22 Декември, 2016 08:15 2 905 10

Светът нямало да ни разбере. Е, и?

  • светът-
  • нямало-
  • да ни разбере-
  • кабинет-
  • росен плевнелиев
Светът нямало да ни разбере. Е, и? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светът няма да ни разбере. Ще влезем в графата куриози, ако в рамките на месец имаме две служебни правителства и общо четири за последните три години. С тази теза президентът Росен Плевнелиев прехвърли отговорността за съставяне на служебен кабинет върху новоизбрания, но все още неположил клетва Румен Радев. Така и така Корнелия Нинова издаде генерала, че вече е избистрил персоналния състав на такъв кабинет, след като той отказа да участва в първоначалните консултации при действащия президент, последвали изборите. Плевнелиев щял да очаква списъка на Радев, за да го представи от свое име, спазвайки духа на Конституцията. Както се казва в бизнес средите, откъдето дойде в родната политика Плевнелиев – не е най-редно, но пък е законно. Ок, но пилотът май не е ентусиазиран от идеята.

Дотук се стигна, след като преговорите за нов кабинет в рамките на сегашния парламент пропаднаха. А пречката не се появи в 12 без 5, както обикновено, а малко след 12 на обяд. Дотогава всичко било точно и кабинетът бил опечен и застрахован с гарантирани 150-160 гласа – поне според патриотите и реформаторите. Какво обаче станало малко след 12? Официално гнилата ябълка на раздора се оказали пенсиите, за които патриотите дори направили огромен компромис – от исканите минимални 300 лв, склонили да слязат чак до 180. И пак не се получило. Това е официалната версия, неотречена от ГЕРБ, която лансират непретворилите мандата си в дела.

Според Валери Симеонов финансовият министър Владислав Горанов изпълнил инструкция на Борисов, да не се удовлетворят исканията на отсрещната страна. Дали причината е друга или пенсионерският въпрос бе удобен за оправдание, така и няма да разберем. Симеонов е убеден, че на Борисов му се ходи на избори и явно останалото е било ала-бала.

Каква тъжна ирония – в деня, в който се прощавахме с Човека-парламент Гиньо Ганев, се сбогувахме в аванс и със самия парламент, който доживява последните си дни, въпреки двете години, които имаше пред него. Тъжна, но не чак толкова за нашите играчи. На по-умните глави в Реформаторския блок няма как да не им е светнало, че с още няколко месеца във властта щяха съвсем да се затрият.

Няма как част от разума да не се е опънала на нагона към властта. Дотук се стигна след необмисленото обещание за оставка на Борисов, разсъждаваше Найден Зеленогорски. Друг път първо да мислел преди да се зарича. Сигурно е така, но човекът си е направил сметката да се върне скоро на брониран джип. И прати Цветанов, наречен от Валери Симеонов „моторът на всички съгласувания“, да баламосва онези, че мандатът им не е проформа. За шестте дни преговори Цветанов си заработи поне по две кисели млека дневно. А на какви властови амбиции се е наслушал през тази страстна седмица по никое време е друг въпрос.

Че уж опеченият кабинет след посещението на Борисов в Брюксел няма да се състои, вероятно е просветнало на Симеонов, който посочи отсъствието на премиера в оставка от финалните разговори като показателно и предопределящо крайния резултат. Независимо от съвременните способи за спешна комуникация. Както се казва – далеч от очите, далеч от сърцето. А всъщност къде беше Борисов през това време? Как къде – в стихията си. Инспектираше саниран блок в покрайнините на Смолян. И ряза лента на пътна отсечка. Чете специално подготвен за него пасаж от Корана и то не по диагонал. “Той е, който стори земята като постеля за вас и насложи пътища за вас…“. И запита на свой ред православните духовници, присъстващи на церемонията – „В Библията пише ли нещо за пътищата? В Корана го пише. Хора векове преди нас са преценили, че там, където има пътища, има бизнес, има растеж…“.

А бабата, дошла да го приветства пред санирания блок, Бойко запита като истински стопанин: Крадоха ли или добре строиха? И без да чака отговор заяви, че ще продължи, като се върне. А защо ще се налага да го чакат да се връща, като никой не го гонеше да си ходи, тази баба така и няма да разбере. Бойкови му работи. Самодейност и импровизации – докато минава номерът и не е изветряла харизмата. А нея още я има – последното му отличие е на почетен гражданин на взривено Хитрино. Кметът, който лошата Бъчварова прогони от кризисния фургон и намери утеха в прегръдката на Бойко, се реваншира още преди оценката на щетите. Динамични времена – да оценим хората, докато не е късно. Ако Борисов имаше как да погледне в бъдещето, какви самосвали с пиар ще се изсипят върху него покрай Харманли и Хитрино, нямаше и през ум да му мине да подава оставка. Но устата сгрешила – сама промълвила.

А нормалната политическа практика при долавяне на спад в доверието към министър-председател е освежаване на кабинета – не с ароматизатори, а с нови министри. Да, в коалиционен кабинет това е по-трудно, отколкото при еднопартиен, но няма друг начин. В случая можеше да се мине икономично с две, максимум три промени, които хората щяха да оценят положително, че и Борисов да спечели допълнителни симпатии. Просто трябваше да спести страданието на стреснатата Румяна Бъчварова, която покрай Хитрино доби вид на директор на изгоряла гимназия. Можеше да се освободи и от пресните клиенти на прокуратурата Николай Ненчев и Петър Москов. Никой нямаше да му се сърди. За Бъчварова това щеше да е вид спасение, а за другите – логичен ход с оглед ситуацията, в която се намират, без да имат право да се сърдят.

Трагедията в Хитрино малко закъсня, иначе можеше да види вратата и пожаленият след аферата с купените шофьорски книжки Ивайло Московски. Вместо това транспортният министър гледаше мрачно зад рамото на главен комисар Николов при всяко включване от взривеното село. Ако пък Борисов е поел някакви деликатни ангажименти към изброените, което никак не е изключено, можеше да покадрува с някои от останалите министри. Част от дамите, като изключим недосегаемата доскоро по понятни причини Меглена Кунева, излъчваха нужната доза несигурност, за да им направи добро, като ги пусне на свобода. Но не би…

Кой казваше, че светът нямало да ни разбере? Плевнелиев. Е, и?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кибик

    26 1 Отговор
    Смешно и жалко оправдание от типа "ами какво ще си помислят хората". Ще доживеем ли ден в който управниците ни ще наблегнат на това което е законно, честно и почтено, пък нека в Брюксел, Вашингтон, Москва и Анкара да си помислят каквото щат.
  • 2 Дон Тони

    1 16 Отговор
    Ганев, какъв е тоя роман ! подобно на страстен пушач чиийто мозък изведнъж проработва трябва да излееш този умствен процес, както впрочем повечето българи.
  • 3 ФАКТ

    20 3 Отговор
    За тоя от снимката няма как да се каже нещо положително...добре че се маха.Тоя ще остане в историята на нашето президенство като огромна черна дупка-бълваща само тъпизми и клишета....
  • 4 ДОДО

    4 7 Отговор
    РОСКО НЕ МИ ХАРЕСВА НО ТУКА СЕ ОПАЗИ ОТ ГЛУПОСТ ЗА НЯКОЙ ДРУГ ДЕН КОЙТО МУ ОСТАВА ЩЯХА ДА МУ ЛЕПНАТ ОЩЕ ЕДИН КУП ГЛУПОСТИ А ГЛУПОСТИ В ИДНИТЕ. МЕСЕЦИ ЩЕ ИМА БОЛ
  • 5 Внимавайте в преценката

    5 16 Отговор
    Точно при този казус се вижда разликата между ГЕРБ и БСП. Едните са прагматици, а другите се хващат за запетаите и си гледат смо собствения интерес. Ако БСП спечелят изборите ще гледаме няколко години колко добре говорят по телевизора, ще измислят някакъв скъп икономически проект може и с извън земни в който ще се налеят няколко милиярда, но накрая няма да има нищо построено за хората и в хазната няма да има нищо. Нали точно поради тази причина паднаха от власт преди 10 г.
  • 6 семи проф

    13 1 Отговор
    Приликата между ГЕРБ и БСП е че едните и другите крадат а РАЗЛИКАТА е че ГЕРБ КРАДАТ И ДЕРАТ НА ЕДРО В ПЪТИ ПО МУТРИНСКИ ПО ТИКВЕНСКИ

    Коментиран от #9

  • 7 Гого

    6 1 Отговор
    На света не му дреме за бананова република България никой не се интересува от нас ако погледнете чуждите телевизионни канали и новинарски сайтове никъде не присъстваме.

    Коментиран от #8

  • 8 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гого":

    На света не му дреме за слезлия от палмата Гого и затова той е кисел и лее мръсотия по всичко и всички.
  • 9 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "семи проф":

    Нещо си се объркал, че БСП не краде зверски!

    Същите са като ГЕРБ!

    И не знам колко мозък трябва да имаш, за да хвалиш някой, че крадял по-малко!
  • 10 танкист

    2 0 Отговор
    Росен пак говори толкова ,колкото да не заспи.