13 Януари, 2017 07:58 3 826 4

„Вие сте уволнени!“

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • уволнени-
  • журналисти-
  • президент

Американското общество се намира в опасна ситуация

„Вие сте уволнени!“ - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В сряда Доналд Тръмп даде първата си пресконференция - вече в качеството си на новоизбран президент. Свободата на печата е от фундаментално значение в демократичните общества. Журналистите са онези, които от името на гражданите внимателно се вглеждат в действията на политиците – било чрез журналистически разследвания или като задават упоритите си въпроси по време на пресконференции. Пресконференцията на Тръмп беше отдавна обявена и многократно отлагана. По принцип ставаше дума за това как милионерът смята да гарантира, че няма да смесва личните си бизнес-интереси с държавната власт. По отношение на Тръмп този въпрос никак не е излишен, защото хотелите му например печелят огромни суми от това, че в тях отсядат политици и лобисти. Мнозина се опасяват, че бъдещият президент може би няма да разделя личния си бизнес от политическата дейност. Дори това да става само косвено – чрез богатите информации, до които той ще има достъп, става ясно, че би могъл да извлича огромни предимства пред своите конкуренти.

Тежки обвинения

Вечерта преди пресконференцията обаче избухна истинска бомба, когато много американски медии, сред които и CNN, информираха, че руските тайни служби разполагат с компрометиращи материали за личния живот и бизнеса на бъдещия президент. Тези информации били подхвърлени на американските тайни служби, и ето че станаха публично достояние само няколко дни, след като Тръмп положи клетва.

На това Тръмп реагира незабавно. Той обяви журналистите за лъжци и сравни подхода на американските тайни служби с действията на нацистка Германия. Както винаги досега той използва за тези си изявления Туитър.

Всичко това показва опасната ситуация, в която се намира днес американското общество. Отношенията между висшите политици и медиите по принцип са сложни, с оглед на това, че интересите им често са твърде разнопосочни. И при Барак Обама това не беше по-различно. Нито един друг американски президент от по-новата история на страната не е отговарял на въпросите на журналистите толкова рядко, колкото Обама. А по време на последната предизборна борба отношенията между медиите и политиците бяха отровени до такава степен, че разтърсиха устоите на цялото общество. До голяма степен това се дължеше на агресивния стил на Доналад Тръмп и на факта, че той използва социалните медии, за да разпространява непроверени информации и дори откровени лъжи – например за огромното му данъчно бреме или за уж загниващата американска икономика.

Още по-опасно обаче е посятото от Тръмп принципно недоверие към работата на журналистите. Вече няма значение колко задълбочени са техните критични информации – те просто биват обявявани за фалшиви. По този начин става почти невъзможно да се хвърли критичен поглед към действията на правителството. Всичко, което не се вписва в собствената идеология, се обявява за лъжа. И това не се отнася само до лагера на Тръмп. И неговите противници често са склонни да вярват и разпространяват непроверени информации за милиардера. А обвинението, че либералните медии понякога са източник на изопачени информации, не винаги е безпочвено!

Критичните въпроси останаха без отговор

В сряда Доналд Тръмп показа на целия свят как ще се отнася в бъдеще към критичните журналисти. Той отказа да отговаря на въпросите на CNN, защото неговият репортер бил подавал фалшиви информации. Тръмп посрещна неудобните въпроси на журналисти от други медии със жлъч и не даде отговор на наистина важни въпроси. Вместо това направи нови, необвързващи обещания, че скоро в Америка ще бъде въведена изцяло нова система на здравно осигуряване, че т.нар. реформа "Оbamacare" ще бъде отменена, и че някой ден по границата с Мексико ще бъде издигната стена, която щяла да бъде платена от самите мексиканци.

Една от адвокатките на Тръмп прочете становището му как възнамерява да отделя политиката от личните си интереси. В него се казваше, че Тръмп ще предаде бизнеса в ръцете на синовете си и до края на мандата си няма да се интересува от него. На пресконференцията не бяха допуснати по-конкретни въпроси по тази тема. Затова пък Тръмп обстойно описа своите собствени предимства. Не се посвени дори и от това да обяви, че той е най-големият създател на нови работни места, създаден някога от Бог.

В действителност мероприятието не беше никаква пресконференция. Но то показа как бъдещият президент възнамерява да се отнася към критичните журналисти: "Вие сте уволнени", беше последното му изречение, което трябваше да бъде нещо като шега, подхвърлена към синовете му, в случай, че не управляват бизнесът успешно. Никой от присъстващите журналисти обаче не успя да се разсмее от тази шега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    2 20 Отговор
    Май е бил в журито на мис Русия преди няколко години и след това е праскал рускиня.. И уж има видео..обича да праска славянки човека, какво да правиш-сърбкини, хърватки, рускини..
  • 2 Димитър

    31 0 Отговор
    И ти хасане да се наведеш и тебе ще те прасне , нищо че си от Анадола 😀😁😂
  • 3 Някой

    11 4 Отговор
    Прав е да не вярва на журналистите и редакцията на Дойче Веле не е изключение.Същите манипулативни статии без доказателства и внушения ,както на някои от американските издания.Промиване на мозъците в полза на определени кръгове и защита на определени интереси.А самата цензура на коментарите под тях е просто само едно от доказателствата.Иначе са големи демократи....но на приказки.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.