25 Декември, 2016 11:53 1 151 0

Властта като даденост и гласът на народа

  • референдум-
  • партии-
  • политици
Властта като даденост и гласът на народа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Винаги е възможно политиците да приемат резултатите от даден референдум като сигнал за действие – дори и без достигнат кворум. Това заяви в интервю за Факти.бг Ралф-Уве Бек, съпредседател на Съюз "Повече демокрация" и авторитетен защитник на гражданските права.

Правата и законността продължиха да бъдат основен проблем за българите и в седмицата в навечерието на Коледа. Родните ни депутати продължиха с практиката да натикат резултатите от проведения референдум в канала.

Политиците приемат властта за даденост

Политиците, които се страхуват от директната демокрация са свикнали да имат власт. Те приемат властта си за даденост, сякаш са я придобили по наследство. Много от политиците вярват, че друга алтернатива освен тяхната позиция няма. Но хората, които са на власт не са всезнаещи. Директната демокрация е това, което може да им покаже, че властта е само взета назаем от народа. Директната демокрация поставя под въпрос различните политически позиции. Но това е трудно и плашещо. Управляващите не искат да се разделят с властта си.

Кой ще реже лентата на новото Хитрино

Представете си следната ситуация. Отивате на ресторант и се настанявате. Пристига управителят на заведението, който е по съвместителство и готвач, и сервитьор, и заявява, че ако не харесате това, което ви препоръча от менюто, ще напусне ресторанта. Изумени сте от поведението му, но си казвате, че така може да се държи служител, който сигурно е решил да напуска. И вземате друго, защото препоръчаният специалитет някак не ви хваща. Докато довършвате десерта забелязвате сервитьорът-готвач-управител да излиза намръщен от заведението, сменил работното облекло с кожен шлифер.

Безнадежден случай или умишлено бездействие

За пореден път и може би за последен ВСС ще разгледа случая-сага със съдия Мариян Марков от Софийския градски съд. То случаят е един и същ от години и до болка описван в медиите, заедно с Глава шестнадесета от Закона за съдебната власт. Тази глава е със заглавие „Дисциплинарна отговорност“.

Кое ли не ръководство на Софийския градски съд се опитва да накара въпросния съдия да... работи. Всъщност истината е, че три ръководства на най-големия окръжен съд в България се опитват да направят нещо, но... Още от 2008 г. валят наказания ( забележка, обръщане на внимание, порицание, намаляване на трудовото възнаграждение, понижаване в длъжност...) за установено системно неспазване на срокове и драстични нарушения от съдия Марков. Сега сме в края на 2016 г... и съдията Марков продължава да присъства стабилно в сънищата на членовете на ВСС и съдебния инспекторат.

Политиците натикаха Референдума в канала

Референдумът оттече в канала. Единственият шанс той да стане задължителен е решението на ВАС, че липсващите 12 000 гласа ги имало и ще бъдат признати. Едва ли решението на съда ще излезе скоро. На всеки вече е ясно, че Референдумът няма време да бъде разгледан от този парламент. Депутатите излизат в Коледен отпуск, след това ще бъдат разпуснати, ще имаме служебно правителство, назначено от Румен Радев. Т.е. следващите предсрочни избори в края на март или началото на април, ще се окаже, че трябва да ги проведем по старата пропорционална система, с реденето на листите, с депутати като Бат Сали, учителката Анна Баракова и много други подобни фигуранти в партиите, които слушкат и папкат.

Глобалната мощ на Тръмп

По време на кампанията си Тръмп знаеше прекрасно каква е Клинтън – умна и опитна, но без неговата хитрост и нюх да рекламира себе си. И така, той се направи на глупак, агитирайки в щати, които мнозина смятаха за загуба на време, докато Клинтън следваше стратегия, базирана на данни. Нейният подход ѝ спечели 2.7 милиона повече гласове от тези на Тръмп. Неговият му спечели президентството.

Сега, готвейки се да вземе властта, Тръмп използва много от същите тактики, които вече приложи по време на кампанията. Той наблегна на митингите, вместо на пресконференциите и предпочете изявите в комедийното шоу „Saturday Night Live” пред нарастващия конфликт в Сирия. Междувременно той шокира дипломацията на САЩ, най-вече с разговорите си по телефона с филипинския държавен глава Родриго Дутерте и тайванския президент Цай Ин-уен. И вместо се оставим Тръмп да шокира света отново, трябва да се научим да го „четем“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА