Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 04:00 1 879 0

Кои са противниците на Тръмп и колко са силни?

  • противници-
  • тръмп
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еърбнб, Майкрософт, Юбер: това са само някои от големите компании, които ДоналдТръмп само за няколко седмици успя да настрои срещу себе си. Кои точно са неговите противници и какво могат да постигнат?

Колко власт има американската икономика над политиката? Този въпрос е по-актуален от всякога, защото с встъпването си в длъжност Доналд Тръмп разделя и икономиката в САЩ. От едната страна са старите индустрии, които сега отново са в подем и подкрепят новоизбраното правителство. От другата страна са високотехнологичните фирми, които се противопоставят най-вече срещу миграционната политика на Доналд Тръмп. Кои са новите противници на Тръмп и неговата политика вътре в страната?

Еърбнб иска да подкрепя бежанците

Еърбнб разпрати наскоро мейл до клиентите си, който се различава коренно от предишните оферти на компанията. В мейла се казва следното: "Днес ние съзнателно си поставяме за цел да осигурим краткосрочен подслон за 100 000 души в следващите пет години. Ще започнем да настаняваме бежанци и оцелели от природни катастрофи. В дългосрочна перспектива искаме да осигурим подслон и за хора, които са загубили жилището си и по други причини". Още по време на най-голямото спортно събитие в САЩ - Супербоул компанията излъчи необичайна телевизионна реклама за повече толерантност, в която се казваше следното: "Все едно кой си, откъде идваш, кого обичаш и на кого се молиш! Ние всички сме заедно! И светът е още по-красив, когато ние възприемем това!" Основателят на Еърбнб Брайън Чески писа в Туитър, че неговата компания ще дари през следващите четири години четири милиона долара на помощната бежанска организация Международен комитет по спасяване (IRC). Много американски медии разглеждат тези стъпки като недвусмислена критика срещу миграционната политика на Доналд Тръмп.

Високотехнологичните гиганти срещу Тръмп

Шефовете на повечето високотехнологични компании се обявиха против Тръмп още по време на предизборната кампания. И сега, три седмици след встъпването му в длъжност, много високотехнологични гиганти от Силициевата долина се изправят открито срещу миграционната политика на новия президент.130 известни компании, сред които Епъл, Фейсбук, Майкрософт, Гугъл и Убер се обединиха и подкрепят съдебния спор срещу декрета на Доналд Тръмп, предвиждащ забрана за влизане в САЩ на граждани от седем мюсюлмански държави. В главната квартира на Гугъл в Калифорния наскоро срещу забраната протестираха 1 000 сътрудници на компанията. Повечето компании предлагат на засегнатите си от нея служители правна защита.

Ръководителят на аналитичния център от Института за световна икономика в Кил Щефан Котс, твърди, че съпротивата е била очаквана. "Гугъл и Майкрософт не ограничават своя бизнес само върху САЩ. Затова имат успех, защото предлагат своите продукти по цял свят и са зависими от обмена на талантливи програмисти", казва той. Щефан Котс обаче смята, че Силициевата долина вероятно не може да окаже голямо влияние, защото не представлява електората на Доналд Тръмп. "Доналд Тръм ще се ориентира много повече към интересите на традиционната индустрия, тъй като там са и неговите избиратели", смята експертът.

Бойкотът на търговците нервира Тръмп

В търговските среди също се надига протест. Търговската верига Нордстром изтегли от асортиманта си модната колекция на дъщерята на Тръмп Иванка. Веригата обоснова тази мярка с ниските продажби на стоки от колекцията. Пред това противниците на Тръмп призоваха чрез интернет към бойкот на разпространяваните стоки от семейство Тръмп чрез хаштага #Grabyourwallet ("Прибери си портмонето!"). Доналд Тръм изля яда си чрез Туитър, като при това използва не личния, а президентския си акаунт. И това му навлече още повече критики.

Призиви за обща стачка

Хаштагът #NationalStrike призовава и работниците към бойкот. Противниците на Доналд Тръмп трябва да прекратят работа в предварително обявени дни и да парализират обществения живот. Сред инициаторите на общата стачка е и писателката Френсин Проуз, която инициира и "марш на жените" в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. "Уличните протести срещу правителството на Тръмп бяха забележителни, но вероятно няма да окажат голямо влияние", писа тя в британския вестник "Гардиън". "Проблемът е в това, че те лесно могат да бъдат игнорирани и забравени. А една стачка ще окаже значително по-голямо влияние", казва Френсин Роуз.

Експертът Щефан Котс

Стачката е насочена срещу почти всичко, което натвори Тръмп през първите седмици от управлението си: срещу забраната за влизане в страната на градани от седем мюсюлмани държави, срещу планираната стена по границата с Мексико и отмяната на здравната реформа на Барак Обама.

Общите стачки имат дълга традиция в САЩ. Още в началото на индустриализацията железничарите и пристанищните работници стачкуваха. Междувременно синдикатите в Америка са толкова отслабени, че едва десет процента от държавните служители са синдикално организирани. Икономистът Щефан Котс не съзира шансове за успех на една обща стачка. "Бих се учудил, ако се стигне дотам. Американците изобщо не са толкова зле. Затова и готовността им да стачкуват вероятно няма да е голяма", заключава той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА