година е на море и планина по две седмици.
    И тъй като явно не разбираш какво пише в статията, ще ти го разясня - няма значение дали си богат или беден, когато като излезеш на вън се сблъскваш с хора, които нямат елементарни обноски, култура, хигиена, не говорят езика ти, не изповядват религията ти и нямат никакви задръжки по отношение на личността ти.
  • 15 Диди

    2 2 Отговор
    Момчета,моля не се карайте,прочетете това което съм писала по долу.Какви са тези ,,фантастични,,цени,които описваш за ученически чанти?Абсурдна глупост.Социалната система на Германия е на високо ниво,друга няма такава.А що се отнася за коледните пазари,които са традицията в Германия,мисля че ще има атентати.
  • 16 123

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ида от германия":

    Е, не те хората са мирни, носят си маратонките за 150 евро и развяват чантички за по 300 и пей сърце.

    https://fakti.bg/world/211732-migranti-zapaliha-bejanski-centar-zaradi-shokolad-video
  • 17 Plovdiv

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Много милиарди се наливат всяка година в мулти-култи. Платени медии, платени политици, журналисти, филми, евро-програми. Накрая ще си постигнат целите. Ще превърнат Европа в маймунарник. ----- Това е абсолютната истина!!! А дали Европа ще стане маймунарник, зависи от нас самите. Защото Европа не свършва с Дойчландистан (както след 20 години мах. ще се казва Германия, както е тръгнало), Франция и Швеция. А има още Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Русия... И бъдещето на Европа са именно вторите, а не първите!
  • 18 Ahnenerbe

    5 0 Отговор
    За чиста раса.......
  • 19 Червен интернационал

    5 0 Отговор
    Казах ли Ви,че ще дойде денят, в който на Хитлер ще му бъде издигнат,паметник !?
  • 20 Жан

    2 1 Отговор
    Бойко ще ИМ ПОМОГНЕ
  • 21 ХАСАН

    1 1 Отговор
    До Дили--добре де !! Защо Германия не подкрепи Ердонан за мирна зона в Сирия ?!!можеше ои?можеше!!!сега нямаше да има бежанци в Европа и такива проблеми.ако му трябваха работници да бяха вземали от там!!