Last news in Fakti

5 Декември, 2016 04:17 4 357 1

Бронежилетката на властта

  • премиер-
  • заплаха-
  • лада-
  • нива
Бронежилетката на властта - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като министър-председателят имал издадени няколко смъртни присъди от международни босове, да му бяха гласували отдавна целеви средства за брониран джип – никой нямаше да му откаже. Въпреки всичко и депутатите са хора – щяха да му влязат в положението. Няма как врътката с дарението от горските предприятия, които купуват автомобили и без да ги ползват дори за снимки за календар ги препращат на властимащите, да мине за нормална. В норма отдавна се превърна сръднята на Борисов при всеки намек за упрек с елементи на укор от страна на журналистите. А въпросният джип се оказа вълшебен – вместо да търсят следи от глигани и лопатари, Бойко повозил с него Камерън, а онзи се разчувствал и ни подарил 40-те Рейндж Ровъра. Качил после Орбан и пак джакпот – смаяните вишеградци ни издействаха 320 милиона целеви само за нас от Брюксел. Джипчето стократно си е избило парите, оставате премиера на мира.

Само трабантчето на Соломон Паси, с което навремето повози Манфред Вьорнер, може да се радва на подобен свръхестествен успех – благодарение на него влязохме в НАТО.Останахме си трабант-НАТО-вци, следствие на което 5000 щата в армията днес стоят незаети, а командния състав минава в политиката или в пенсия. В тези смутни времена имаме нужда от светкавични и прагматични действия, а не от взиране в буквите на законовите процедури. Искате да превърнете „най-големия демократ“ в пушечно месо ли? Нищо, другия път като стане премиер, Путин ще му бронира „Нива“-та и целият свят ще ни се смее. Ще бъдем „унизени, както трябва“. Да видите какво е позор тогава. Чакайте, бе – нали другия път щеше да става президент. Сигурно е забравил, пък и там някак се объркаха нещата с човека, който трябваше да му пази мястото. Но подобно на партийния бард Веселин Маринов, който е „Осъден на щастие“, орисията на Борисов е да е пръв или в опозиция. ГЕРБ ще оглави кабинет, само ако е първа политическа сила. Това бе спуснато от лидера за 10-годишнината на партията. Иначе щели да бъдат градивна опозиция. Просто и ясно. Късопаметният суверен може би все пак си спомня, че в няколкото месеца, в които ГЕРБ се оказа в опозиция, депутатите му непрекъснато напускаха залата, следвайки градивно сърдития си лидер. Според Валери Симеонов Борисов бил психически лабилен. Вярно, Бойко го подлъга, че ще му гласува кабинета, но Валери трябваше да си има едно наум поне за 24 часа – колкото е обичайният срок на трайност на повечето премиерски намерения. Бедна ни е фантазията какви министрески конструкции са чертали патриотите за няколкото часа до студения душ. Пък и никой не бе питал кръчмаря, заради изградения рефлекс, че от него нищо не зависи, ако Бойко реши нещо.

А президентът Росен Плевнелиев отказа да връчи мандат на Обединените патриоти. За да не се отклоняла страната от установения й път. Плевнелев неведнъж е алармирал, че подобни сили с такива намерения едва ли не се роят у нас и излизане от ЕС и НАТО няма да е научна фантастика, ако се докопат до властта. Според Сидеров имало натиск от Брюксел, където „един мандат за националисти винаги предизвиква рефлекс в бюрокрацията“. Успоредно с това от ГЕРБ се изметнаха за подкрепа на патриотичния мандат. Това стана след парламентарните прения за исканите от патриотите 300-те лева минимална пенсия. Според Симеонов ГЕРб били против, защото от пенсиите няма комисиони.

Служебният кабинет чука на вратата. Третият мандат ще отиде в ръцете на реформаторите, а шансът според Найден Зеленогорски за гласуване на кабинет с техен мандат е около 10% . но си струвало да се опита. Докато текат конституционните процедури Борисов ще управлява в благодатна среда, стига да не се изнервя толкова лесно. Благодатна, защото макар и в оставка, той и правителството му са си реално на власт с всичките произтичащи от това екстри. А в същото време имат бонуса да се изживяват като опозиция и реално са рестартирали предизборната кампания, превръщайки я от президентска в парламентарна.

„Вярваме, че българският народ е мъдър, макар и да е емоционален, и ще направи най-добрия избор за бъдещето на страната ни. Ние ще останем верни на каузата, идеалите и принципите си, за да не допуснем популизма и хулиганството в политиката да завладеят страната ни и да застрашат стабилността, която постигнахме с толкова много усилия“, декларира премиерът.

Бой по хулиганите и популистите с емоционалната мъдрост на народа. За да се надене отново бронежилетката на властта, която те пази, докато я възпроизвеждаш…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вес

    5 0 Отговор
    Най-големия популист в България се нарича Бойко Борисов и той съвсем не се страхува от мафията, защото ТОЙ Е МАФИЯТА.
    Стария рефрен със Сретан Йосич на ново ли ще го пеят в ГЕРБ. Такова безочие едва ли има другаде по света. Точно Сретан Йосич е платил мястото на Борисов като Главен секретар на МВР и точно Борисов е давал заслон над наркоканала на Йосич. Сега бил много притеснен за живота си. Защо бе Бойко? Ти колко хора поръча и имаш ли живи врагове?!