Тема: Украйна

29 Януари, 2017 08:00 1 744 6

Американските избори и украинската връзка

  • project syndicate-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • избори-
  • доналд тръмп-
  • украинска връзка

Намесата на Русия в американските избори беше безпрецедентна

Американските избори и украинската връзка - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Самюел Шаръп и Тимъти Колтън за „Project Syndicate“. Самюел Шаръп разглежда Русия и Евразия в Института за стратегически изследвания. Тимъти Колтън е професор в Харвардския университет.

Доналд Тръмп официално встъпи в длъжност като президент на Съединените американски щати, но въпросът за руската намеса в изборите няма да избледнее. И все пак има един важен въпрос: защо го направи руският президент Владимир Путин?

Разбира се, не е трудно да се предположи, че Путин предпочита Тръмп пред неговата опонентка Хилъри Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ. Но има разлика между надеждата за конкретен резултат и усилията – включително и рисковете – за постигането му. По наше мнение заключението на американските разузнавателни агенции, че помагайки на Тръмп Кремъл иска да подкопае водения от САЩ либерален демократичен ред, не е много убедително.

Намесата на Русия в американските избори беше безпрецедентна. Само три години преди това тя би била немислима. Въпреки че отношенията между Запада и Русия бяха далеч от идеални, то те се характеризираха със сътрудничество. През юни 2013 година Путин и американският президент Барак Обама излязоха с изявление, в което изразиха готовност да засилят сътрудничество, базирано на принципите на взаимно уважение, равенство, и зачитане интересите на другия.

Всичко се промени през февруари 2014 година, когато избухна украинският майдан. Развитието му – и реакцията на Путин – фундаментално промениха отношенията на Запада с Русия.

Почти веднага след смяната на силните в Киев, външната политика на Кремъл стана по-войнствена. Русия нахлу и анексира Крим, а след това започна да подкрепя сепаратистите в Донбас. САЩ и Европейският съюз отговориха с по-тежки санкции и разширена кампания за дипломатическо „изолиране“ на Русия.

Русия пренесе напрежението в небето, което доведе до няколко близки срещи между руския бойни самолети и западни самолети (както бойни, така и граждански), както и в морето. Дейността на подводниците в Северния Атлантик бе повишена до нива от времето на Студената война. Според администрацията на Барак Обама е имало и тормоз над американски дипломатически представители в Русия.

На политическата сцена Кремъл започна да подкрепя евроскептични и анти-ЕС сили. Бе направено и всичко възможно, за да се осуетят усилията на Запада да се справи с големи международни проблеми, най-вече по отношение на сирийския конфликт. Дългогодишните договорености между САЩ и Русия по отношение на ядрената сигурност бяха отхвърлени, а кулминацията бяха изтеклите имейли на Хилъри Клинтън, целящи да дискредитират нейната кампания.

И докато усилията на Русия да се намеси в американските президентски избори са част от по-широк модел на ескалация, започнал през 2014 година, то те носят вятъра на промяната. Русия по всяка вероятност е хакнала кампаниите на демократите и републиканците по време на изборите през 2012 година, имайки предвид своите възможност. Но техните разузнавателни агенции тихомълком са анализирали информацията, с цел да разберат по-добре бъдещите противници на политическата сцена.

Вмешателството в изборите представлява и значителен риск за Русия. Докато не е ясно как имейлите са повлияли на вота, то Кремъл със сигурност плати цената за своите действия. По-голямата част от американската общественост се отчужди от Русия, наред с почти целия политически елит.

Желанието на Кремъл да постигне своето в Украйна я накара да предприеме тези рискове. Както подсказва поведението през 2014 година, руското правителство смята пост революционното статукво в Украйна – и стремителното движение на страната на Запад – като директна заплаха за руската национална сигурност. С анексирането на Крим подкрепата към сепаратистите в Донбас и прякото противопоставяне на Запада, Русия иска да стане ясно, че ще направи каквото е необходимо, за да се вземат под внимание нейните интереси.

Но Западът отказа да сътрудничи. Въпреки ескалацията на Кремъл, САЩ и ЕС отказаха да се примирят с преговорите, които искаше да води Русия, и продължиха да подкрепят интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО. Въпреки че формално членство към този момент изглежда далечна реалност, то тя не е изключена.

В момент, в който стана ясно, че Западът няма да отстъпи назад, Русия очевидно реши да се опита да го замени. На фона на непреклонното желание на Русия да поддържа влияние в Украйна, уреждане на отношенията в страната е необходимо, за да се предотврати сценарий, при който Москва ще търси по-агресивни възможности за отстояване на позицията си.

Осъзнаване на тази неприятна реалност не трябва да води до капитулация на Запада пред Русия. Вместо това трябва да се засили откритият диалог и преговори, макар и тежки. Това липса от дълги години в западната политика. Западът и Русия прекараха повече от десетилетие, избягвайки договорени компромиси.

Провеждането на разговори в настоящата атмосфера на недоверие изисква инвестиция в политически капитал за продължителен период от време. Намирането на допирни точки може да отнеме време, а бърза сделка не е възможна.

Руската намеса в американските избори показва последствията от това да се позволи украинската криза да се простре далеч отвъд границите на страната. В опит да се намери стабилно равновесие в отношенията между Русия и Запада, всички страни трябва да положат усилия.

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бахх

    14 1 Отговор
    Та има, значи, "един важен въпрос: защо го направи руският президент Владимир Путин?" ... Въобще не е сигурно, че ТОЙ, а не някой наш си заинтересуван "републикански" хакер ГО направи - не, важното е "защо го направи руският президент Владимир Путин". И следва поток от хибридни "експертни" разсъждения за изплакване на мозъците.
  • 2 кроко

    14 1 Отговор
    „Намесата на Русия в американските избори беше безпрецедентна”

    За сметка на това, едва ли САЩ могат да извършат нещо безпрецедентно - няма нещо, дето вече да не са го вършили.
  • 3 незнайко

    11 1 Отговор
    ( В опит да се намери стабилно равновесие в отношенията между Русия и Запада, всички страни трябва да положат усилия.) НАЙ ВЕЧЕ САЩ. ТЕ ИЗРАБОТИХА "МАЙДАНА" В УКРАЙНА.
  • 4 момчилов

    0 7 Отговор
    както винаги гениалните в глупостта си руснаци ще постигнат обратното на желаното. украйнската национална идентичност получи силно развитие и отчуждаването от русия е за столетия.международната изолация на русия е абсолютна.китай чака своят час да вземе сибир и междувременно го усвоява демографски и икономически.

    Коментиран от #5

  • 5 чинчилов

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "момчилов":

    То хубаво с тези НПО лозунги, но стига с това копи пейст. Проявете малко въображение, вкарайте нещо свое. Стига с това Китай си иска Сибир! Те са се разбрали с руснаците. Когато русите си върнат Аляска, тогава щели да отстъпят от Сибир равна нему площ на китайците, там да си правят Ейпъла. А укрите ще гледат Крим през крив макарон.
  • 6 Гост

    3 0 Отговор
    А защо никой не казва нещо за Горбачов.Кои го постави на този пост и какво последва. Каквото почукало това отговорило.Рано или късно всеки си плаща.