17 Февруари, 2017 08:00 3 718 8

Да разчупим матрицата

  • референдум-
  • росица кирова-
  • единни за българия-
  • матрица
Да разчупим матрицата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма как да има промяна, когато системата е старата матрица, калъпът произвежда един продукт. Трябва да разчупим матрицата, да излезем от този калъп и да покажем, че може нещо различно да се случи в тази държава, да дадем възможност на други различни хора да правят нещо за своя народ.Това заяви в интервю за Факти.бг Росица Кирова от "Единни за България".

ВАС постанови още 492 гласа за Референдума, но той не е задължителен, защото липсват още 11 505. Все пак обяви, че ЦИК е объркало броенето. Последва обжалване от Инициативния комитет на Шоуто на Слави. Т.е. едва ли ще има решение на проблема до 26 март, когато ще се проведат извънредните избори. Какви са Вашите прогнози?

Ясно е, че предсрочните избори ще се проведат по старите правила. И съм убедена, че усилията на Инициативния комитет не са в посока да променят правилата за провеждане на настоящите предсрочни избори, защото така или иначе е необходим парламент, който да промени изборните правила в съответствие с това, което поискаха гражданите. Решението на ВАС няма да си позволя да тълкувам, а мога да обясня за себе си по следния начин – помните изборите в Австрия, които бяха касирани заради съмнения за нередности. Това никога няма да се случи в България докато продължаваме да бъдем част от една система, която изцяло е подчинила всичко случващо се в държавата на едни определени партийни елити и на едни правила, които се прилагат подборно. Най-малкото съмнение за нередности в една демократична държава особено, когато е обосновано и подкрепено с факти, би трябвало да стане причина, за да могат да бъдат уважени исканията на тези, които възразяват срещу дадено решение. Особено, когато решението е от такава важност, че то не изразява решението на 20 или 200 човека, а говорим за 3 500 000 българи, които отидоха до урните и дадоха своя вот по този въпрос. Така че, какво ще е решението на петчленния състав на ВАС, аз не мога да кажа. Не зная дали изобщо ще допуснат преброяване на бюлетините във всички 12 000 секции и дали това е възможно вече на такъв етап на делото. Не мога да предположа, но зная едно, че новосформираният парламент има само една единствена задача да промени изборното законодателство в съответствие с това, което искат гражданите. И е в унисон с едно такова решение естествено да се саморазпусне, тъй като хората, които ще бъдат избрани по системата „нямаш избор и трябва да избираш от това, което аз ти предлагам. Това е настоящата система, депутатите ще бъдат повече от половината същите. И те ще диктуват и определят правилата, няма как да се получи промяна. Няма как да има промяна, когато системата е старата матрица, калъпът произвежда един продукт. Трябва да разчупим матрицата, да излезем от този калъп и да покажем, че може нещо различно да се случи в тази държава, да дадем възможност на други различни хора да правят нещо за своя народ. Това в момента няма как да се случи. Този парламент, който бъде излъчен на следващите избори до голяма степен ще повтаря всички партийни въжделения на играчите, които са на политическата сцена през последните 15 години. Независимо от това дали са променили името на партията, дали са влезли от различна политическа сила или коалиция. Малка ще бъде промяната с някои нови лица или хора, които имат позиция. Аз съм убедена, че те ще я заявят и ще бъдат доста бързо отвратени, защото системата те мачка. Ето защо хората се опитват да променят тази система чрез Референдума.

Добре, все пак този "Параграф 21" до кога?

За това смятам, че желанието на българите трябва да бъде уважено от следващото Народно събрание и по точно парламентът трябва да се съобрази с желанието на българина и да направи тази промяна, за която българите гласуваха, независимо дали на някой се харесва или не. За всеки българин, който е дал своя вот независимо дали е казал „да” или „не” на мажоритарната система, решенията от референдума са задължителни за упражнилите гражданските си права. Хората казаха ние не искаме да продължава всичко по стария начин, а то няма как да бъде променено, ако не се промени системата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да я разчупим

    3 0 Отговор
    Кажи как да я разчупим. Ако е тиква да я разчупим а пък то е матрица.
    Румънците какво и как го направиха, че не остана нищо от тяхната матрица???

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да я разчупим":

    Да я разчупим -
    С протести и ясно показана позиция, че тези, които избираме не се ползват с доверието ни. Погледнете бюлетината. Последното квадратче!
  • 3 Гост

    3 4 Отговор
    "Независимо от това дали са променили името на партията, дали са влезли от различна политическа сила или коалиция." - Е с това изречение Росица Кирова си прави автопортрет. Това лице едно от съсипателите на Видин в последните години. Първо беше гражданка в НДСВ - 2 години, после беше гражданка в Герб - 8 години, от 1 година е гражданка в Движение 21. Ето тези фалшиви екземпляри разчупват матрицата всеки път. Гнусно и отвратително Кирова! Карай си Бентлито, а брат ти да си продава прашеца! А и не спирай да ни даваш акъл.

    Коментиран от #4

  • 4 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Е, аз я познавам лично. Умна, конкретна, успяла жена. Влезе в общонския от НДСВ, гражданска квота. Разкара един крадлив кмет. Застана зад идеята за промяна и беше от гражданска квота на ГЕРБ общонски съветник, но им беше опозиция целите 2 мандата. Мразеха я, но се възползваха от авторитета и. Сега е съветник от гражданското си обединение. В тяхната листа нямаше нито един партиец. Последователна. Успешна. И винаги е отстоявала принципите си. От община Видин не е усвоила и копче, защото е вечния враг на управляващите. Затова са готови да плюят до безконечност. Жал ми е за тази България.
  • 5 onq s konq

    1 0 Отговор
    На времето някой тъй разби ядрото на атоми,сега се посяга и на матрицата.И пак няма да има наказани
  • 6 Магистрат

    5 0 Отговор
    Няма друг начин да се разчупи матирцата,без да се измете цялата,подкупна,корумпирана,озверяла сган от така наречената,съдебна система.Без това няма ново начало!!!
  • 7 Роска и светлият бизнес

    2 1 Отговор
    Параграф 22, не 21. Освен Джоузеф Хелър, май и много други книжки не са чели и двете дами. Когато журналистът се държи като желе, интервюираният няма как да изглежда по-различно...

    Коментиран от #8

  • 8 Галин

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Роска и светлият бизнес":

    В далечната 1986та, един от най-добрите реферати по Джоузеф Хелър и неговия Йосериян, написа една моя съученичка от английската във Видин. И не е съвпадение името. Казва се Росица. Тя и днес знае всичко за Catch 22 и дървените философи, които обрекоха българина на изгнание ... Спестете си озлоблението. Другарки като Цачева, Десито и Нинова никога няма да имат качествата на Росица. Генетика. Останалото някак си може и да го докарат.