Last news in Fakti

11 Януари, 2017 04:30 1 296 0

Гафовете на Йотингер

  • ес-
  • ек-
  • гюнтер йотингер

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер е известен повече със словесните си гафове, отколкото с политиката си. Но той изгради солидна кариера в ЕС и сега го повишават - поема поста на българката Кристалина Георгиева

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В едно отношение еврокомисарят Гюнтер Йотингер превъзхожда всичките си съпартийци от ХДС: много от словесните му изяви неизменно стават хитове в Ютюб. Няколко милиона вече са гледали например речта му от 2009 г. на конференция в берлинския университет „Колумбия”: в продължение на четири минути Йотингер се бори с елементарни думи на английски, които видимо не успява нито да произнесе, нито дори да постави ударението на правилното място. Включително думичката energy (енергия) затрудни максимално номинирания тогава за комисар по въпросите на енергията Йотингер.

След тази случка швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг” му лепна прякора „Мъжът с акцента”, а често медиите, пък и съпартийците му, шеговито наричат спорните му словесни изстъпления "йотингеризми". А те понякога наистина са доста драстични: например през 2007, когато току-що избраният за министър-председател на Баден-Вюртемберг Йотингер определи своя предшественик на поста Ханс Филбингер като борец против национал-социалистическия режим. В действителност Филбингер е бил точно обратното - съдия по времето на управлението на националсоциалистите в Германия. Чак след масивен натиск от страна на канцлерката Меркел, Йотингер се коригира и дистанцира от предишното си изказване.

Остри международни реакции предизвика речта на германския еврокомисар пред предприемачи в Хамбург през октомври 2016 година: в нея той нарече китайците „хитреци с дръпнати очи”, след което се получи и официален протест от китайското правителство. Видеото с гафа беше гледано от половин милион души в социалните мрежи. Йотингер е автор и на изказвания за опасността от това, правото на брак за хомосексуални двойки да бъде наложено принудително, както и за въвеждане на квоти за жени в учрежденията. Чак след като беше привикан от началника си - шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер - Йотингер поднесе извиненията си и заяви, че не е обмислил думите си.

Повишението

Заради тези свои изяви Йотингер трябваше да отговаря на множество критични запитвания в Европарламента, където Йотингер беше изслушан заради повишението му - в Европейската комисия той поема ресора на българската еврокомисарка Кристалина Георгиева и вече е вицепрезидент на Комисията. Това е несъмнено израстване на досегашния комисар, отговарящ за дигитализацията. Преди изслушването му стана ясно, че десет неправителствени организации са написали отворено писмо до евродепутатите, в което те изразяват съмнение, че Йотингер е способен да изпълнява новите си функции. Те го обвиняват, че в миналото многократно е правил расистки, сексистки и хомофобски забележки. Споменават се и връзките му с индустриалци и това, че е летял в частния самолет на близък до Кремъл лобист.

Йотингер безспорно е еврокомисарят, който има най-голям брой лични срещи с представителите на бизнеса. Затова пък на пръсти се броят срещите му като комисар по въпросите на дигитализацията с неправителствени организации.

Положителните му страни

Още при първото му назначение за еврокомисар през 2010 г., когато отговаряше за енергийния сектор, мнозина го обвиняваха в прекалено голяма близост с водещите германски енергийни концерни. Йотингер беше смятан за привърженик на атомната енергия, заради което „Грийнпийс” беше против назначението му. Въпреки всичко Гюнтер Йотингер е известен със своя перфекционизъм и добросъвестност и успя да си спечели признание в европейските институции. Дори представителите на Зелените в Европарламента започнаха да хвалят неговата осведоменост и пословичното му търпение.

Сегашното му номиниране като вицепрезидент на Еврокомисията показва, че се е утвърдил в Брюксел. Жан-Клод Юнкер обоснова повишаването на Йотингер с неговия „голям политически опит и професионализъм”.

Фактът, че този му професионализъм често остава незабелязан от широката общественост, явно никак не смущава 63-годишния германец. Критиките срещу него също не са в състояние да го разтревожат истински. По времето, когато беше министър-председател на германската провинция Баден-Вюртемберг, се появиха негови снимки от запой в очевидно алкохолизирана компания. Тогава Йотингер чисто и просто заяви, че тези неща са ставали „извън работно време”.

Независимо от гафа с „дръпнатите очи”, Йотингер явно няма намерение да променя странния си маниер на изказ. Наскоро той нарече Европа уникална по своето многообразие. Другите континенти не можели да се сравняват с нея в това отношение, поради което и нямали толкова много проблеми. „Сътрудничеството е на по-високо ниво само на австралийския континент, което прави относително лесни отношенията между местните хора и техните кенгурута”, заяви Йотингер.

Остава само и да разберем какво точно е искал да каже наследникът на Кристалина Георгиева на поста еврокомисар за бюджета и човешките ресурси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА