Last news in Fakti

17 Декември, 2016 08:30, обновена 17 Декември, 2016 23:09 6 122 45

Президентът-султан или последното изкушение на Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • турция

През 2016 г. Ердоган окончателно и едностранно узурпира позицията на силния и затвърди неограничения си статут

Президентът-султан или последното изкушение на Ердоган - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отминаващата 2016-та беше велика година за Реджеп Тайип Ердоган. Турският президент оцеля след военен преврат.

Няма значение дали говорим за предварително режисиран от властта сценарий или провал на генералите. Ердоган спечели велик триумф в своята пълна с победи политическа кариера. Изкара хората по улиците за собствена защита. Успя да направи немислимото – да постави името си и думата „демокрация” в едно изречение. Това може да се определи само по един начин – шок и ужас.

Поддръжници на Ердоган ритат войник, участвал в преврата и блокадата на мост над Босфора - Истанбул, 16.07.2016 г.

През последното десетилетие агресивната дипломация и безкрайното самочувствие на Ердоган изглеждат безкрайни. Те му помогнаха да налага волята си над американски президенти, да „извива" ръце в Брюксел, да прави каквото си иска в Близкия изток и дори да свали руски самолет. Казано по друг начин – Ердоган си повярва в повече и все по-често започна да престъпва „червената” линия. Но почти никой не опита да го спре.

През 2016 г. Ердоган окончателно и едностранно узурпира позицията на силния и затвърди неограничения си статут. Няма никакво съмнение, че в средите на военните още има хора, които не са съгласни с политиката на президента. Но повече никой няма да посмее да го каже. Турският народ не може да свали по демократичен път човека, който постоянно тъпче правата му. Дори армията не успя да повтори добре тренираното упражнение от миналото. Не се сещам за друг, който да има шанс за успех. Не и от Турция.

Заседание на турското правителство. Всичко изглежда спокойно и под контрола на човека в центъра - Анкара,12.12.2016 г.

От 1960 г. насам 4 правителства бяха свалени от власт от генералния щаб, включително и това на премиера - ислямист Неджметин Ербакан през 1997 г. За справка, последният е политически наставник на Ердоган. Беше време, когато армията щеше с гръм и трясък да нахлуе в градовете или просто да даде да се разбере, че няма да толерира този или онзи политик. До часове правителството на деня отиваше в историята. Дори и Ердоган. Сега очевидно са останали само трясъците. Схемата: „най-добре е танковете да дойдат” – вече не върши работа!

Ефективните присъди по делото „Ергенекон” през 2013 г. и неочакваната амнистия през април известиха края на една епоха в Турция. Финал на времената, когато армията играеше ключова роля, понякога със сила, в политическия живот. Старата военна гвардия беше отказана от борбата. Като далечен спомен остава времето, когато армията се налагаше като защитник на светските принципи срещу това, което разглеждаше като заплаха от ислямизация на обществото. На 16 юли 2016 г. командващият Генщаба на турската армия говори с носталгия за Османската империя! Могъщите изглеждат окончателно принизени!

Ердоган се радва на народната любов. Повечето от присъстващите не се вълнуват от затварянето на телевизии или спирането на интернет, защото никога не са ползвали такива - Истанбул, 11.12.2016 г.

През последните 25 години бяха водени няколко глобални войни. Целта им – свалянето от трона на диктатори, поне според вижданията на организаторите. Видяхме принудителна смяна на властта в Багдад, Тунис, Кайро, Триполи и дори сериозно раздрусване в Дамаск.

През цялото време под носа ни, напълно необезпокояван и дори солидно подкрепян, събираше сили политик, който може да надмине всички. Човек, който наистина разполага с оръжия за масово поразяване за разлика от Саддам. Президент, който е готов да върне историята с век назад за разлика от Бен Али. Диктатор с идеи и липса на скрупули срещу собствения си народ за каквито Кадафи едва ли беше способен да си помисли. Държавен глава с геопололитическа визия, която няма да чуем дори от поредния лидер на трибуната в Пхенян. Накратко, един истински Ким Чен-ир, но разполагащ с „F-16” и то на границата на Европа.

Всъщност какво още може да си позволи Ердоган, който вече направи всичко? У дома той сменя и назначава премиери, затваря медии, вкарва и вади от затвора съдии и висши военни. Има и сериозна подкрепа на всякакъв вид избори. Ердоган отдавна е всемогъщ на собствен терен. Макар и сложна на пръв поглед личност, той всъщност е класически политик, който печели точки от популизма. Основната му цел винаги е била да изглежда силен в очите на ислямисткия си електорат. И превратът му дойде като рекорден джакпот.

Президентът-султан или последното изкушение на Ердоган
Снимки: БТА/АР

78 години след смъртта на Мустафа Кемал Ататюрк в Анкара управлява друг президент. Не по-малко амбициозен от „Бащата на турците”. Политик със своя визия за бъдещето, която отдавна плаши все повече не само сънародниците му, но и близки и далечни съседи. Сега Ердоган атакува заветите на „Бащата”. Вече няма кой да го спре. Военните, които бранеха наследството на Ататюрк, са в графата на „лошите”. Ердоган безброй пъти показа, че няма да се спре пред нищо, за да постигне целите си. За много от тях президентът мълчеше и ни оставяше само да гадаем и това никога не ми е харесвало. Последните събития потвърдиха страховете ми. Основната цел на Ердоган отдавна не е опипване на почвата, а началото на унищожителен огън по наследството на Ататюрк!

Преди седмица Ердоган окончателно разкри картите си, след като в парламента беше внесено за разглеждане предложение на Партията на справедливостта и развитието за голяма конституционна поправка, която готви правителството за въвеждане на президентска система. Това всъщност е голямата амбиция на Ердоган през последните години. Но едва сега, благодарение на политическия съюз, който формираха с Партията на националистическото действие, могат да намерят достатъчно депутати в парламента – над 330 от 550, за да реализират прехода.

Всичко се развива точно по плана на Ердоган, а президентът определено държи ситуацията под пълен контрол. Държавният глава изнася реч пред областни управители - Анкара,12.12.2016 г.

Ако всичко това се случи по плана на Ердоган, Турция ще се откаже от парламентарната система в европейски стил, към която се придържа от създаването на републиката през 1923 г. В нея президентът е непартиен държавен глава, а реалната изпълнителна власт стои в ръцете на премиера. Ердоган нямаше проблем с това устройство през цялото си първо десетилетие на власт, когато той самият беше премиер. След като реши да се кандидатира за президент през 2012 г. обаче, той и съветниците му започнаха да се застъпват за „президентска система” и нова конституция, която да позволи това.

Спешността придавана на темата, въпреки всички останали важни въпроси, пред които страната е изправена в момента, също показва, че стремежът за нова система има нещо общо с персоналната траектория на сегашния президент. Ердоган използва много фактически правомощия, преминаващи отвъд неговата конституционна роля, и това, което трябва да се направи е системата да стане по-съвместима с реалността, най-вече на Ердоган.

Ердоган притежава всичко необходимо, за да се задържи на власт, докато пожелае. Негови поддръжници празнуват победата срещу превратаджиите на емблематичния мост над Босфора - Истанбул, 21.07.2016 г.

Какво следва. Парламентът ще гласува предложенията. Нужните над 330 гласа не изглежда да са проблем. Следва референдум в началото на 2017 г. Ако от гласуването на него излезе положителен вот, което е доста вероятно, тогава Турция ще има изцяло нова политическа система.

Новата конституция ще влезе в сила евентуално през 2019 г., същата година, в която приключва настоящия петгодишен мандат на Ердоган. После ще се състоят първите президентски избори в новите условия. Тъй като сегашното му президентство няма да се брои, Ердоган ще има шанса да получи още два мандата от по пет години, което ще го задържи на власт до 2029 г. Тогава той ще е на 75 години и ще е управлявал през последните 27 от тях. Това ще е почти двойно на времето, прекарано във властта от Ататюрк.

Топката е в краката на Ердоган и той ще "бие дузпата" на всеки, който се изпречи на пътя му - Истанбул,10.12.2016 г.

Във всеки случай предстоят забележителен политически събития. Това ще бъде нещо, което ще предизвика еуфория у избирателите, страх и травма у опонентите и ще заеме важно място в политическата история на света. Подобен довод в мислите препоръчва поддържането на реализъм по темата. Излишен оптимизъм определено не е от полза. Ердоган никога не е имал образа на бял гълъб, но сега изглежда като птица с остри нокти и явно няма цена, която да не е готов да плати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    6 28 Отговор
    Леле Анатолий... Каква омраза само?!Човека не иска Турция да се подчинява на Изтока или Запада и предлага трети път на разбирателство и добросъседско отношение.. Приюти 3 милиона бежанци за разлика от фашисткото западно общество. Прави избори и ги печели, държи си на думата.. И прави това което казва за разлика от гей политиците

    Коментиран от #4

  • 2 Хасан

    8 26 Отговор
    Да може да се противопостави на Русия,САЩ,Европа и Иран едновременно се иска големи т...ци.. Ако не бях българин точно исках да бъда турчин

    Коментиран от #5, #32

  • 3 Хасан

    5 24 Отговор
    Анатолий, превратаджии които за подкрепяли Ататюрк???? Хехе. Водени от радикален лидер на ислямска секта Гюлен.. Тъпотия
  • 4 некойси

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Асане, статията си е много добре написана и това съвсем не е този чародей, който ни пробутваш.
  • 5 Лафчи

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Не си нито едното, нито другото!
  • 6 АДАМ

    18 3 Отговор
    САМ ДА СИ НАПРАВИШ ПРЕВРАТ ЗА ДА ЕЛИМИНИРАШ ВСИЧКИ , КОИТО МИСЛЯТ РАЗЛИЧНО ОТ ТЕБ ...??? ТОЗИ ФЕС МАИ НЕ Е ЧЕЛ ИСТОРИЯТА НА ...ЧАУШЕСКУ ???
  • 7 Хасан

    6 27 Отговор
    Тъпа статия.. Написана от човек който е против демокрацията и демократичния избор и е за "назначен "от Изтока или Запада президент!ей затова в България няма избрани а назначени премиери.Ако имаше избрани щяха да бъдат за Южен поток и за Белене защото е в интерес на българския нсрод
  • 8 Хасан

    7 23 Отговор
    До некойси.. Аз не казвам че Ердоган е чародей.. Нямам и нещо общо.. Аз пия и пуша и по к..вета и сигурно ще горя в ада.. Той не е рокаджия да го харесват, а просто истински лидер..
  • 9 Българин

    23 6 Отговор
    Хасанчо разбрахмете хайде отивай да си живуркаш в турция
  • 10 Хасан

    7 22 Отговор
    До брат ми Българина.. Като депортацията на турците през 1989 година ли да ида?? Как му казваш "голямата екскурзия "

    Коментиран от #11, #30

  • 11 no fes

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Като ти харесва толкова Ердоган хващай багажа и заминавай при манафите.Сега е лесно никой няма да те спира.
    Благодари се че българите са толерантен народ защото ако ти приложим методите на турците които толкова хвалиш няма и помен да остане от теб и родата ти.
    За спрвка можеш да прочетеш за избиването на арменци и българи включително и през 20 ти век.Милиони са избити и Бай Тошо нищо не е направил сравнено с турските мръсници.
    Не сме забравили Ботев и знаем какво е турчин да беснее.
    За това като искаш да ти пишат сладки приказки за Ердоган отиваш на Юг и там ще се радваш на ръководните му умения.
  • 12 Булгарин

    14 5 Отговор
    Аз никой не съм депортирал. Българите с турси вероизпведание сами се вдигнаха против власта. Защо обаче се оказа, че турция не ви искаше ? Защо се върнаха ? Ати хасане дето и ти незнаеш какво искаш ще ти кажа какво се опитвате да толерирате втора Либия, Ирак, Сирия. Света върви напред и момента с границите, религиите и материалните блага ще преживее но за съжеление по трудния начин.
  • 13 гост

    5 9 Отговор
    Хасане, мъчиш се да им раздвижиш малко сивото вещество, но от всекидневните медийни промивки и чалга "култура" гънките почти не си личат вече. Плондери имат в главите си. Слепи са за това, което е в основата на написаното от теб, а се хващат за думите и просто изпълняват програмираните реакции. Нищо повече от зомбита уви.

    Само един коментар по статията:
    "През последните 25 години бяха водени няколко глобални войни. Целта им – свалянето от трона на диктатори"? Дали?

    Дори да е така, това е била оперативната цел, която е много малка част от тактическото планиране и в крайна сметка няма почти нищо общо със стратегическата цел и замисъл.
  • 14 Друг гост

    9 3 Отговор
    Хасан защитава лидер, чиято страна дестабилизира друга с цел икономически и териториални облаги вече повече от 30-40 години. Не е тайна, че.балансьорът във властта ДПС помогна значително за това което е България в момента а именно унищожаване на национално съмосъсзнание и икономика. Не е и тайна сериозната финансова подкрепа за ДПС. Да наистина се превърнахме във балони ама от къде дойдоха балоните и кой ги надува ? От едната ни южна съседка.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 turkinya

    2 10 Отговор
    Ami, ako kajat sistoto i na bilgarite,koito jiveyat v cujbina? Hayde otivayte si.
  • 17 ne sim Hasan

    1 10 Отговор
    Bidete blagodarni na Erdogan,ce ne e zasilil vse oste bejancite kim Bilgariya.Pitam togava kakvo ste pravim?Az jiveya v cujbina i poznavam mnogo bilgari, koito nedovolstvat ot nacina na jivot tuk ama nikoy ne si trigvat.Nedlagodaren narod sme priznayte si!
  • 18 Киро

    13 1 Отговор
    Аз ще ти кажа какво ще стане, ако ердогрух пусне емигрантите, че да спрете с тия глупости:

    ЕС ще пострада, ще има месеци объркване и ще е катализатор най-накрая да се защитят границите и да се депортират ислямските скакалци!

    НО!

    Турция ще се превърне във враг на Европа, със сигурност ще последва икономическо ембарго, което ще срине турската икономика за 2 месеца! (помните таварищ Путин и неговите санкции, нали?)
    50% от износа на Турция е за ЕС, за няколко седмици ще напълнят потурите догоре при санкции!

    Да не говорим, че няма бял човек да стъпи при ислямизиращите се турчуля, да не говорим за инвеститор и ще се наложи да се върнат половин век назад в икономическото си развитие!

    Хайде сега пак си помислете дали ще пускате "бежанците"!
  • 19 Хасан

    2 13 Отговор
    До друг гост---Айде сега пак турците са ти виновни.. Пак турци са крали и ограбвали БГ и пак не ги стигнахме американците.. Къде беше като ти съсипваха селското стопанство, като продаваха на килограм промишлените ти предприятия?? Излезе ли на улицата?! Не си.. Спряха ти Белене.. Излез и протесъирай нямаш ли нужда от атомна индустрия?!
  • 20 Българе

    0 8 Отговор
    Няма какво да се страхуваме от бежанците.. Не искат да са в България а да са на Запад..Меркел да му мисли..

    Коментиран от #22

  • 21 Хасан

    1 11 Отговор
    До гост.. Прав си.. Световната конспирация работи с пълна сила.. Миналия век врага беше червената мечка от Сибир, това столетие се очертава да бъде бедния бедуин от пустинята.. Рамбо ще го превърне в опасен злодей и Джеймс Бонд ще отиде да го убие!! Но мечката се завърна заедно с китайската панда
  • 22 Друг гост

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българе":

    Хасане правим вече полемика. Виж сега какво е любимата ти съседка. Пококуроса Ви да правите размирици и властта ви изгони към турция там майстори, които са работили на винатани казават не ни искат не сме били турци. Както човека си търси някви роднини защото 3 ти ден защото никой не ги послонява - да приютиш пътник в ислмската религия знам, че е закон един тир ги блъска и още няколко дни спът в канавката защото никой не им помага. После хората с свършили пари се прибират ипочват от нулата къщи живот ранота.
    Други майстори разказват нащо ДПС ги виждаме по избори да лъжат майките ни с по един килограм боб олио да гласуват за тях а тютюневат промишленост те пк я държат. Ховрата казват че с тютюна ги смачкват от цени и условия за искупуване да седят там и само да гласуват.
    Купувам си нещо като паста балкан от турско село тя е съставена от маргарин и захар обвита внещо като шоколад - пълна контабанда само снадписи на арабски и турски моето мнение е ви и тровят.
    Да евала на Турските политици за проспериращата икономика но тя е насочена в ущърб на България.
    Да и прав си за българските политици за това , че са продажни и ни разказайа играта.
    Ама не си мислете, че ако стане турско в Бъргария ще сме на нивото на Германия няма да стане ще бъде много по зле зщото ще продължат да ни експоатират.

    И като споменавате постоянно възродителния процес отидето до Батак влезте в църквата костница и прочетете това, което е написано и пак пишете в интернет. 500 години е
  • 23 az sim

    2 10 Отговор
    Kire ti ne i misli Turciya.Misli Bilgariya,ce sme mnogo,mnogo zle.Za takiva,kato teb naroda e kazal- Ne placi za cujdoto umryalo!

    Коментиран от #24

  • 24 Трол

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "az sim":

    От начина на писане, използване на латинското С за Ч, ника ти, използване на i вместо ъ, разбираме, че твоя милост е български гражданин от какъв произход? Турскииииии, ми ходете си в майката родина, какво правите тука?
  • 25 Хасан

    1 8 Отговор
    Киро, може и да си прав но икономическо и политическо ембарго значи слаба Турция.Слаба Турция значи бежански потоци към Европа.. И ако към 3 милиона сирийци се добавят 3 милиона кюрди и 5 милиона турци тогава какво правиме???
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хасан

    4 10 Отговор
    Пустеещи ниви,улици без детска глъч, разнебитени и изтърбушени предприятия!! А в Одрин-разорани ниви,работещи предприятия,живот на чаршията,подредено, чисто и засмяни и щастливи хора е

    Коментиран от #31, #35

  • 29 Крилья Советов

    3 5 Отговор
    Не, че нещо, ама за разликата в стандарта няма какво да говорим! Връщат се част от българските турци, вече пенсионери, с турска пенсия и си живеят богато и пребогато в България. Пенсията обаче е над 1000 - 1500 лева. И разправят - мъчно ни е за българските пенсионери. Онези, които избягаха в Турция, са добре. Тези, дето не избягаха - те се мъчат. От една страна съжаляват, че не са избягали, от друга страна едва преживяват с ниските български пенсии.

    Ама, къде е Турция с огромните строежи, инвестиции, голяма икономика и къде е България, където минималната заплата стигна 460 лева. Браво! А като им го кажеш, че има нещо сбъркано в България и веднага те пращат в Турция и Анадола, вместо да проумеят истината. На Турция не ѝ пука за България.
  • 30 ГЕЛЕ

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    ДА БАЙ АСАНЕ.....ТРЯБВА ОЩЕ ЕДНА ГОЛЯМА ЕКСКУРЗИЯ....ДЕПОРТАЦИЯ МУ Е МАЙКАТА.....ВЪРВЕТЕ СИ.ДРУГОТО ТУРЧИН КОЙТО НЕ ИСКА ДА ХОДИ ДА ЦЕЛУВА КРЪСТА..;)))... хХАХАХА
  • 31 ДОСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    ХАСАНЕ МНОГО БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ В ТУРЦИЯ...ЧОРЛУ,БУРСА,ИСТАНБУЛ ОДРИН......ВСЕ ТЕРИТОРИИ ЗА КОИТО МИСЛИМ КАТО ЗА ВАРНА И БУРГАС,ТЕРИТОРИИ КОИТО СА ДЪЛБОКО В СЪРЦАТА НИ .
    ТУРЦИЯ ТРЯБВА ДА ОСИГУРИ ОБУЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ЗА ТЕЗИ ХОРА,ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВЯТ БЪЛГАРСКИ ЧИТАЛИЩА В ТУРЦИЯ,ЦЪРКВИ....ЧАТКАШ ЛИ
  • 32 Луци

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    А аз, българина не искам вече да съм нито българин, нито турчин, нито какъвто и да е от тия системи... Защото се отвратих от неправдите и на български, турски и какви ли не властници. Ако имах корабл щях да замина надалеч из космоса от тоя зверилник, но нямам. Което ме дразни, че съм принуден да стоя сред лудите вандали тук и да им плащам и данъци. Иде ми да сипя бомби над политици ама наред.
  • 33 Хасан

    0 3 Отговор
    До Дост.. Ами да прави бе човек то лошо няма..нека да има и българско училище в Истанбул.. Какво лошо в това??!! Ние сме си комшии.. Има френски колеж,немски, американски.. А сме си комшии, живели сме заедно но нямаме българско училище там или турски колеж в България
  • 34 Хасан

    1 5 Отговор
    Между другото в Истанбул има българска църква, хората са я запазили, реставрирсли и я поддържат.. Браво.. Ама ти не си бил щото сигурно си бил на чаршията да търсиш нещо за далавера..като бай Ганьо

    Коментиран от #36

  • 35 Луци

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Хасане, попитай тия от КЗК, защо не са подвели под прокурорска заповед за арест ония от Теленор, които съставят или надписват сметките на граждани? Попитай прокурора, защо не е осъдено и наказано вещото лице загубило тефтерчето на Златанов...? Защо ченгета военни магистрати чиновници са съучастници в милиони престъпления тук от 28 години насам, дори и с лбездействието си по служжба да накажат виновните? В Турция за много неща е същото. Сина на Ердоган две големи разузнавания потвърдиха, че търгува с ИДИЛ петрол даваха и снимки на цистерните... Защщо тогава оня тъп поддръжник на такива в Турция излезе да защити такъв прикриващ престъпления? Ето защо: защото и повечето турци и повечето българи са ТЪПИ ОВЦЕ, алчни само за пари и власт! Така, че не ми хвали Турция, нито България! Навредс е кочина и милиони са за трепане! За съжаление и такива са на власт... Затова аз Българина, потомъка на Тервел, Омуртаг ...не виждам българи на власт тук от много отдавна. Да си българин не означава да сес нимаш пред паметника на Левски и Ботев, а да крадеш еврофондове като политици... Да си българин, значи да не търпиш неправди и да наказваш несправедливите бандити! Затова няма ни ченгета висши ни висши военни ни чиновници и магистрати и политици тук за уважение. Ни един не е стока. За Турция се вижда,ч е и там е така. Повече няма какво и да кажа. То се вижда...
  • 36 ДОСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    АСАНЕ ТРЯБВА ДА ИМА РЕЦИПРОЧНОСТ...КОЛКОТО ДЖАМИИ В БЪЛГАРИЯ ТОЛКОВА БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ В ТУРКИСТАН....И ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИТЕ ЗА ТРАКИИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ....10 МИЛЯРДА Е ВЕЧЕ СМЕТКАТА....ЧУВАЛ СИ ЗА АНГОРСКИЯ ДОГОВОР НАЛИ...ИЛИ САМО ИБРИЦИ СА ТИ В ГЛАВАТА
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хасан

