24 Ноември, 2016 08:00 15 695 9

Внимание, диктаторът кацна!

  • теодорин обианг-
  • екваториална гвинея-
  • диктатор

Какво правят диктаторите в Женева?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Теодорин Обианг обича лукса. И има слабост към бързи, екстравагантни и най-вече безбожно скъпи автомобили. Освен няколкото Ферари, в неговия автомобилен парк има и Порше 918 Спайдър на стойност 750 000 евро, Бугати Вейрон за около 2 милиона евро и един Кьонигсег 1, чиято стойност е неизвестна. В целия свят има само седем бройки от този луксозен автомобил с 1 300 конски сили.

Теодорин Обианг, син на президента на Екваториална Гвинея и същевременно вицепрезидент на авторитарно управляваната държава, притежава един от тези седем автомобила. Или по-точно - притежаваше. В началото на ноември швейцарската прокуратура конфискува на летището в Женева общо 11 луксозни автомобила, собственост на президентския син.

Нечисти сделки?

Конфискацията бе извършена в хода на наказателно преследване за пране на пари. 47-годишният Теодорин Обианг трябва да отговаря и пред съда във Франция по обвинение в злоупотреби и корупция. Както се твърди, Обианг е живял в Париж, Лондон и Малибу. Прекарва много време и в Женева. Колко точно - това никой не знае. Но има улики. "През последните шест месеца засякохме над 30 излитания и кацания от Екваториална Гвинея на летището в Женева", казва Франсоа Пилé в интервю за Дойче веле. Швейцарският журналист е разработил специална компютърна програма за Туитър, която бие тревога, когато на летището в Женева кацат самолети, регистрирани на името на членове на авторитарни режими. За целта програмата използва данните на частните наблюдатели на въздушния трафик. С помощта на специална антена те приемат сигналите, излъчвани от всеки самолет, посредством които научават например позицията и регистрационния номер на машината. Програмата на Пилé сравнява данните със съставения от журналиста списък на диктаторските самолети и бие тревога, когато някоя от тези машини излита или каца на Женевското летище.

"Ние не знаем кой се намира на борда на самолета и защо точно пристига в Женева. Но е ясно, че има някаква връзка между Женева и държавата, от която идва самолетът", казва швейцарският журналист. Самолетите на Теодорин Обианг например са прекарали доста време в Женева. "Самият той не винаги е на борда. Понякога просто транспортира автомобилите си до Женева", посочва журналистът и добавя, че създадената от него програма предоставя само улики. Оттук нататък е задача на журналистите да направят разследване и да докажат защо даден диктатор пристига в Женева - за официални срещи, за лечение или заради тъмни сделки. Макар да не вярва, че разкритията, направени с помощта на неговата програма, стоят в пряка връзка с разследването срещу Обианг и конфискацията на неговите автомобили, швейцарският журналист е убеден, че публикуваните от него информации са насочили вниманието към президентския син от Екваториална Гвинея. "По-рано не се знаеше почти нищо за него и сделките му. Но когато докара луксозните си автомобили в Женева, за да ги прехвърли в чужбина, някой реагира светкавично, направи снимки и ги изпрати на швейцарските следствени органи", обяснява Пилé.

"Майката" на всички данъчни оазиси

В списъка на създадената от него компютърна програма междувременно фигурират около 120 самолета от над 20 авторитарно управлявани държави - от Северна Корея и Судан, през Саудитска Арабия, та чак до Катар. "Когато засечем самолет от Катар, който каца в Женева преди някоя дипломатическа среща или, да речем, преди мирни преговори за Сирия, тогава целта на посещението е ясна. Но когато виждаме, че Теодорин Обианг прекарва половината от времето си в Женева, няма как да не предположим, че става дума за съвсем други неща. Толкова голям брой посещения не може да се обясни само с дипломатическа активност", казва журналистът.

За никого не е тайна, че диктаторите обичат Швейцария. По данни на неправителствената организация "Tax Justice Networks", Швейцария все още може да бъде разглеждана като "майката" на всички данъчни оазиси. Затова Пилé смята, че неговата програма е особено полезна именно в Женева, където се намират седалищата на много международни организации. "Понякога дипломатическата дейност може да бъде използвана като параван за нечисти сделки", казва журналистът. Целта му е създадената от него програма да обхване скоро и други големи европейски градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    26 21 Отговор
    така би изглеждал самолет на Слави Трифонов и неговият антураж от платени подмазвачи, начело със Сиромахов, ония с мустака и фланелка на Металика , разбира се имената на другите не ги знам, все пак съм човек с класа и достойнство и не гледам техните предавания

    Коментиран от #2, #3, #7, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Патето Яки

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "555":

    Няма нищо общо статията със Слави Трифонов.
    Статията показва че богатите диктатори са добре дошли в Европа,
    в Швейцария си крият милиардите. Някой си журналист следи с програма самолетите им коги кацат и коги фъркат и какво от това.

    Коментиран от #4

  • 4 555

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Патето Яки":

    Да, но пък Слави Т. има много общо с диктаторите - издигнат е като водещ и покровителстван от мафията, има ли са приятелски взаимоотношения, ходи с джипове, охрана и черни цайси като мафиот, не плаща данъци, мултимилионер е, не търпи чуждо мнение, даже въобще не може да разговаря с хора ако не е в присъствието на неговите платени лекета, в компанията на които се чувства силен и уверен - истински диктатор
  • 5 Тиквун

    5 5 Отговор
    Това какво общо има със Слави Трифонов???И това че е пял за някакви мутри и се познава с тях, не го прави мутра.Най-голямата мутра е министър председател на България...ОПС...!!!В оставка!!!И вече няма по-голяма от него...освен Ахмед Доган....

    Коментиран от #6

  • 6 555

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Тиквун":

    Защо се обаждаш ? Ако не е тиквуна да ви чисти ла.ната че плуваме ВЪВ ВАШИТЕ ФЕКАЛИИ, това ясно ли ти е, научете се да си бършете задниците па после коментирайте
  • 7 hmhmhm

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "555":

    Каква статия пише отгоре какво коментираш. Имаш нужда от професионална помощ!!!
  • 8 V55

    1 2 Отговор
    555 за човек от класа имаш даста мръсен език.
    Или си платен писател .
  • 9 567

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "555":

    Каква класа бе "555". Самият факт че коментираш тук в 8:14 минути сутринта ме навежда на мисълта че не класа ами си 10 класи над всички.
    Не се подценявай момче ами им кажи да ти дават повече пари за нещата които пишеш :-) тук. Все пак високата класа трябва да се поддържа.... Ей добре че има такива писания че да се посмее човек.