Last news in Fakti

1 Януари, 2017 16:31 3 882 13

България в ЕС: 10 години по-късно

  • българия-
  • ес

Десетилетие по-късно България продължава да е най-бедната страна в Европейския съюз

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 1 януари 2007 г., България беше приета за член на ЕС.

Десет години по-късно България продължава да е най-бедната страна в ЕС, а съдебната ни система и държавната администрация са сред най-корумпираните в света.

След 10 години в голямото европейско семейство, страната ни продължава да е с най-нисък или между най-ниските БВП на човек от населението, най-ниска производителност на труда, най-ниска конкурентоспособност, най-голяма бедност и най-лоши икономически, технико-икономически, финансови, социални, екологични, демографски, институционални, здравословни, санитарно-хигиенни, корупционни и други показатели, присъединявала се до сега към ЕС.

България плаща редовно в началото на всяка година членския си внос в ЕС. От 2007 г. до края на 2014 г. сме внесли 6,53 млрд. лева, което е по 816 млн. лв. годишно. За 2015-2017 г. се очаква да внасяме около 960 млн. лв. средногодишно.

През предприсъединителния период България е получила 1 962 700 000 евро. Към получените средства през предприсъединителния период трябва да се прибавят и изплатените ни средства от структурните фондове и от Кохезионния фонд след присъединяването, т. е. от началото на 2007 до края на 2014 г., които възлизат на малко над 5 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тенденциозно

    8 8 Отговор
    По сметките на журналистчето излиза, че сме се внесли повече отколкото сме получили. И за плачевното състояние на всички сектори е виновен европейският съюз. Защо не изкара една статистика за състоянието на страната преди да влезем в ЕС. Инфраструктура, безработица, сграден фонд и т.н. в пъти по зле от колкото е сега.
  • 2 Янко

    4 11 Отговор
    Чакам да прочета сериозен анализ за 10те години в ЕС но няма къде тази статия е копи пейст има я и в няколко други сайтове с няколко цифри, сметките са верни едното е еуро другото е бг. лев.
    Какво лично промени този факт за вас ми се ще да прочета?
    Давам пример с мен, благодарение на това членство успяхме цялото семейство да заживеем в развита европейска държава и да се реализираме и да постигнем неща немислими до този момент т. е. давам оценка 6
  • 3 Манол до Янко

    8 0 Отговор
    Янко, що не се развиваш в европейска България? А? Оценка 2
  • 4 Баткото

    4 1 Отговор
    Автора на статията явно не е слушал добре какво каза г-н Плевнелиев в новогодишната нощ. Или алкохола е бил в повече? Въпросът сега е: Кой от двамата е бил по-пиян ? Росен или Анатоли?
  • 5 Янко

    4 5 Отговор
    Маноле, България ще стане европейска след 20-30 години но това са първите крачки, да бъдем оптимисти

    Коментиран от #10

  • 6 Диди

    4 7 Отговор
    Защо за всичко ЕС да е виновен?Пример,Германия миналата година плати над 14 милиарда евро в европейската хазна,а година преди това бяха 15 милиарда.На българите трябва първо да се пречупи начина на мислене,тъй като морала е рядко срещан при нас.Почти всеки гледа да работи на черно,независимо дали му стигат парите или не.А какво да обсъждаме корупцията.Да,корупция има във всяка държава,но така както е при нас,това е разпадък на всякъкво развитие.Това са паразитите на обществото.Ще минат години,изпълнени с трудности,с недоволствие и т.н.За нас е по добре да останем в ЕС ,отколкото да излем.България ще се развие,но имаме нужда от свестни политици,така също и от народа.
  • 7 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    тенденциозна статия ,да наи-бедни сме в ес ,но тренда ни на развитие в последните 10 години е явен и доста стръмен.в пъти се увеличи заплатата и падна безработицата,нарастна и бвп сериозно,но ние за първи път след освобождаването си сме европеиска страна поне политически иначе манталитетно,икономически все още не сме.соцносталгиците в българия успешно блокират реформите и не ни позволяват да излезем от мизерията.при нас въпросните са наи-голяма сила от страните дошли от соца.за сравнение дори румънците са по-добре в пъти от нас в тва отношение и затова тази година минималката там става 800 лева,затова и там има правосъдие и нямат проруски партии и политици дето сериозно тук подпомагат застоя!

    Коментиран от #9

  • 8 Бай хой

    4 3 Отговор
    Равносметката е тъжна. Затъваме и затъваме все повече.

    Най жалкото е че през соца се развивахме, макар бавно но вървяхме уверено напред. Получихме права и вместо да ги развиваме в градивен план започнахме да рушим. Управляват ни крадци които като не могат да сътворят нищо оправдават кражбите и престъпленията си с някаква виртуална борба против комунизма. Достатъчно е да обявят че нещо е комунистическо и си имат повод да рушат, разпродават и разграбват. Достатъчно е някой да пише нпо лозунги, да обяви че някой от дядовците му се е борил против комунистите или е лежал в затвора и му се дава право да управлява и разграбва.

    И тук има подобни същества като деска например или като дидка, която знаем благодарение на какво живее в Германия но се натиска за нпо субсидийки и парички от Българския данъкоплатец. Е дидке не давай акъл на тия които живеят в България. Ако някой има възможност да получава достойно заплащане за труда си никога не би работил в сивия сектор. Този сектор се организира и реализира от власт имащите иначе не би могъл да просъществува. Още по уродливата му форма е вкарването на мигранти като работна ръка. И това е патент на сащ и евроатлантическите уроди.
  • 9 знаещият

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    България ВИНАГИ е била в Европа ,включително и по времето на социализма. И сега сме в Европа ,но сме на последно място по доходи . Стандарта на живот е много нисък ,независимо БВП и стръмния трейд .

    Коментиран от #11

  • 10 Един голям град си отива за година

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Янко":

    След 20-30г. България, ако изобщо я има, ще е под 4 000 000. Като етническите българи ще са около милион, със средна възраст 65г. И това е един от най-оптимистичните сценарии.Може и територията да се нарича Нова Арабия.
  • 11 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "знаещият":

    никога не сме били поне от идването на турците до влизането ни в ес.винаги в изолация винаги с наи-реакционните .малка равносметка след освобождението до балканските воини сме държава от третия свят, макар че се стремим към цивилизованост и да напредваме.въпреки това сме страна без изразена европеиска визия ,по-скоро ориенталци.след балканските воини и първата световна сме в тотална изолация с наи-голямата терористична организация в света и с правителства нарушаващи конституцията в периода 1923-25 година сме и в реална гражданска воина..има някакво демокаратично развитие за около 4-5 години 29-34 година после военен преврат после втори и авторитарен царски режим дето ни обвърза с нацистите ,после комунисти те ни управляваха 45 години и смазаха всичко дето се бе направило до този момент,после 16 години безвремие и лутане и сега ес.в ес тенденцията ни е постоянно развитие ,макар демогравски да продължаваме надолу.в периода 1878-2017 година ние нямаме нито един опознаваем в европа творец,бизнесмен или политик.наи-известния българин е христо стоичков ,а преди него георги димитров.тва наи-лесно може да ти покаже колко сме европа !
  • 12 909 БЪЛГАРИЯ

    5 1 Отговор
    10 години МИЗЕРИЯ И ГЛАД ТОВА Е ЕС !!!
  • 13 Робин

    0 0 Отговор
    Ей, българи спешно ни трябва държава. Само истинска държава може да защити народа от вътрешни и външни апетити. А в кашата, в която се намира света, всички народи са впрегнали своите военни, финансови, политически, демографски, научни и националистически потенциали за захапване на по-голямо парче от тортата. Все някога трусовете в света ще спрат и за дълък период ще се установи равновесие. И всеки ще седи на такава черга, каквато е успял да издърпа сега. Ние каква черга ще си постелем с това кокошкарско мислене. Ново възрожденско съзнание и братство ни трябва или изчезваме. Но това изличаване  е свързано с обричане на децата ни. Спомнете си само 40 милиарда външен дълг, а ни представят, че икономиката е в растеж. Лекари, зъболекари, кметове, адвокати и хора с дребен бизнес са захранени с пари от тези 40 милиарда за да си мислят, че поддържат сносен стандарт и да нямат необходимост от смяна на прогнилата система. Илюзия. Бумеранга ще засегне и тях, но по-късно. Отворете си очите, това е шизофрения.