19 Декември, 2016 11:44 4 027 8

Кой ще реже лентата на новото Хитрино

  • хитрино-
  • лентата-
  • милен ганев
Кой ще реже лентата на новото Хитрино - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представете си следната ситуация. Отивате на ресторант и се настанявате. Пристига управителят на заведението, който е по съвместителство и готвач, и сервитьор, и заявява, че ако не харесате това, което ви препоръча от менюто, ще напусне ресторанта. Изумени сте от поведението му, но си казвате, че така може да се държи служител, който сигурно е решил да напуска. И вземате друго, защото препоръчаният специалитет някак не ви хваща. Докато довършвате десерта забелязвате сервитьорът-готвач-управител да излиза намръщен от заведението, сменил работното облекло с кожен шлифер.

Над два милиона „клиенти“ не пожелаха да опитат специалитета „Цецка“, а други три милиона и половина въобще не влязоха в изборния ресторант. „Сякаш подценихме президентските избори. Аз бях кандидат, аз ги изгубих“, жертвоготовно заяви Цецка Цачева. Но, според Борисов, той ги е изгубил. Да, ние отдавна сме свикнали с всевъзможните „маньоври“ на премиера, но в Брюксел и по-специално в ЕНП едва ли са очаровани от необяснимия за тях ход с напускането му на властта. Изумлението им иде на фона на икономическите показатели, които сочат стабилност и разтеж. Това може да не се усеща от обикновения човек тук, но за чиновниците е важно, че го има като цифри черно на бяло.

Затова и не бе никаква изненада „изненадващата“ позиция на Борисов, долетяла от Брюксел, че бил склонен да подкрепи кабинет на Реформаторския блок. Големите началници не са останали равнодушни към доброволната абдикация на десницата и едва ли оценяват като гениална идеята за стратегическо оттегляне от властта с цел последващо бързо завръщане. И всичко това е напълно нормално. По същия начин биха реагирали от ПЕС или европейските консерватори, ако Корнелия Нинова или Николай Бареков тръгнат да подават оставките на хипотетичните си кабинети при икономически растеж.

Добрата стара Европа успя да предотврати, както твърди Красимир Каракачанов, връчване на мандат за съставяне на правителство на Патриотичния фронт. С това на този етап си спестява тревогите от по-сериозна промяна на генералния ни курс по бежанския въпрос. Своите тревоги – сигурно. Тукашните си остават. Граничното село Лесово вече за втори път се вдига на протест, заради очакваното превръщане на близкото бивше гранично поделение в нещо като приемателен пункт за бежанци или кризисен център. Недоволстват и в сринатото Хитрино, където стопаните на оцелелите къщи се налага да хранят домашните си животни под полицейски надзор и постоянно чуват „до ден-два“ като срок за завръщането си у дома. Нещо като „Връщам се след пет минути“ на витрината на фризьорски салон.

Цинично погледнато, благоустрояването на българското село иска жертви. След десетте милиона, отпуснати скорострелно от кабинета, Европа даде други 20 милиона за възстановяване на селото. Грубо казано – пада се по над милион на съборена къща. Можете да си представите, колко години са необходими, за да влязат толкова пари в тази община при нормални обстоятелства. „Напролет това ще е най-хубавото село в страната“, заяви Борисов. При толкова пара – има как. Остава загадка защо в Бисер и Мизия някои още живеят във фургони.

А лентата на новото Хитрино може да реже и премиерът, понастоящем в оставка. Стига ГЕРБ да спечели предстоящите извънредни избори, планирани, ако въобще нещо може да се планира у нас, за края на март-април 2017 г. Дали ще се завърне с бронирана „Лада-Нива“ не е ясно, но всички видяхме опожарената лада и москвичите, с които в Хитрино спасяваха покъщнината си. Малка страна, но достатъчно голяма за няколко паралелни свята. Единствените политически субекти, които могат да изгубят от кабинет на реформаторите, са самите те. Особено, ако на постовете си като министри останат лидерите на партии, част от блока. Борисов може да им осигури подкрепата на ГЕРБ и да им гледа сеира. Както може и да ги върти на шиш, а той има достатъчно причини да им връща. Нищо че най-големият му хулител Радан Кънев вече не е сред тях. Според анализатори БСП може да спечели предстоящите избори, макар и с малко. Стига ефектът „Радев“ да не бъде занулен до провеждането им, пък и той вече ще е действащ президент на прицела на опоненти и медии.

„Наблюдавам края на РБ с тъга, но не и с агресия“, каза Кънев след заявката за подкрепа на бившите му колеги от страна на Борисов. Според наблюдатели, Кънев и близкият му приятел – бившият правосъден министър Христо Иванов, който наскоро създаде своя партия, имат най-голяма полза от случващото се в дясно. Премиерът пък се хвана за резултатите от референдума, обяснявайки променената си позиция. Струвало си да остане този парламент, само заради промяна в избирателния кодекс, съобразена с гласуването за мажоритарна система. ДБГ от своя страна държат на приемане на техния антикоруционен закон, тъй като без него съвсем биха изглеждали като обикновени консуматори на власт. Патриотите, след като помечтаха ден-два за свой кабинет, взеха, че се скараха. Николай Ненчев пък вдигна земеделски конгрес и гостите реформатори се надъхаха взаимно за оставането си във властта.

