15 Декември, 2016 08:10 17 398 49

И магаре да туриш и него ще го изберат в НС

  • референдум-
  • мажоритарен вот-
  • магаре-
  • нс

С Бай Ганьо на избори или недостатъците на пропорционалната система

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С пропорционалната система, както казва Алеко, и магаре да туриш - ще го изберат. Това коментира Росица Кирова от Гражданско сдружение „Единни за промяна” относно Референдума, мажоритарната система и защо тя трябва да бъде въведена. Ето и мнението на бизнес дамата с гражданска позиция Росица Кирова:

Ако инициираме един социален експеримент във всеки един областен град, всеки многомандатен областен регион, ако попитаме за местния депутат, първо малцина са тези, които го познават. Знаете ли, че местният депутат до вчера, който е имал два компютъра и някаква заплата, в момента е с две жилища в София, с нов супермодерен автомобил и още собственост, които не е ясно как са се появили с тази "мизерна" депутатска заплата. Много от нещата трудно се доказват, разбира се, защото апартаментът не е на негово име, а на жена му. Ние създаваме 240 човека, за които обществото се е научило да мисли по следния начин: „той е депутат и взима рушвети”. Това е станало за българина нормално и това е страшно и не би трябвало да е така.

По отношение на мажоритарния вот най-важното е да бъде обяснено на хората, че ние сме държавата на Бай Ганьо. Ако прочетем Алеко Константинов, ще стигнем до онова изречение, в което казва „и магаре да туриш и него ще го изберат”. Явно тази система при българската народопсихология работи по този начин. Нека да изхвърлим магаретата от политиката, това е моят призив. Има една широка заблуда за Издислав, че щял да стане депутат. Ако човек се опита да разбере, ще покаже, че обикновено мажоритарните кандидати не са крайни личности, не са чешити. За да събереш необходимия вот ти трябва да се харесаш на по-голяма част от хората, а и да можеш да ги убедиш в правотата на своите идеи. Не можеш да си изключително краен, защото тогава елиминираш цели групи от населението. Трябва да можеш да убедиш хората в правотата на платформата ти. Другата огромна заблуда, която се разпространява е, че мажоритарната система изключвала партиите. Не ги изключва, но даваме ли си сметка, че в България няма партии, които се обединяват около идеи.

Защо на политическите партии не им се изплаща буквално във финансов смисъл мажоритарната система? Защото примерно кандидатът за депутат като си плати в циганската махала, примерно в Белоградчик, и там получи някакви гласове дори и да не стане депутат от многомандатния район Видин, гласовете му ще се прелеят. И ще го направят депутат в Ямбол или в Пловдив. Т.е. тези пари няма да са хвърлени на вятъра. Ако обаче във Видин на следващите мажоритарни избори има 10 човека за депутат в един район, от тях 8 са представители на много ярко изявени политически партии, които са ги сложили там, партията ще се зачуди дали да започне да купува гласове, за да направи да речем Владо Тошев депутат. Защото и един глас да не стигне, няма да се прелеят гласове, ако има 100% мажоритарен вот и във всеки мажоритарен район се бориш глас за глас. Няма 4% бариера, влиза всеки, който е успял да спечели вота на избирателя. Тогава ГЕРБ ще се постараят да издигнат качествени личности. И това би помогнало на партиите вътрешно да се реформират, т.е. да се огледат в членската си маса и симпатизантите си, защото нормални хора има навсякъде. Второ, ако има 10 кандидата в един район и ако плащат и 10-мата, както циганите казват ще си изкарат цялата година от парите от изборите. Икономически купуването на гласове при мажоритарни избори е много по-нерентабилно. Изкривявания има навсякъде, сигурно ще има и при мажоритарния вот, но то ще бъде сведено до минимум. Купуването на гласове не е заплахата при мажоритарните избори. Този елемент работи, когато има партийно листова система и има прехвърляне на гласове. При мажоритарния вот нямаме загуба на хвърления ресурс. Това е така, защото и 1% на национално ниво ни дава определена субсидия, която дава възможност на тези хора да са си избили купуването.

Референдумът във Видин има с 9,5% повече активност от предходните парламентарни избори. Т.е. във Видин референдума успя. Ако всеки си беше свършил работата както нашата гражданска организация, референдумът щеше да бъде задължителен. Важен е личният пример, това въздейства. Ние направихме инициативен комитет за Референдума, но пуснахме писмо до ЦИК , че се отказваме от субсидията. Направихме го, защото основният елемент, който се предлагаше в медийните пакети бе видеоклип. Кажете ми как убеждаваш някого с един видеоклип? Нямаше да се поколебая да ползваме тези средства, ако ни бе дадена възможност да участваме в дебати. Решихме, че няма да служим за трансфер да стигнат парите от ЦИК, до която и да е телевизия. И ние се възползвахме от възможността да използваме обществените медии и си платихме две участия в местната телевизия. Но ние сме поставени в една абсурдна ситуация в момента. Трябва да се продължи да се разяснява какво е постигнал Референдума и това може да стане чрез дискусии и дебати, говорене на място. Същността на проблема с Изборния ни кодекс и с това каква система сме избрали е в това, че ако имаме в България 500 партии, всяка от която има много ясна и точна програма и точни възгледи по различни важни въпроси и не се отклонява от тях, тогава избирателят ще разбере. Но когато попаднат в Народното събрание тези партии, които ние имаме в момента се оказва, че те нямат идеи, никакви принципи и никакви разбирания. Те са готови да направят компромис и да се съюзят с всеки, само и само, да могат да използват технически властта. Трябва да обясним на гражданите, че местният им депутат , който е поел ангажимент към тях, за каквото и да е, и не го е изпълнил, защото това е партийно решение, ще може да понесе отговорност на следващите избори по един много прост начин. Няма да го изберат втори път, защото е излъгал.

Смятам, че има един праг на търпение. Винаги съм се надявала, че ще избегнем момента да пълним улиците. Протестът също е начин за разрешаване на проблемите. Говорим за битка на настоящата политическа класа и онези, които искат да работят в едно нормално разумно общество по начин, по който да живеят добре всички българи и да има отговорност и стабилност. Ние нямаме стабилност в политиката. И това е много сериозен проблем, защото се предполага, че трябва да има стабилност в политиката, когато управлява една партия и следващата, която е в ляво или в дясно, има последователност. В последните 10 години управлява една партия, но няма стабилност в политиката, няма стабилност в решенията, които взема. Партията не би трябвало да е групичка по интереси и дружина за грабеж. Тя трябва да обединява идеи, граждани с определена цел. Нещо, което не виждаме в нашата действителност. Хубавите приказки, които някой PR e написал и ги е сложил в една програмна декларация нищо не означават. Може да стане и така, че накрая да излезем и на улицата.

Категорично съм противник на смесената система, която в момента ни се предлага, само и само да не бъде изпълнена волята на гражданите. Тя няма как да работи за България поради много причини. Експериментът с полусмесена система или с нещо си подобно, където 30 мажоритарно избрани депутати, ни показа преди години, че изчезва елемента на личната отговорност на избрания от даден район народен представител. Бях контрирана при един дебат наскоро в „Референдум” Атанас Славов, който се опита да ми каже, че „да, депутатът не може да бъде на каишка". Много му благодаря, че го каза в национален ефир и много се радвам, че мисли така. Защото, ако се огледаме в настоящия парламент каишките са невидими, но са на всички депутати, тук, там може някой да я е скъсал. Нямам предвид, че депутатът трябва да е на каишка нон стоп и ако не свърши нещо популистко, ще бъде отзован. Това е пълна глупост. Аз първо казах, че трябва да има регламент, начин и процедура за отзоваване и тя в повечето държави, където този механизъм съществува тя е доста сложна и почти не се стига до там, но пък се стига до там депутати да напуснат като видят, че прекалено много са сгафили. А в България и премиерът не си тръгва като е сгафил, освен в момент на неосъзнаване. В този смисъл това да е избран депутата от едно конкретно място, където го познават не носи нищо лошо в себе си. Веднъж попаднал в Народното събрание, да, той е депутат и представлява всички българи. Тази двукамерност, която я има в други парламенти, може мисловно да я има и в нашето Народно събрание. Да, ти знаеш, аз съм депутат избран от Пловдив, да, към този регион имам ангажименти и ще работя за тях, но това в никакъв случай не значи, че няма да работя за националния интерес. Ние не би трябвало да противопоставяме регионите на цялата държава и на това, което се случва в София. Това е тактиката на партийните централи и те го правят много успешно. И в този смисъл една смесена система, в която партиите ще хвърлят огромен ресурс, повярвайте ми, самостоятелните кандидати нямат никакъв шанс. Аз като независим кандидат в даден район никога не мога да получа възможност за толкова изяви, колкото партийния кандидат. И този, който е мажоритарният кандидат и подкрепен от определена партия, по същия начин ще има този ресурс. Това поставя хората при едни много неравни условия. Мисля, че смесената система има много повече дефекти от пропорционалната. Така наречената частична мажоритарност, която искат да въведат, е само за отклоняване на вниманието на хората.. Защо? Защото да попаднеш в листата на партията като мажоритарен кандидат, ще трябва да си техен приятел, фаворит, любимец, да си делил нещо с тях. Смесената система запазва онази 4% бариера, при която няма как една гражданска инициатива да издигне на 20 места свои кандидати, обединена от обща цел и общи идеи и 9 да влязат в парламента. Тогава ще кажат - не си минал бариерата за партии. За мен смесената система няма нищо общо с мажоритарността. Системата 50 на 50 ще се подиграе единствено с гражданите. Подигравка с гражданите е и система с мажоритарен елемент. Какъв мажоритарен елемент има в една партийна листа, в която са наредени магаре номер 1- областен координатор, магаре номер 2- секретарка на областния координатор, магаре номер 3 – жената на кмета, магаре номер 4 – бившият областен управител, магаре номер 5 – шефа на служба „Земеделие и гори” и т.н. Груб е примера, извинявам се, но това е реалността, аз съм се борила с такава листа във Видин. Целият партиен елит бе изброен в една листа. Както и да прередиш тази листа, те са едни и същи. И най-важното попаднал в парламента магаре номер 4 или което и да е, ни носи послушанието, което ни носи и магаре номер 1. И няма разлика на коя партия ще е в листата. Много показателен бе примера в Кюстендил с шефа на Митницата. Кой ще се опита да ми каже, че олигарсите, бизнесмените ще си купят места в парламента. А шефа на Митницата какво е направил?! Не, него партията просто си го е припознала, защото тя го е създала като субект.

Според мен българското общество е на такъв етап, на който е готов да се пробуди изцяло и дори да въстане, ако не бъде изпълнена волята му. Но не е желателно да има размирици и да има сопи пред парламента. Аз очаквам в края на януари, когато се разпусне това НС, гражданите да започнат да показват своето недоволство . Жалкото е, че и следващите избори ще бъдат най-вероятно проведени по старите правила. Над един месец никой нищо не направи, после ще ни кажат няма време. Искат да ни покажат колко много е трудно и че ще ни трябват шест месеца или година. Ще си позволя една прогноза – следващият парламент не само ще възпроизведе политическото статукво, може да вкарат тук - там някой за цвят. Практика на партиите е дай да хванем някой неизвестен, поне няма да знаят кой е. По този начин бе издигнат предишния кмет на ГЕРБ във Видин – Георги Гергов, дето много го гледахме после по телевизиите. После подкрепи ГЕРБ, призова всички да ги подкрепят, сега е в перфектни отношения с общината и за неговите обвинения не се говори.

Прогнозата. За мен следващият парламент, независимо, че ще бъде излъчен от българския народ, няма да има особена легитимност. И ако хората в следващия парламент се вслушат в гласа на разума и направят едно, единствено нещо да преработят Изборния закон, да приемат промените, които се налагат с Референдума и да направят така, че да се разпуснат след едни шест месеца или година, ще бъдат първите народни представители, които ще трябва да уважаваме и за които ще трябва да си променим мнението. Иначе какво ще се случи? Депутатите ще започнат да мотаят едни промени, ще мине време, а държавата не е в цветущо състояние. Простият човек, не е прост само, защото използва кратки изречения, не знае значението на думичките или пък говори винаги в единствено число, което не е направил с имането на баща си, а е направил с моите и вашите данъци, а и за това, а и защото няма икономическа култура. И докато може с фойерверки да заблуждава хората и да им дава хляб и зрелища, в един момент брашнения чувал се оказва изтръскан. И може би ще си търси поредната жертва сега в рамките на едно ново правителство, за да каже ето мен ме махнахте, ама дойде X, Y, поредния Орешарски, който поради някакво криво разбрано благородство не отвръща, не пада на нивото му. Аз не съм привърженик на това, я да покажем кой, какво е правил през всичките тези години и им изкарай всички кирливи ризи на носа, защото има достатъчно. Иначе всички страдаме от благородството. Моментът на прекалена интелектуалност, леко ме дразни в някои български политици. Смятам, че нещата трябва да си ги казваме с истинските им имена. Гражданите трябва да си покажат по безспорен и категоричен начин волята си. За мен това е Референдума и смятам, че го направихме. Това изискване за тези 12 000 гласа, които не стигнаха би трябвало да накара нашите депутати да се замислят за това, ако бяха в Италия и нямаше праг на гласуване, т.е. колкото излязат 50 плюс 1 да кажат „Да”, какво щеше да се случи тогава?! Ако нямаше тази безумна цифра за провеждане на допитвания, да не говорим и за подписката за иницииране на Референдума... Предлагат се други варианти не този, който определиха гражданите, за да се приспи общественото мнение. Хубаво е политиците да си дадат сметка, че зад този Референдум не стои само един инициативен комитет, не стои само Слави Трифонов, не стои Гражданско движение за „100% мажоритарен вот” или само Гражданско движение „Единни за промяна”. Зад този референдум стои волята на всеки един български гражданин, който е задраскал „да” в квадратчето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Тодор

    29 1 Отговор
    При всякъква система,може да се избере магаре!Стига преди това ,да му се направи пиар по медиите!
  • 2 Хайко

    24 2 Отговор
    Именно заради изброените факти нашите дУпетати не искат да секат клона на който стоят в момента.
    Именно заради това преливане на гласове. Как примерно бат Сали стана дУпетат...точно с това преливане на гласове!! С пренареждане на листи с послушковци, пе*али и всякаква измет.
    Скоро май ще пеем 30 години стигат!!! Времето е наше?!
  • 3 Шляхтиц

    18 7 Отговор
    Госпожо Кирова, при цялото ми уважение към Вас, моля Ви, използвайте пълното и непълно членуване на съществителните имена по правилата на граматиката в българския език. Например: РеферендумЪТ показа ..., Резултатите от референдумА показаха ....

    Коментиран от #14

  • 4 магарето марко

    14 12 Отговор
    Роси, явно наистина мислиш хората за магарета, щом даваш такива примери.
    Алеко не е казвал подобни глупости или не в този смисъл, който влагаш, иначе доста се пънеш, явно си взела ПАРА за тая дейност, лошо няма!
    Я, кажи сега КОЙ ДЪРПА ТВОЯТА КАИШКА?

    Коментиран от #23

  • 5 Ицо

    18 4 Отговор
    Абе Росице,кой ша ти ги чете тия километрични трактати
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диоген

    6 3 Отговор
    Навремето комунистите си бяха съставили Конституцията според както им е угодно на тях; промениха я чак след усилена обсада и живи вериги около Парламента; участниците в тях не се уплашиха дори когато един политик спомена, че най-добре е да дойдат танковете (а танковете идват по единствения оставен с павета и неремонтиран булевард „Цар Борис 3”). След 27 години чакане се видя, че друг път няма, освен масови мирни протести, живи вериги и денонощни бдения със свещи около Парламента. Хората трябва да вярват до мозъка на костите си, че единствения начин за отърваване от партиите, сраснали се с държавата, с мафията и с олигархията е: 100 % мажоритарни избори, свикване на Велико народно събрание с цел промяна в Конституцията относно точки и членове в които се гарантира зависимостта и несменяемостта на институциите; намаляване до 1 лев на партийните субсидии, ускоряване въвеждането на електронно гласуване и др. Това трябва да се изисква незабавно и неотстъпно от депутатите в този парламент; а ако го разпуснат, за това трябва да се настоява пред новите депутати в следващия парламент през април.
  • 8 Диоген

    4 2 Отговор
    Навремето комунистите си бяха съставили Конституцията според както им е угодно на тях; промениха я чак след усилена обсада и живи вериги около Парламента; участниците в тях не се уплашиха дори когато един политик спомена, че най-добре е да дойдат танковете (а танковете идват по единствения оставен с павета и неремонтиран булевард „Цар Борис 3”). След 27 години чакане се видя, че друг път няма, освен масови мирни протести, живи вериги и денонощни бдения със свещи около Парламента. Хората трябва да вярват до мозъка на костите си, че единствения начин за отърваване от партиите, сраснали се с държавата, с мафията и с олигархията е: 100 % мажоритарни избори, свикване на Велико народно събрание с цел промяна в Конституцията относно точки и членове в които се гарантира зависимостта и несменяемостта на институциите; намаляване до 1 лев на партийните субсидии, ускоряване въвеждането на електронно гласуване и др. Това трябва да се изисква незабавно и неотстъпно от депутатите в този парламент; а ако го разпуснат, за това трябва да се настоява пред новите депутати в следващия парламент през април.
  • 9 Правдолюб

    11 1 Отговор
    То се е видяло. Без излизане по площадите няма да мине. Народът ясно си каза думата. Но онези горе бикоглаво си правят устата: „Да. За мажоритарна система сме, но не 100%, а смесена.” Че тя и сега е смесена, какво се променя? – нищо. Парадират също така: „Да. За намаление на партийните субсидии сме – но – не на 1 лев, а от 11 на 10 лева.” Бре, че дебелоглавие; дето вика шопът: „Ти му думай, а оно рупа ли рупа”; правят се на ударени; когато имат интерес - за часове прекрояват из основи Изборния кодекс, а сега са се запънали като магарета. Та… види се, както върви, ще се излиза по площадите, няма начин, въпросът е само кога; в студа, в леда и в снега през януари и февруари, тогава ще е трудно, но ще се топлим с чай и свещи и ще издържим.

    Коментиран от #10

  • 10 мантраджиев

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "Правдолюб":

    Българина още не е дорасъл за референдуми, няма никакъв опит, нито има желание да се развива.
    Сигурен съм, че повечето гласували, 90% си нямат на идея, какво е мажоритарното гласуване, а взимат решения на базата на мантрите и манипулациите от медиите, а както знаем МЕДИИТЕ са на тези същите олигарси, които защитават статуковото!
    Хайде сега се позамислете, защо медиите, или по скоро някои медии, защитават толкова яростно идеята за мажоритарните избори!?
    Ако мажоритарните избори бяха толкова страшни за олигарсите, защо техните медии ни агитират постоянно за мажоритарното гласуване???? Какво им пречи на олигарсите да платят на тези медии да си държат езика зад зъбите, както всичко останало в България?
    Защо депутатите гласуваха за задължителното гласуване, когато то е толкова опасно за тях?
  • 11 мантраджиев

    6 1 Отговор
    Как може да наречем народ, който избира еднолично управялвана партия, от човек без нужния опит и ценз, който даже не знае и един чужд език!? За, когото Дойче веле, Уикилийкс, американският посланик твърди, че имал "тъмно" минало!?
    Какъв е този народ?
    Как може да се вярва на народ, който прави подобни избори и държава, чиято съдебна система оправдава пословични бандити от прехода, която не е осъдила ефективно нито един политик, нито един престъпник, въпреки, че за тях се носят легенди и се пеят песни!?
    Референдума е много съмнителен, както и събраните гласове за неговото провеждане!
    Много е странно, как хората са гласували с ДА за задължителното гласуване, т.е. са се задължили САМИ, сами си гласуват САНКЦИИ и сами се лишават от гражданските си права!
    Самото задължително гласуване е противоконституционно, беше погазена Конституцията на България
  • 12 Читател

    3 0 Отговор
    До магарето Марко: и дядо ми имаше такова ...
    А за Алеко. Никога не е писал глупости, само дето някои хора не искат да мислят в образи и всичко им е буквално. Дано не са много магаретата ...
  • 13 мантраджиев

    4 3 Отговор
    Най-големият плюс за олигарсите, които всъщност инициират мажоритарните избори е, че ще купуват изборите по лесно, ще се купуват депутати, вместо гласоподаватели, чиста работа, а всеки ще познава депутата, който избира, точно толкова, колкото познава и сегашните кандидати, така ще се размива отговорността, защото отговорни ще бъдат само 1 човек, вместо цяла партия и така политическите "проекти" ще са по евтини, отделно хората ще бъдат манипулирани от медиите, които работят на тези с парите, така, подставени лица на разни феодали ще имат свободен достъп до властта, а после ще ги изтръгуват за някой друг лев на по голямата партия.
    Ако не могат да ги купят, най вероятно ще ги застрелят и готово.

    Коментиран от #15

  • 14 Девойка

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шляхтиц":

    Към Шляхтиц - само да Ви поясня, че госпожа Кирова няма вина за правописа в статията..обърнете съм към редакторите на сайта
  • 15 Киро

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "мантраджиев":

    спри да дрънкаш глупости, дето си ги зазубрил в някое партийно офисче!

    1. Олигарсите щели да станат депутати. ГЛУПОСТИ. За какво му е на някой олигарх да става депутат? И дори да купи гласовете на 50% от населението, какво ще направи с единия си глас в парламента?

    2. Щели да се купуват депутати, а не гласове - АХАХАХА и как бе, нали хора пак гласуват за кандидатите?!

    Лоша била мажоритарната система, а?
    Веднага тогава отивай да подскачаш да отменят кметските избори, че са лоши!
    И да не пропуснеш да изпратиш по едно писмо на САЩ, Великобритания и Франция и там да обясниш, колко са смотани и нищо не разбират от избори!

    Коментиран от #18

  • 16 Г(Е)РОБ

    4 0 Отговор
    Дето е било - пак ще бъде... Дето е текло порой, пак тече!

    ХРИСТО БОТЕВ : "...Нашия народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила. Тука се подиграват с имота ти, с живота ти, с трудът ти, с децата ти и най-свещените предмети на твоето човешко съществувание, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за твоите страдания! Какво искате от подобен народ? Той е роб, и роб безусловен...."
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 киро

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Лоша била мажоритарната система, а?
    Веднага тогава отивай да подскачаш да отменят кметските избори, че са лоши!
    И да не пропуснеш да изпратиш по едно писмо на АМЕРИКА, АНГЛИЯ и франция и там да обясниш, колко са смотани и нищо не разбират от избори! Това е от рошавия сценарист на славиту. Като, че ли те плащат сега на тоя.

    Коментиран от #21

  • 19 смешко

    2 1 Отговор
    спри да дрънкаш глупости, дето си ги зазубрил в някое партийно офисче!

    1. Олигарсите щели да станат депутати. ГЛУПОСТИ. За какво му е на някой олигарх да става депутат?Епа он че си назначи чрез мажоритарната система, ште му пласта заплата. И дори да купи гласовете на 50% от населението, какво ще направи с единия си глас в парламента? Затова ште си купи оште и ште търгува с гласовете им в парламента.Както каза славиии и

    Коментиран от #20

  • 20 мантраджиев

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "смешко":

    Кое е глупости бе паляк?
    Олигарсите ще си назначават техни подставени лица, както до сега, голяма част ще са по партийна линия, както до сега, а този, който загуби остава извън играта (Паламента), т.е. остава една партия с някакви неизвестни "независими" депутати, които веднага ще бъдат купени, като пазара на роби, КАКТО ДО СЕГА!
    Ти не гледаш ли какво става в Парламента или само слушаш, какво ти казва Гологлавия по Бунак ТВ!

    Коментиран от #34

  • 21 мантраджиев

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "киро":

    Ти били си поне веднъж в Англия? Най вероятно не, е па ти си от село имате кабел и он гледа БТВ и там го казаха, хахахах, няма такива образи никъде по света!
    Вземи си пернишкия винкел и си го удари у главата. :)
  • 22 Лаврентий Берия

    6 2 Отговор
    Красиви и леко безмислени думи, тъй кото за съжаление 90% от гнусното племе, населяващо територията България, се състои от тъпи, неуки, мързеливи, завистливи и озлобени, които не се интересуват от нищо, което не ги засяга лично, иначе казано - не им пука за нищо, което става около тях или до тях.

    Не очаквай подобни екземпляри да напълнят улиците, камо ли да изринат сегашните властимащи, или да направят нещо радикално... Пред компютъра всички са герои, но ако стане дума за действия, ще открехнат прозореца, ще погледнат навън и ще затворят : Абе, да не съм луд да ходя да протестирам, подкрепям, да си кажа мнението на тоя студ, дъжд или сняг.

    :-)
  • 23 Сори

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "магарето марко":

    Точно това е казал Алеко чрез устата на неговия герой...бай Ганьо..,,Дайте ми Магаре и от него мога да направя министър председател""..прочетете поне една книга и тогава правете ,,тъпоумни коментари...Росето ви го обеснява съвсем простичко и подробно като на,, трудни хора"" а вие веднага и намерихте кусури...
  • 24 гост

    2 0 Отговор
    до Шляхтиц

    Ей Шляхтиц,
    сменяш смисъла, конструкцията и в следствие граматиката.
    Имаш ли 15 годинки, господинчо?
  • 25 ВЮБ

    3 1 Отговор
    Ако трябва да сме честни един с друг, ясно е, че последните парламенти и пълнежа в тях са пагубни за България. И колкото и да не искат партийните ръководители, трябва ни промяна. За тези неща гласуваха българите. И забежките с граматиката и злобните закачки не могат да променят това.
  • 26 дедо Шишарко

    1 0 Отговор
    Е та ние 2-пъти го избирахме!
  • 27 Глупости

    4 3 Отговор
    Говорите за милионите подкрепили референдума?!? Колко от тях знаят за какво са гласували?? Колко от тях знаят какво е мажоритарен избор?? Пълни глупости! И не сравнявайте с Америка и Германия, че там нещата са далеч по-сложни! От гласувалите на референдума максимум 500 000 знаят бегло за какво са гласували! Референдумите са работещи при Народ с акъла си! Другото са глупости и популизъм!
  • 28 Росица

    2 2 Отговор
    Да се привилегирова политическата каста като единствено осъзнаваща за какво се гласува е доста грубо. А и ме кара да си задам въпроса: Защо не бе проведена информационна кампания, която да разясни на избирателите какво означава ДА или НЕ на някой въпрос. Нима очаквате малкото хора с акъл (ако мога да ползвам израза Ви) да спят, докато се води кампания, а после да се правят, че Референдум не е имало ...
    До глупости

    Коментиран от #30

  • 29 Глупости

    4 1 Отговор
    Не защитавам днешните политици, но и не вярвам сляпо, че с мажоритарен вот в парламента ще влязат хората които ще оправят България! Помислете за България извън София, там където с 5-6000 гласа местните тарикати ще влязат в парламента. Ценко Чоков и много като него. Хора с голям бизнес в малки градчета! Хващате се за мажоритарния вот, както едно време за думите на царя.

    Коментиран от #35

  • 30 Крилья Советов

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Росица":

    Точно тези неща се мъчех да обясня и под статиите на Валери Найденов, който също си въобразява, че мажоритарните избори, но в 2 тура са панацея и веднага ще изринат политическата кал от обществения живот. Намерението е красиво и вълнуващо, но и тук ще го кажа - това, че нещо работи добре във Великобритания и Канада, съвсем не значи, че ще проработи добре и у нас! Ето ги малките градчета с техните кметове - кметовете са избрани мажоритарно, да не би да цъфтят?! Единият от кандидат - кметовете осече гората веднага щом стана кмет, а бе подкрепен от местен феодал именно с тази цел - почерпки, кебапчета... Другият действително имаше намерение да развива нещо, но никой не го подкрепи, защото местният феодал по случайност е и единственият работодател в региона...

    Прави са хората писали преди мен да реагират негативно на илюзията за промяна, която щяла да настъпи след въвеждане на мажоритарна система. Ще спечели този, който плати повече. Ще спечели този, който покани популярни личности за народни представители, тотална победа на популизма. Представете си Азис и Фики Стораро в парламента - с партийна листа биха ги вкарали, но не са го правили, а народната любов на простите и ограничените спокойно ще ги прати да коват закони. Какво бихме могли тогава да кажем - ех, демокрация!

    Между другото, политическата класа няма да пострада много, включително и партиите. Всеки един кандидат може да бъде купен и мажоритарните избори няма да променят това. Какво от това, че
  • 31 Крилья Советов

    2 2 Отговор
    Щях да добавя, че един мандат стига, за да си създадеш необходимите контакти, да спечелиш доста пари "под масата", да подарят на жена ти апартамент. Как ще ви спрат?! Сметната палата ще обяви, медиите ще повторят, че на името на жена ви се водят 15 апартамента. Е, и?! Максималното, което може да се случи е да ви отзоват избирателите или да не ви изберат повторно. Е, и?!

    Основните моменти и при двата вида избирателна система са си същите - същите цели, същите избиратели. Хазарт играете ли? Марешки заплати два билборда, направи си реклама по медиите като "защитник" и се появи на избори, "залагайки" на евтината пропаганда. Не го избраха, но шансове имаше и тези шансове щяха да дойдат с ниски разходи и висок риск от загуба.

    Съвсем не е задължително партията да "плаща". Партията има кръг от присламчили се около нея олигарси и влиятелни хора. Достатъчно е както миньорите от "Бобов дол" биват извозени с автобуси под строй, за да гласуват за "правилния" кандидат, иначе ще си загубят работата. Достатъчно е олигарсите да се разберат помежду си, единият да почерпи другите и изборите са спечелени.

    В България нещата са много по-различни от Канада и Франция...
  • 32 капиш

    2 0 Отговор
    Роси, май си права? Аз от 70 Яре олд назад не виждам да сме избирали нещо по-различно, от описаното? Явно сме традиционно ояслени тук....? А това говори красноречиво, че и следващите потенциално са такива.... УЖАС!
  • 33 Роси

    1 0 Отговор
    Писало -брисало типично по женски....по-кратичко моля
  • 34 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "мантраджиев":

    Във Франция има представители на 12 партии - избрани мажоритарно!

    Тия ви евтини клишенца, че щяло да има една партия - в някое бунгалце - клубче на СДС ще си ги плещите на чаша ракия в пластмасова чаша!

    Нямате един свестен довод срещу мажоритарната система, освен довода, че ще бъдете изхвърлени като мръсни котки от властта и последните ви надежди, че пак ще се присламчите до ГЕРБ в управлението и ще лапате - умират!
  • 35 Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Глупости":

    Ей го партийното тролче на СДС - "Мандраджиев", сега с друго "име", да извади поредната глупост - че с по 5-6 хиляди гласа щяло да се влиза и щели да влизат Ценко-Чоковци!

    Ей, менте, един депутат ще се избира от около 30 хиляди с право на глас, тоест, това е населено място с 40 000 души!
    Град, от сорта на Сливен (в момента).
    Това не е село, да избере местния феодал, а населено място с 40 000 души!

    Айде и още една от седесе опорките ви отиде у канала!
  • 36 Киро

    2 1 Отговор
    И относно последната "опорка" на жалките седесарчета:

    Значи не знаели хората за какво гласували и какво са мажоритарни избори, а?

    Ама иначе знаят за какво гласуват при пропорционалната система, нали?!

    Или когато не ни харесва какво искат хората - то те са тъпи и не разбират, ноооо когато ни харесва - тогава са умен електорат!

    Жалки сте!
    Народа си каза мнението и мажоритарна система ЩЕ ИМА.
  • 37 Росица

    7 1 Отговор
    Боя се, че да се разсъждава по тема се е превърнало в национален спорт. Аз отказвам да приема, че никога нищо няма да се промени към по-добро, каквото и да се прави. И отказвам да приема аргументи, зад които стоят предположения, без опит за промяна. Просто на теория.
    Искам да живея в различна държава. Може и да са малко, но смели, образовани и почтени българи има. И ще направя всичко, за да се обединим и да работим за промяна.
    Всичко е възможно и зависи от нас. Нужно е само малко себеотрицание и много постоянство.
    Аз правя това, в което вярвам. Правете го и вие. И ще се изненадате как всичко е възможно ...

    Коментиран от #39

  • 38 Безпартийният

    6 0 Отговор
    Движение “БЕЗПАРТИЙНИТЕ ХОРА“ имат решение на казуса, “АКО ВЛЕЗЕ ЦОНКО“.
    “Всеки депутат да може да бъде отзоваван с толкова гласа с колкото е избран за такъв“.
    Винченцо Каревски
  • 39 Крилья Советов

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Росица":

    А какво стои зад твоите аргументи? Надежди и предположения - ще се промени, няма да се промени... Аз съм смел, образован и почтен български гражданин и ... Пак не ви вярвам! Какво има зад вашите разсъждения по темата (освен на места полуграмотност?!)? Аз не видях нито едно убедително доказателство, че веднага ще се усети промяната и страната ще тръгне напред. Всичко е очаквания, спекулации и желания, но не и реално представена и функционираща система от опорни точки, които да дефинират какво, аджеба, търси българинът.

    Никъде не казвам, че никога нещата няма да се променят към по-добро и може би промяната в изборната система е едно от началните условия за една успешна България, но едновременно с това държа и да кажа, че да се надяваме на промяната в изборната система да направи чудеса за нас е небивалица. Всички помните, че именно мажоритарният вот доведе до Симеон Втори - да, системата бе пропорционална, но огромната подкрепа на хората бе за Царя, така че можем да го считаме за мажоритарно избран. Вие си избрахте Бойко Борисов - гасувахте предимно за ГЕРБ и личността на Борисов. Преди това гласувахте за Костов, а по-преди крещяхте по площадите "Победа!". Всички тези личности ги доведохте вие, а после се мъчите да заблудите останалите, които не са слепи като вас - виждате ли, известните личности не са проблем, проблем са хората около тях. Нима? Значи политиката на ГЕРБ не зависи от Борисов, а от хората около него? Луканов и Виденов не бяха виновни, вино

    Коментиран от #41

  • 40 Крилья Советов

    3 2 Отговор
    Да, Луканов и Виденов не са виновни, виновни са анонимниците около тях. А кой е лидер на партията? Кой е глава на правителството? Анонимниците ли? Анонимниците ли се срещат с чужди държавни представители, анонимниците ли внасят проектозакони?!

    Госпожо, разбирам вашите желания и очаквания, но не вярвам в автоматичното и незабавно "излекуване" на държавния организъм от корупция или мръсни схеми. Ако някой иска да подари на жената на депутат недвижим имот срещу неговата подкрепа за гласуването на някой закон или поправка и изменение в закон, или за осъществяването на друга несъвсем чиста сделка или бизнесинтерес, мажоритарната избирателна система няма да го спре в никакъв случай.

    Целият вой сега е "ние сме различни", "ние няма да правим така", "да сменим лицата/да седнем ние", а нещата и с новите управници няма да се оправят. Тотална заблуда и манипулация!
  • 41 Росица

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Крилья Советов":

    Не Ви познавам. Хубаво е след демонстрираната и дебело подчертана претенция за грамотност да решите на ти или на Ви ще общуваме.
    Що се отнася до "мигновен ефект от избирателна система", това явно Вие очаквате, но аз не говоря за подбен. И не виждам защо е това настървено и доста пошло полу-отрицание, полу-разочарование и полу-желание за промяна, но не точно по предложения начин ...
    Не обещавам, каквото и да е. Това е нещо, което изброените от Вас политици умеят и практикуват от години.
    Аз заявявам своята позиция. И не мисля, че важно лично Вие да ми вярвате. Важно е да бъде дадена възможност на повече и по-достойни хора да представляват гражданите. А това определено не се случва днес. И да, причината е не само в изборната технология, правилата, системата, а и в гражданското общество и/или липсата на такова.
    Но българите се произнесоха на Референдума. И всякакви интерпретации са ненужни. За това имахте време преди 6ти ноември.
  • 42 Електурална единица

    2 1 Отговор
    Мажоритарната система ще доведе до още по-голямо купуване на гласове .Ще напълним парламента с нови некадърници и ще останем на последно място в Европа ...

    Коментиран от #45

  • 43 Бай село

    3 1 Отговор
    Госпожо по добре магаре да изберем отколкото ненаситни хиени като вас !Магарето е тревопасно животинче , трябва му тревичка и водичка и после мир . Вие 27 години не се наядохте ,не се накрадохте не спряхте да лъжите и сега пак борба за власт не искате мажоритарна система за щото мутри , като вас ще изчезнат от парламента , а вие това не може да го преживеете. Стига с вашата наглост отстъпете на кадърните и честните!!

    Коментиран от #46

  • 44 Дедо Илйо от Петричко

    1 0 Отговор
    Що сички реват за мажоритарния вот, а забравят субсидията. Нъл Бай .й се държи за референдума, що забрави субсидията. А сега се готви пак да е най-главен .й в държавицата ни. Ненаял се. Ама като сме такива п-атки - пада ни се тъп .й като него!
  • 45 Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Електурална единица":

    Глупости, изчоплени от носа!
  • 46 Росица

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Бай село":

    Съжалявам за Вашето нещастие. И за гнева, който изпитвате. Аз лично потърсих причината за света, в който живея в себе си.
    Преди 27 години все още учех. Бях далече от обществените дела. Никога не съм била част от българския парламент.
    Участието в обществения живот е призвание, а не професия.
    А да се сипят елементарни клишета, по отношение на всеки, който мисли различно е недостойно.

    Коментиран от #49

  • 47 Г(Е)РОБ

    1 0 Отговор
    И аз това кезвах преди 5-6-7 години https://s26.postimg.org/lqhkbotnt/1z3z58z.jpg
  • 48 Бай село

    1 0 Отговор
    Продадоха връх Руен и още 10 000 дка държавни земи с компенсаторки зад гърба на селски кметове от Кюстендил.
    Купувачите са Росица Кирова и Огнян Тодоров.
    Росица Любенова Кирова купува с компенсаторки земя от 2839 дка в землището на село Каменичка Скакавица, а също и 537 дка в Раненци, още 546 дка в същото село. На второ място е класиран Мариян Йорданов Петров и за двата имота. Огнян Митков Тодоров купува още 941 дка в село Раненци. „Земите са високопланински и са 10-а категория, закупени са за жълти стонки с компенсаторни бонове от двама човека”, твърди кметският наместник на селата Раненци и Преколница Мирослав Малинов. „Продадените имоти са от последните поминъци на близо 1200-1300 жители, които отглеждат домашни животни през лятото и берат боровинки и билки. Парадоксално е, че в част от продадените земи попада и връх Руен”,
  • 49 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Росица":

    - Г-жо Кирова, референдумът вече е факт. Близо 3,5 милиона българи дадоха своя вот. Вие представлявахте инициативния комитет "Единни за промяна", който бе в негова подкрепа. Как се представи Видин в националното допитване?

    Не, не и не.Казах!