26 Януари, 2017 03:42 1 680 4

Изненадващият ход на ГСДП

  • гсдп-
  • германия-
  • изненадващ ход-
  • избори-
  • ангела меркел-
  • мартин шулц-
  • зигмар габриел

Шулц не отстъпва на Меркел по популярност

Изненадващият ход на ГСДП - 1
Снимки: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чакането си струваше: Германската социалдемократическа партия (ГСДП) влиза с гръм и трясък в изборната година. Медиите и обществото вече обсъдиха надълго и нашироко кандидатурата на Ангела Меркел за канцлерския пост. И сега всички се занимават с новината за промените в ръководството на ГСДП.

Почти толкова популярен, колкото Меркел

Както стана ясно вчера, нов лидер на партията и кандидат за канцлерския пост става досегашният председател на ЕП Мартин Шулц - един политик, който почти не отстъпва на Меркел по популярност. И който като никой друг социалдемократ може да си съперничи с нея в борбата за канцлерския пост.

И още един социалдемократ на политическия връх: скоро външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който от години е любимият политик на германците, ще заеме президентския пост. И тъй като по традиция външните министри се радват на голяма популярност, Зигмар Габриел, който сега обяви, че отстъпва на Мартин Шулц лидерския пост в ГСДП и кандидатурата за канцлер, може и да увеличи своята популярност, когато заеме мястото на Щайнмайер в германското външно министерство. Така социалдемократите изведнъж отново попадат в полезрението на германците. И то не само като младши партньор в голямата коалиция, чиито успехи досега винаги се приписваха единствено на Меркел и нейната партия.

Сега ГСДП може да си пробие път напред и нагоре с един наистина перспективен кандидат за канцлер. И да се концентрира върху основните си социалдемократически компетенции, показвайки по този начин на избирателите, че не е все едно за кого гласуват и че измежду "онези там горе" все пак има разлики.

Шансът на ГСДП

Едно нещо обаче няма да се промени: ГСДП ще продължи категорично да отстоява европейските ценности. Национализмът, който напоследък набира сила в широки части от Европа и света, няма място в нито една от партиите, представени в германския Бундестаг.

Германските социалдемократи много добре знаят, че да участваш в играта не води задължително до победа. Но сега, след толкова много слаби години, партията има съвсем реален шанс да се представи като наистина достойна алтернатива за Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    3 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Един от персонала

    4 0 Отговор
    Евреите са тези,които назначават президенти и правителства в целия свят,предизвикват войни,диктуват цените на петрола,определят индексите на фондовите борси,собственици са на 98% от банките в целия свят,имат си печатница за пари-федерален резерв на САЩ,военната промишленост,търговията с дрога и производството фармацевтични продукти..................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 Morgoth

    3 0 Отговор
    Или аз нещо пропускам или немците нямат нито една силна умерено-консерватична партия. Имат си ляво-либерали, дясно-либерали и крайни консерватори, а това оставя вакуум в центъра, което пък дава възможност за разрастване именно на крайния национализъм.
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Ако немците изберат Марксист - комунист за канцлер значи света тотално се е объркал. Нищо добро не ни чака през следващите години.