А преяждащият с политически новини народ си почина предколедно с лакърдии за планинаря Тодор и ритника по стълбите в берлинското метро. Че Тошко е странна птица, спор няма. Не всеки би отишъл на палатка през декември и то в планината. Масрафът по откриването му излезе 20 000 лева, а застраховката му покривала 1000 лв. А, както се рабра, плащането ставало на добра воля – нямало сила, която да задължи спасеният да си плати. Ако близките са в еуфория, че роднината им е върнат жив и имат възможност – плащат. В случая самият планинар остана изненадан, че въобще е търсен. Само преди месец обаче друг планинар замръзна до велосипеда си в очакване на спасителите, които го откриха вече мъртъв…

Така са устроени нещата по този въпрос при нас, че ако искате да направите мръсно на приятел, обадете се, че е изчезнал и идете на кръчма. Да видим после кой ще плати за кугъра…

А телевизиите е хубаво да престанат с непрекъснатото въртене на падащото по стълбите момиче в берлинското метро. Наистина, ама наистина няма никаква полза от безкрайните повторения на тези отвратителни кадри. Извършителят е заловен, българин е. От Максуда. Родата е изненадана, възмутена и невярваща. Звучи познато. Добре че героят от метрото попада в ръцете на съдебна система, която не е под мониторинг, че иначе можеше и пари да изкара от целия скандал.

Поне Гери-Никол ни успокои. Певицата сподели, че възпяването на яката дупара не може да се мери по скандалност на текста с образци от западната поп сцена. Ах, тези гнили капиталисти, ах тази Ники Минаж…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайко

    5 1 Отговор
    Както навремето стана и със Стражица....за хората по една нискокачествена къщичка...а иначе за големите лапачи тлъст пай месо.
    По милион на къща....такава къща може да се вдигне за милион...
    Сигурен съм, че ще им направят по една къща за 50-60 хилки...а другите ще бъдат "усвоени" (я направят, я ще кажат оправяй се сам)!!
    Ба*ти трагедията...

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    8 1 Отговор
    На много други места са повече необходи тези средства. Има случаи в които е по-разумно да се преместят хората в съседното село например за 1/5 от разходите и това село да се заравни със земята като се остави възпоменателен камък за причините и случилото се. Сега излиза, че за една махала се дават десетки милиони, а за много други бедстващи села няма и 100лв. Един добър управник би казал стига, така не може. Това не е природно бедствие, това е инцидент придизвикан от частна компания, която сама трябва да понесе милионите щети, те си имат корпоративни застраховки. Българският данъкоплатец не трябва да плати и една стотинка за това, да не говорим, че се събраха повече пари отколкото други благотворителни каузи за медицинска апаратура, деца с увреждания и др. Излиза, че един инцидент от частна компания е много по-важен на българите от земетресение или наводнение. Не разбирам тази криворазбраност.

    Коментиран от #4

  • 3 Ехххх

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хайко":

    Имаш право,но по важното е за колко време,ще оправят на хората имотите и таз каша.Ако влезе една мощна строителна фирма за 1г. ще направи селото като Холивуд.Но аз мисля,че таз работа ще се проточи поне 5-7 годинки.И какво само тръбят с големият мегафон да помагаме ОК.ще помагаме.Но онези мазни плужаци дето само обяда им е 300 кинта на ден да бръкнат в резерва и да дават пари на независима фирма да започва веднага.
  • 4 Ехххх

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Големи глупости си написал.Това са хора на възраст които са родени там и са градили с поколения,тези къщи,село и спомени за родителите им.К'во казваш дай да ги преместим в други села а? Пък те ще свикнат!Това да не са ти 18г.пишлемета дето днес са тук утре там и шапка на тояга.И кои са тези други места на които са повече необходими тези средства за момента.Кажи де,твоето село ли?Нямаш вода ли,или асвалт,и си чупиш колата.Като не си дал пари не давай акъл каде да отида парите.
  • 5 909 БЪЛГАРИЯ

    4 0 Отговор
    ОСМАН БОКО ТИКВАТА ТОЙ РЕЖИ ЛЕНТИ И ОТКРИВА МАГИСТРАЛИ !!
  • 6 goni

    3 0 Отговор
    Милене! Както обикновено си много точен! Човек трудно може да добави нещо, или да възрази!:) Единствено за Берлинското метро! Типична поръчкова история и пострадалата може да помогне много, ако каже кой и е враг! Колкото до изпълнителя на "мократа поръчка" и помагачите му, то те не са сетили да налупят по една капа така че лесно ще ги хванат! Друг е въпросът дали ще "изпеят" поръчителя!
  • 7 юли

    0 0 Отговор
    Стига вече! И нещо добро да се направи все ще има някой да лае отзад! Стига нихилизъм! Сами се изяждаме.
  • 8 Къде са

    0 0 Отговор
    Бойко обеща щото е бил на ОБРЯЗВАНЕТО на Неговия приятел
    на внучето!
    Трагедията си е трагедия
    ама като цифри та те 20 000 000 000 се изпариха а Еврофондовете са отделно
    Вие смятате милионите