Last news in Fakti

17 Януари, 2017 21:59 2 737 1

Юлиян Попов: Тежък развод на Великобритания с ЕС

  • брекзит-
  • надпис-
  • ес-
  • великобритания

България трябва да има междупартийна експертна група по Брекзит

Юлиян Попов: Тежък развод на Великобритания с ЕС - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тереза Мей, британският премиер, изнесе най-сетне речта си за Брекзит. Ще бъде твърд Брекзит, Великобритания няма да прави опит да остава в единния европейски пазар, ще работи за нов митнически съюз с ЕС. Речта и не беше особено впечатляваща, което не беше неочаквано. Отговорите и също не бяха впечатляващи, там можеше да се представи по-добре.

Това написа в профила си във Фейсбук блогърът Юлиян Попов.

Предстои работа по развода.

Този процес ще бъде изключително комплексен и многостранен. Преди време бях предложил да се създаде българска експертна/политическа група, която да се ангажира със сериозна българска позиция за тези преговори. Идеята, че ние няма да бъдем допуснати до тях и че всичко ще се решава от Европейската комисия или Големите (Германия, може би Франция, Италия, но в никакъв случай не от нас) ми се струва доста несъстоятелна и породена или от ниско самочувствие, или от незнание как този тип преговори протичат или от двете заедно.

България трябва да има междупартийна експертна група по Брекзит.

Това ще рече експертна група с политическа подкрепа на различните основни партии. Великобритания е много сериозен партньор на България, който ще има нарастваща важност както за икономиката ни, така и за сигурността на страната. Позицията "да видим какво ще се разберат" е недопустима. Позицията "ще се борим за правата на българите във Великобритания" е карайно недостатъчна.

Две са основните важни сфери.

Първата, според мен, по-важната, е сферата на сигурността и информацията, свързана със сигурността на двете страни. Тази сфера няма да бъде силно засегната от Брекзит, защото разузнавателните агенции и правителствата (когато опре до подобен тип сътрудничество) слабо се интерсуват от Брюксел. Независимо от това ние трябва да знаем какво искаме и в какво по-точно се състои нашия интерес.

Втората е в сферата на икономическите интерси. Тук трябва да сложим няколко теми, не само възможните търговски бариери, но също иновациите, изследователското сътрудничество, инвестиционните условия.

Аз бих сложил едва на трето място проблемите, свързани с миграцията. Дори бих ги сложил във втората категория. Тоест бих поставил въпроса със свободното движение изцяло в икономически контекст.

Разбира се, един по-задълбочен поглед би формулирал приоритети и стъпки за действие - както двустранни, така и в рамките на ЕС - по различен начин.

Вероятно в процеса на раздялата ще изникнат много неочаквани проблеми.

ака или иначе, България трябва да е част от този процес, при това активна част, а не да чака да види какво ще стане и после да каже, ами те така казаха от Брюксел.

И накрая - трябва да се образоваме за Брекзит и да му намерим най-доброто място в рамките на програмата ни за Европейското председателство. Брекзит преговорите ще бъдат тогава в точка на кипене и ние трябва да използваме този факт в наша полза. Брекзит също би трябвало да влезе в предизборната кампания на партиите.

  • Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 3 Отговор
    абе казвах аз едно време, че влезем ли в ЕС, той съвсем скоро ще се разпадне, ама никой не ми вярваше. Сега е наред да приемем еврото и да го RIP-неме и него