    1 5 Отговор
    Луци, аз съм съгласен с тебе! Аз не хваля Ердоган и Турция у, нито съм против България.. Ние нямаме гражданско движение като на Запад това е проблема!! Прав е Тренчев като казва че иска да легне на жп линията против приватизация й. Но нека поне един железничар заплашен от уволнение да легне с мене!! Но няма... Само ни настройват на турци и българи,християни и мюсюлмани

    Коментиран от #43

  • 39 Хасан

    0 4 Отговор
    Ти питаш кой купува петрола на Идил.. Е добре де "Кой продава оръжие на Идил"??и кой продава терористични бомби на ПКК??5 години постоянно воюват и нямат фабрики за производство на оръжие

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хасан

    0 3 Отговор
    Не знаех че е имало такива.. Мерси за информацията.. Аз отивам за тъмна бира
  • 42 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    Кюрдите се борят за свобода от турско робство.И оръжие си вземат от САЩ.А Ердоган като подпомагаше терористите в Сирия сега му се връща.
  • 43 Луци

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хасан":

    Хасане, виждам, че и ти като мен имаш някакво мерило и стремеж за справедливост. Но за съжаление, който седне на власт, било българин турчин евреин арабин циганин ...се самозабравя 99 % от тях и я удрят на лична власт и изгода. Затова и нито мажоритарната нито миноритарната систева ще оправят нещата тук и по света. Ето Ердоган си направи Президентска мважоритарна власт. Нещо хубаво да видяха много хора? Няма и да видят от тирания такова. Тук миноритарните мафиоти ни крадат и пречат десетилетия. Нищо доблро не видяхме от това. Сега и да стане мажоритарен вот, ако седне някой като Ердоган, Гоце, Местан, Баце и други тук пак ще е неправди из ле за нас повечето хора. Аз не мрпазя турци нито българи - мразя гадините, ония несправедливи боклуци, които мачкат крадат убиват невинни. Затова разобарован от системата вече не искам ид а мид реме ни за държава ни за институции. Поемам по пътя на своблодата. Тоест през смъртта към свободата. Защото докато съм човек или трябва да плащам на тия боклуцзи данъци или да лбягам отшшелник нейде далреч от тях. А не съм се трпепал да създавам за да плащам на рекетьори теленорци и политици мутри. Като се освоблодя от тленното аз лрично ще раздам "справедливост" на тия гадини. И съм сигурен че един от тия помияри няма да оставя жив. Сега съм окован, но тогава ни лазер нти блрастери ни пушкала ни армии ще могат да ме спрат .Няма как да ме спрат. Дори ив черна дупка да вляза пак ще изляза. А сега съм само един прецакан невинен чов
  • 44 ДОСТ

    3 2 Отговор
    КУЧЕ КОЕТО ЛАЕ НЕ ХАПЕ.....ердоган Е ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ ПИНЧЕР....ХАХАХА.....ПРЕДИ ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР Е МИЛ Г*ЗОВЕ ,Т.Н. ИБРИКЧИЯ.....ИЗВОДИТЕ КАК СЕ СТИГА ДО ВЪРХА В турция СИ ГИ НАПРАВЕТЕ САМИ..ХАХАХА
  • 45 Rangelov

    1 2 Отговор
    Kogato merkel kara vlast 16 godini ne stava diktatora ama erdoglu stava diktator vie ste loseri laqte kato propaganist ot zapadniq vlast vie ste predateli na naroda si na zapad koga e mislil hubavi ne6ta zapad za bulgaria jalko... tova e taktika ako e durjavata e muslumanin ot pove4e prosent koito ima vlast stava diktator karaite do koga 6te padna 6te vidime...